Ce pot face din punct de vedere legal pentru a-mi proteja bunurile si pentru a ma proteja de fostul meu sot violent?

Intrebare

Buna ziua,

Sunt divortata de cinci ani si, dupa doi ani de la divort, m-am impacat cu fostul meu sot. De atunci, am decis impreuna sa facem cateva investitii in casa in care locuim, care este mostenita de la tatal meu. Recent, el a inceput sa faca scandaluri, se imbata frecvent si devine violent, inclusiv deteriorand bunurile din casa si incercand sa ma agreseze fizic. Va rog frumos sa ma sfatuiti ce pot face din punct de vedere legal pentru a-mi proteja bunurile si pentru a ma proteja pe mine insami. Mentionez ca locuinta este obtinuta in urma succesiunii dupa decesul tatalui meu.

Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Raspuns

Cum sa te protejezi legal intr-o situatie de violenta domestica si distrugere a bunurilor

Protejarea ta si a bunurilor tale intr-o situatie de violenta domestica este esentiala, mai ales in cazul in care locuinta apartine exclusiv tie, fiind mostenita de la tatal tau. Iata cativa pasi pe care ii poti urma pentru a te proteja:

Obtinerea unui ordin de protectie
Ce este un ordin de protectie? Un ordin de protectie este o masura legala prin care se interzice agresorului sa se apropie de tine, de locuinta ta sau de locurile pe care le frecventezi. Acesta poate include masuri precum evacuarea agresorului din locuinta si interdictia de a te contacta in vreun fel.

Cum obtii un ordin de protectie? – Te poti adresa instantei de judecata cu o cerere de emitere a unui ordin de protectie. Pentru aceasta, ai nevoie de dovezi ale actelor de violenta, cum ar fi declaratii martori, rapoarte medicale sau rapoarte ale politiei.

Depunerea unei plangeri penale
Consecintele violentei domestice – Violenta domestica este considerata infractiune si este sanctionata de lege conform Codului penal. Depunand o plangere penala impotriva fostului sot pentru comportamentul sau violent, politia poate lua masuri imediate impotriva lui.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Cum depui o plangere penala? – Pentru a depune o plangere penala, mergi la cea mai apropiata sectie de politie si informeaza autoritatile despre actele de violenta pe care le-ai suferit. Este important sa oferi cat mai multe detalii si sa prezinti dovezi alaturi de martori, daca este posibil.

Procedura de evacuare a agresorului din locuinta
Cadrul legal – Conform legislatiei romanesti, ai dreptul sa soliciti evacuarea agresorului din locuinta ta, mai ales daca aceasta este obtinuta in urma mostenirii si este proprietatea ta exclusiva.

Cum obtii evacuarea agresorului? – Pe langa obtinerea unui ordin de protectie, poti depune o cerere de evacuare la instanta de judecata. Procedura poate fi rapida si, in asemenea situatii urgente, instanta poate dispune evacuarea agresorului inainte de finalizarea procedurii judiciare.

Citeste si:  Cum pot obtine custodia comuna pentru baiatul mic in timpul procesului de divort?

Repararea prejudiciilor aduse
Compensatii pentru daune – Daca fostul sot a deteriorat bunuri apartinandu-ti, ai dreptul sa soliciti repararea prejudiciului.

Cum soliciti compensarea daunei? – Poti initia o actiune in instanta pentru a obtine despagubiri pentru daunele provocate bunurilor tale. Este important sa documentezi toate daunele suferite prin fotografii, chitante si expertize.

Consultanta juridica si sprijin social
Importanta unui avocat – Un avocat specializat in dreptul familiei si in cazurile de violenta domestica iti poate oferi consultanta juridica personalizata si te poate reprezenta in instanta.

Centre de asistenta si adaposturi – In cazul in care te afli intr-o situatie de urgenta si nu iti poti asigura siguranta acasa, exista centre de asistenta si adaposturi pentru victimele violentei domestice unde poti gasi sprijin.

Protectia ta si a bunurilor tale este o prioritate. Este esential sa iei masuri legale imediate pentru a-ti asigura siguranta si pentru a preveni deteriorarea sau pierderea proprietatilor tale. Contacteaza autoritatile competente si cere ajutor de la specialisti pentru a gestiona aceasta situatie dificila.