Ce consecinte pot aparea daca mama refuza sa renunte la drepturile asupra casei de la tara?

Intrebare

Buna ziua!

Am o situatie dificila in familie pe care as vrea sa o clarific. Mama mea locuieste intr-o casa la tara, care a apartinut parintilor ei. Ea imparte aceasta locuinta cu fratele ei si familia acestuia, inclusiv doi copii. Fiecare familie si-a amenajat cate trei camere, cu utilitati separate, insa intra in camerele lor prin intrari diferite. Singurele elemente comune sunt curentul electric si apa curenta, care sunt distribuite prin contorul din curte.

Parintii lor au decedat – mama in 1989 si tatal in 2017. Pana in prezent, nu au facut niciun act oficial pe casa, aceasta fiind trecuta pe numele tatalui decedat recent. Acum, fratele mamei mele ii cere ei sa semneze un document prin care sa renunte la orice drept asupra casei in favoarea lui, pentru ca acesta sa intocmeasca actele de proprietate pe numele sau. Mama mea refuza sa semneze deoarece a investit si ea bani in casa si acolo locuieste.

Mentionez ca intrarea in curte este comuna si casa este de tip vagon. Daca mama mea refuza sa semneze renuntarea la drepturile sale, ce consecinte ar putea aparea? Este posibil ca fiecare sa obtina acte de proprietate pe partea in care locuieste? Care ar fi cea mai buna cale legala de a rezolva aceasta situatie?

Va multumesc anticipat pentru orice sfat sau indrumare!

Raspuns

Pentru a clarifica situatia si a rezolva problema legata de drepturile de proprietate asupra casei de la tara, este esential sa intelegem diversele aspecte legale si optiunile disponibile.

Drepturi de mostenire in Romania

In conformitate cu legislatia din Romania, dupa decesul ambilor parinti, copiii devin mostenitori legali ai averii parintilor, care include inclusiv locuinta. Parintii mamei tale neavand alte testamentare, proprietatea se imparte in mod egal intre mostenitorii de drept.

In acest caz, mama ta si fratele ei sunt co-mostenitori ai imobilului. Faptul ca locuiesc in camere separate si si-au facut investitii proprii in casa nu schimba drepturile lor legale la mostenirea intregii proprietati.

Faptul ca mama ta refuza sa semneze renuntarea la drepturi

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Decizia mamei tale de a nu semna renuntarea la drepturile sale este justificata, avand in vedere investitiile facute si faptul ca locuieste acolo. Refuzul ei poate duce la pastrarea drepturilor sale imobiliare si la protectia intereselor ei financiare si personale.

Procedura de partaj

O solutie legala pentru a solutiona disputa este demararea procedurii de partaj judiciar. Prin intermediul acestei proceduri, instanta poate decide modul in care proprietatea va fi impartita intre mostenitori.

  1. Partaj amigabil: Ideal ar fi sa incercati sa ajungeti la un acord pe cale amiabila cu fratele mamei tale. Puteti opta pentru o mediere prin care sa stabiliti conditiile de partajare a imobilului.

  2. Partaj judiciar: Daca nu se poate ajunge la un acord amiabil, se poate deschide o procedura judiciara prin care instanta sa decida impartirea fizica a proprietatii sau atribuirea acesteia in schimbul unei sume de bani.

Citeste si:  Pot calatori cu copilul folosind pasaportul actual, desi in Marea Britanie am realizat schimbarea tatalui pe certificatul de nastere?

Impartirea fizica a proprietatii

Avand in vedere ca fiecare familie are camere separate si intrari diferite, exista posibilitatea ca instanta sa imparta fizic proprietatea, atribuindu-le parti separate, cu acte de proprietate individuale. Impartirea fizica ar presupune:

  1. Realizarea unei expertize tehnice care sa delimiteze clar proprietatile fiecarei parti.
  2. Obtinerea documentatiei cadastrale si inscrierea in cartea funciara a noilor proprietati astfel delimitate.
  3. Intabularea proprietatii pe numele fiecarui mostenitor.

Plata unei sume compensatorii

Daca impartirea fizica nu este posibila sau nu este acceptabila pentru una din partile implicate, instanta ar putea decide atribuirea integrala a proprietatii unuia dintre mostenitori, cu obligativitatea celuilalt mostenitor de a-i plati contravaloarea cotei sale.

Cea mai buna cale legala

  1. Consultarea unui avocat specializat in dreptul succesoral si civil pentru a obtine consilierea legala corespunzatoare situatiei tale.
  2. Negocierea unei solutii amiabile: Incercati sa negociati cu fratele mamei tale pentru o repartizare a proprietatii care sa respecte investitiile si nevoile fiecarei parti.
  3. Deschiderea unei procese de partaj daca negocierea nu duce la un rezultat favorabil.

Astfel, mama ta poate sa isi pastreze drepturile legale asupra proprietatii si sa ajunga la o solutie echitabila pentru toti mostenitorii implicati.