Ce se va intampla in continuare dupa apelarea la un executor judecatoresc in cazul unui copil care refuza sa mearga la tatal sau?

Intrebare

Buna ziua! Am o fetita de 8 ani care a refuzat sa mai mearga la tatal ei, iar acesta a apelat la un executor judecatoresc. Am primit somatia si m-am prezentat la biroul executorului impreuna cu fetita. Dupa numeroase discutii, executorul i-a spus copilului: “Daca tatal tau iti cumpara o jucarie sau te scoate in parc, vei merge la el?”, iar fetita a raspuns afirmativ in aceste conditii. Am solicitat ca aceste conversatii sa fie consemnate in procesul verbal, insa executorul a refuzat, astfel ca nu am semnat procesul verbal.

Intrebarea mea este: Ce se va intampla in continuare? Va trebui sa suport cheltuielile de executare? De asemenea, care sunt drepturile mele legale si ce pasi ar trebui sa urmez pentru a ma asigura ca decizia copilului este respectata intr-un mod corect si just? Exista riscul ca aceasta interventie sa afecteze relatia emotionala a copilului cu parintii? Va multumesc!

Raspuns

Drepturile si Obligatiile Legale in Contextul Executarii Silite pentru Custodia Copilului

Intrebarea dvs. reflecta o situatie delicata ce implica custodia unui copil si interventia unui executor judecatoresc. Vom analiza detaliat ce se poate intampla in continuare, care sunt drepturile dvs. legale, ce pasi trebuie sa urmati si impactul emotional asupra copilului.

Ce se va intampla in continuare?

Dupa primirea somatiei si prezentarea la biroul executorului, urmeaza o serie de etape reglementate de lege pentru a asigura aplicarea hotararii judecatoresti privind custodia copilului. Daca nu ati semnat procesul-verbal, executorul poate relua procedura si poate soma din nou partile implicate.

De regula, executorul intocmeste un proces-verbal pentru fiecare incercare de predare a copilului. Daca problema nu se rezolva amiabil, executorul judecatoresc poate solicita o noua interventie, eventual cu sprijinul unor specialisti in psihologie infantila, asistenti sociali sau alte autoritati competente.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Va trebui sa suportati cheltuielile de executare?

Cheltuielile de executare judecatoreasca sunt, in principiu, suportate de partea care a solicitat executarea, in acest caz, tatal copilului. Totusi, este posibil sa fiti chemata in instanta pentru a raspunde la intrebari privind nerespectarea obligatiilor legale privind predarea copilului. In urma audierilor, instanta poate decide repartizarea unor cheltuieli aferente procedurii de executare. Este important sa retineti ca fiecare caz este unic si detaliile concrete ale situatiei dvs. vor influenta decizia finala.

Drepturile dvs. legale

  1. Dreptul de a fi informat: Aveti dreptul de a fi informata cu privire la toate procedurile si masurile intreprinse de catre executorul judecatoresc.
  2. Dreptul de a solicita consiliere psihologica pentru copil: Este esential ca orice decizie sa tina cont de interesul superior al copilului. Puteti solicita asistenta unui psiholog specializat in copilarie si adolescenta pentru a evalua starea emotionala a copilului si pentru a indruma discutiile cu acesta.
  3. Dreptul de a apela la instanta: Daca considerati ca masurile luate de executor sunt abuzive sau nu respecta interesul copilului, puteti contesta aceste masuri in instanta.
  4. Dreptul de a solicita mediere: Medierea poate fi o solutie alternativa, mai putin traumatizanta pentru copil, care poate conduce la o intelegere amiabila intre dvs. si fostul partener.
Citeste si:  Ce putem face in aceasta situatie pentru a contesta valabilitatea acestor acte si pentru a asigura ca drepturile sotiei mele sunt respectate ca unic mostenitor?

Pasii de urmat pentru a proteja decizia copilului

  1. Consultanta juridica: Contactati imediat un avocat specializat in dreptul familiei pentru a analiza situatia si a primi sfaturi concrete.
  2. Evaluare psihologica: Puteti efectua o evaluare psihologica a copilului pentru a determina impactul emotional si pentru a avea o dovada in instanta privind dorintele si starea de bine a copilului.
  3. Documentare temeinica: Pastrati toate documentele si dovezile privind intrevederile cu executorul, comunicarile cu fostul partener si orice alte documente relevante.
  4. Contestatie: Daca considerati ca drepturile copilului nu sunt respectate, puteti contesta actiunile executorului in fata instantei competente.

Impactul emotional asupra copilului

Interventiile autoritatilor pot avea un impact emotional semnificativ asupra unui copil. Este esential sa asigurati un mediu de comunicare deschis si sa oferiti suport psihologic copilului pentru a-si exprima sentimentele si nelamuririle.

Trebuie acordata o atentie deosebita modului in care se desfasoara procedurile pentru a preveni traumele emotionale. Colaborarea cu un psiholog specializat poate ajuta copilul sa inteleaga si sa accepte situatia, minimizand astfel impactul emotional. Afectarea relatiei copilului cu ambii parinti nu este de dorit si este important ca toti cei implicati sa puna in prim plan interesul si bunastarea copilului.

In final, abordarea dvs. trebuie sa fie una grijulie si bine informata, coordonata cu sprijinul unor profesionisti si cu respectarea stricta a drepturilor copilului si normelor legale.