Poate fi trasa la raspundere banca pentru lipsa documentelor necesare asigurarii imobilului?

Intrebare

Buna ziua,

Ma numesc Maria Popescu din Arad si am o situatie juridica pe care doresc sa o clarific. In data de 23 iunie 2017, acoperisul mansardei in care locuiesc a fost afectat de fenomene meteorologice severe (vijelii si ploi).

In urma acestor evenimente, am contactat banca Bancpost, in calitate de creditor ipotecar, si compania de asigurari Eurolife ERB, pentru a initia procesul necesar reparatiilor si despagubirilor. A fost deschis un dosar de daune si a fost intocmit un proces verbal de constatare a pagubelor, iar eu trebuia sa transmit documentele necesare, cum ar fi releveul/schita si un deviz detaliat.

Cu toate acestea, cand am solicitat verbal banca sa imi furnizeze din arhiva dosarului de creditare schita apartamentului cumparat, reprezentantii bancii mi-au spus ca nu au astfel de documente in dosare si ca “in 2008 cand a fost cumparat apartamentul nu se solicita asemenea acte”. Am incercat sa obtin aceasta schita si de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Arad, insa mi s-a raspuns in scris ca respectivul document nu se afla in arhiva.

De asemenea, am solicitat primariei aceeasi schita, iar de la serviciul fondului locativ mi s-a oferit doar schita apartamentarii blocului pe care s-a construit mansarda, fara schita de reapartamentare necesara.

Am notificat banca si compania de asigurari despre toate aceste demersuri si le-am explicat ca nu pot fi responsabila pentru amplificarea pagubelor (ploi si vijelii care continua) atat timp cat nu pot obtine aceasta schita necesara pentru elaborarea devizului de reparatii. Pana in prezent, nu am primit niciun raspuns din partea lor, desi notificarea a fost trimisa prin email in 29 iunie 2017.

Intrebarile mele sunt:

  1. Pot fi trase la raspundere banca, care prin evaluatorul agreat trebuia sa aiba disponibile aceste documente, si asiguratorul, care a asigurat imobilul in 2008?
  2. Este posibila o problema de legalitate in legatura cu prima sau a doua intabulare a apartamentului, dat fiind faptul ca OCPI nu are aceasta schita de reapartamentare care sa includa apartamentul meu?
  3. Catre cine ar trebui sa ma indrept in justitie, pe ce cai legale si ce alte acte premergatoare ar trebui sa mai fac?

In speranta unui raspuns din partea dvs., va multumesc anticipat!

Cu respect,
Maria Popescu

Raspuns

Buna ziua,

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Ma numesc Maria Popescu din Arad si doresc sa clarific o situatie juridica pe care o am cu privire la apartamentul meu. In data de 23 iunie 2017, acoperisul mansardei unde locuiesc a fost grav afectat de fenomene meteorologice severe, inclusiv vijelii si ploi, ceea ce a provocat daune importante.

Imediat dupa incident, am contactat atat banca Bancpost, in calitate de creditor ipotecar, cat si compania de asigurari Eurolife ERB, pentru a incepe procesul de reparatii si despagubiri. A fost deschis un dosar de daune si s-a intocat un proces verbal de constatare a pagubelor. In acest proces, a fost necesar sa furnizez documentele necesare, cum ar fi releveul sau schita proprietatii si un deviz detaliat al reparatiilor.

Citeste si:  Este legal sa primesti o poprire pe salariu fara nicio avertizare prealabila?

Am solicitat bancii Bancpost sa imi furnizeze din arhiva dosarului de creditare schita apartamentului, insa reprezentantii bancii mi-au comunicat ca nu detin astfel de documente si ca acestea nu se solicitau in 2008, anul achizitiei apartamentului. Ulterior, am incercat sa obtin aceasta schita si de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Arad, insa raspunsul primit a fost ca nu au acest document in arhiva lor.

In incercarea mea de a obtine schita necesara, am apelat si la primaria locala. Din pacate, serviciul fondului locativ mi-a furnizat doar schita apartamentarii blocului pe care s-a construit mansarda, insa fara schita de reapartamentare de care aveam nevoie.

Am notificat atat banca, cat si compania de asigurari despre toate aceste demersuri, explicand ca nu pot fi responsabila pentru agravarea pagubelor cauzate de fenomenele meteorologice, avand in vedere ca nu pot obtine schita necesara pentru elaborarea devizului de reparatii. Desi notificarea a fost trimisa prin email in data de 29 iunie 2017, nu am primit niciun raspuns pana in prezent.

Din acest motiv, am urmatoarele intrebari:

  1. Pot fi trase la raspundere banca si compania de asigurari pentru lipsa documentelor necesare si pentru intarzierea procesului de despagubire?
  2. Este posibila o problema de legalitate in legatura cu prima sau a doua intabulare a apartamentului, avand in vedere ca OCPI nu detine schita de reapartamentare a imobilului?
  3. Catre cine ar trebui sa ma indrept in justitie, ce cai legale sa urmez si ce alte acte premergatoare ar trebui sa mai obtin?

Pentru a raspunde la primele doua intrebari, este important de mentionat ca, in cazul unui credit ipotecar, documentele necesare pentru evaluarea imobilului ar trebui sa fie arhivate de catre creditorul ipotecar. Asadar, banca ar putea fi responsabila pentru lipsa acestora. Asiguratorul, la randul sau, ar trebui sa aiba toate documentele necesare pentru a evalua si asigura corespunzator imobilul.

In ceea ce priveste problema de legalitate, este esential sa consultati un avocat specializat in drept imobiliar care va poate oferi consiliere specifica contextului juridic al intabularii apartamentului dumneavoastra. Avand in vedere ca OCPI nu detine schita necesara, ar putea exista o posibila problema legata de intabularea apartamentului.

Referitor la ultima intrebare, pentru a initia o actiune juridica, va trebui sa aveti toate dovezile demersurilor facute pana in prezent, inclusiv corespondentele cu banca, compania de asigurari, primaria si OCPI. De asemenea, ar fi util sa aveti copii dupa notificarea trimisa prin email si orice alte documente relevante. Consultarea unui avocat este esentiala, acesta va putea sa va indrume in privinta pasilor legali de urmat si sa va ajute sa pregatiti actele necesare pentru a deschide eventuale proceduri judiciare.

Cu respect,
Maria Popescu