Ce sanse am in instanta pentru a obliga vecinul sa modifice ferestrele deschise catre curtea mea?
Intrebare
Buna seara,
Am o problema cu vecinul meu care a construit o casa cu un etaj la doar 2 metri de gardul meu, conform reglementarilor legale. Problema este ca a montat mai multe ferestre pe peretele din spate al constructiei, inclusiv doua ferestre de dimensiuni 1,50/1,20 m, cu deschidere. Aceste ferestre au vedere directa catre casa mea, iar vecinul poate sa le deschida si sa priveasca in curtea mea de la etajul intai.
Am discutat cu el si i-am spus ca nu sunt de acord cu aceste ferestre, permitandu-i doar sa monteze ferestre mate si fara deschidere. Totusi, nu a tinut cont de refuzul meu. As vrea sa stiu ce sanse as avea in instanta pentru a-l obliga sa modifice ferestrele si daca pot sa recuperez cheltuielile de judecata in acest caz.
Va multumesc!
Raspuns
Buna seara,
Problemele de vecinatate sunt des intalnite si adesea implica aspecte ce tin de intimitate si respectarea reglementarilor legale. In cazul dvs., situatia este cu atat mai delicata deoarece vecinul a montat ferestre care permit vederea directa in curtea si locuinta dvs., afectand astfel intimitatea.
Reglementarile Legale
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Primul pas pentru a intelege ce drepturi aveti si ce actiuni puteti intreprinde este sa va informati cu privire la reglementarile legale in vigoare. Conform Codului Civil, art. 611, ânu se vor putea avea ferestre de vedere spre fondul vecinului decat la o distanta de cel putin 1,90 m de la hotarul proprietatii vecine.â Desi distanta dintre casele dvs. este respectata conform constructiilor legale, montarea acestor ferestre trebuie sa respecte si prevederile legate de intimitate.
Dreptul la Intimitate
Dreptul la intimitate este un aspect esential protejat de lege. Conform art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, âorice persoana are dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei.â Prin urmare, montarea de ferestre care permit vecinului sa vada in curtea dvs. poate fi considerata o incalcare a acestui drept.
Actiunea in Instanta
Daca discutiile amiabile cu vecinul nu au avut succes, urmatorul pas ar fi sa faceti o plangere formala. Va puteti consulta cu un avocat specializat in drept civil pentru a va ghida in procesul de depunere a unei actiuni in instanta. In instanta, veti solicita obligarea vecinului la modificarea ferestrelor (instalarea de ferestre mate si fara deschidere) pentru a respecta dreptul dvs. la intimitate.
Recuperarea Cheltuielilor de Judecata
In ceea ce priveste costurile de judecata, conform Codului de Procedura Civila, art. 453, partea care pierde procesul este obligata sa ramburseze cheltuielile de judecata ale partii castigatoare, daca aceasta din urma le solicita. Asadar, in cazul in care castigati procesul, aveti sanse mari sa recuperati costurile de judecata de la vecin.
Colegii Comunitare si Mediere
Nu inainte de a ajunge la instanta, puteti explora si serviciile de mediere. Un mediator poate facilita o solutionare amiabila a conflictului si poate propune o solutie de compromis care sa fie acceptabila pentru ambele parti.
Pasul Final
Documentati cat mai bine situatia: faceti fotografii ale ferestrelor problematic si adunati eventualele conversatii sau mesaje cu vecinul. Acestea vor fi utile in instanta pentru a sustine cazul dvs. De asemenea, consultati si un expert in constructii pentru a valida daca ferestrele montate sunt conforme cu reglementarile existente.
In concluzie, aveti sanse considerabile sa castigati un proces in cazul in care dovediti ca ferestrele vecinului reprezinta o incalcare a dreptului dvs. la intimitate. De asemenea, este posibil sa recuperati cheltuielile de judecata, in functie de rezultatul procesului. Consultarea unui avocat specializat si considerarea medierii pot fi pasi importanti in rezolvarea situatiei dvs. in mod cat mai eficient si rapid.