Ce putem face in aceasta situatie pentru a ne recupera drepturile salariale si celelalte beneficii restante?

Intrebare

Buna ziua,

Suntem un grup de aproximativ 20-30 de fosti angajati ai unei companii care refuza sa ne plateasca salariile pentru luna iulie, zilele de concediu, si perioada de preaviz. CEO-ul companiei, o persoana publica cunoscuta, ne-a fortat sa semnam demisiile prin acordul partilor, conform articolului 51, sub amenintarea ca altfel nu vom primi salariile restante. S-a semnat un act aditional in care s-au promis platile, dar acesta a fost incalcat.

Cand am revenit pentru a doua oara sa cerem plata datoriilor salariale, ni s-a spus ca nu vom vedea banii in acest an. In momentul in care am mentionat ca vom actiona in instanta, compania a depus actele pentru insolventa. Este cunoscut faptul ca o parte dintre conducatori, persoane implicate in activitati dubioase precum camata si spalare de bani, nu declara nici macar jumatate din veniturile obtinute, desi au avocati care stiu sa ascunda aceste lucruri.

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) ne-a informat ca singura optiune este sa actionam in judecata si sa ne inscriem la masa credala, dar veniturile declarate vor fi insuficiente pentru a ne recupera banii la randul nostru. Acest scenariu a fost bine planificat, iar actionarii au inceput deja sa lanseze alte afaceri si proiecte, fara sa-si onoreze obligatiile fata de noi, fostii angajati. Acestia sunt atat de increzatori ca nu vor fi nevoiti sa ne plateasca, incat si-au permis sa ne insulte si sa rada de noi cand ne-am cerut drepturile salariale.

Ce putem face in aceasta situatie pentru a ne recupera drepturile salariale si celelalte beneficii restante? Exista alte masuri legale pe care le putem lua pentru a grabi procesul si a ne asigura ca vom primi compensatiile cuvenite?

Va multumim!

Raspuns

Drepturile Salariale Neplatite: Ghid pentru Recuperarea Compensatiilor Restante

Situatia descrisa de dumneavoastra este una complexa si descurajanta, insa exista cateva masuri legale si proceduri pe care le puteti urma pentru a va recupera drepturile salariale si beneficiile restante. In continuare, vom detalia pasii necesari, solutii alternative si aspecte juridice importante, toate optimizate pentru o buna intelegere si actiune rapida.

1. Analiza Contractelor si Actelor Aditionale

Primul pas este sa analizati cu atentie toate contractele de munca si actele aditionale semnate. Aceste documente constituie baza legala pentru orice actiune ulterioara. Este esential sa adunati toate dovezile scrise, inclusiv e-mailuri, mesaje si documente care atesta promisiunile facute de angajator.

2. Sesizarea ITM si Inspectia Muncii

Desi ati fost deja informati ca trebuie sa actionati in instanta, este crucial sa depuneti o referinta scrisa la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). ITM are autoritatea sa efectueze controale si sa aplice sanctiuni care ar putea forta compania sa respecte obligatiile legale.

3. Actiunea in Instanta

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
Citeste si:  Pot sa cer rambursarea penalizarilor si retinerilor salariale nejustificate de la Posta Atlassib?
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Urmeaza sa initiati o actiune in instanta pentru recuperarea salariilor restante, a zilelor de concediu neplatite si a indemnizatiei de preaviz. Conform Codului Muncii, incalcarea drepturilor salariale este o infractiune grava si poate fi sanctionata drastic de catre justitie.

4. Inscrierea la Masa Credala

In cazul in care compania a depus actele pentru insolventa, este esential sa va inscrieti la masa credala cat mai rapid. Aici veti gasi o lista de creditori si veti putea solicita sumele datorate. Este important sa aveti toate documentele justificative pregatite si sa depuneti o cerere formala prin intermediul unui avocat specializat in dreptul muncii.

5. Implicarea Sindicatelor

Daca nu sunteti deja membri ai unui sindicat, este recomandat sa contactati un sindicat din domeniul dumneavoastra de activitate. Sindicatele au resurse si expertiza in abordarea acestor probleme si pot oferi sprijin legal si logistic.

6. Investigatii Private si Consultanta Financiara

Data fiind situatia specificata privind activitatile dubioase ale conducerii, este prudent sa angajati un consultant financiar sau un investigator privat pentru a aduna dovezi suplimentare despre practici corupte. Aceste informatii pot fi folosite ca dovezi in instanta si pot accelera procesul de recuperare a drepturilor salariale.

7. Plangeri Penale si Anticoruptie

In cazul in care aveti dovezi concrete ale unor activitati ilegale cum ar fi spalarea de bani sau camata, este crucial sa faceti o plangere penala. Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pot investiga si lua masuri impotriva persoanelor responsabile.

8. Publicitatea Cazului

Deoarece CEO-ul companiei este o persoana publica, media poate fi un aliat puternic. Comunicarea cu jurnalisti si expunerea publica a acestui caz poate genera presiune asupra companiei si autoritatilor implicate.

9. Colaborarea cu Avocati Specializati

Este esential sa colaborati cu avocati specializati in dreptul muncii si insolventa. Acestia va pot ghida prin intregul proces juridic si va pot reprezenta in instanta pentru a maximiza sansele de succes.

10. Mobilizarea si Solidaritatea Grupului

Colectivitatea are o forta juridica si sociala. Fiti uniti si organizati intalniri regulate pentru a discuta progresul si a coordona actiunile. Mobilizarea comuna poate transforma o lupta individuala intr-o cauza puternica.

Pentru a consolida toate aceste demersuri, nu uitati sa documentati fiecare pas intreprins si sa arhivati toate dovezile colectate. In ciuda dificultatilor si provocarilor, urmand acesti pasi si colaborati cu profesionisti, aveti sanse crescute de a obtine compensatiile cuvenite. Va dorim mult succes in demersurile dumneavoastra legale!