Cum pot achizitiona legal un teren ce apartine unei firme radiate pentru faliment?

Intrebare

Buna ziua,

Am nevoie de ajutor pentru rezolvarea urmatoarei situatii juridice: intentionez sa achizitionez un culoar de trecere adiacent casei mele. Terenul in cauza este inscris in cartea funciara cu destinatia “faneata” si are dimensiunile de 1 metru latime si 20 de metri lungime.

Problema principala este ca acest culoar apartinea firmei care a construit casa mea. Firma respectiva a trecut printr-un proces de faliment, finalizat in 2014, si a fost radiata de atunci. In momentul falimentului, terenul a fost scos la licitatie de catre o casa de insolventa, insa nu a fost achizitionat de nimeni. Astfel, in prezent, terenul apare tot pe numele firmei radiate in cartea funciara, fara a mai fi parte din portofoliul casei de insolventa.

Intrebarea mea este: cum pot achizitiona legal acest teren, avand in vedere ca firma care figureaza in cartea funciara este radiata de mult timp si nimeni nu mai administreaza bunurile ramase dupa faliment? Mentionez ca terenul este situat intr-o zona intravilana, la oras.

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile si sfaturile dumneavoastra.

Raspuns

Achizitionarea unui teren apartinand unei firme radiate poate parea complicata din cauza procedurilor legale si administrative implicate. Totusi, exista solutii viabile pentru a rezolva aceasta situatie. In continuare, vom detalia pasii esentiali pentru achizitionarea acestui tip de proprietate, oferindu-ti claritate si solutii concrete.

1. Cercetarea Situatiei Juridice a Terenului

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Primul pas in achizitionarea terenului este sa clarifici situatia juridica a acestuia. Verifica documentele din cartea funciara pentru a confirma ca firma radiata figureaza inca ca proprietar al terenului. De asemenea, asigura-te ca terenul nu a fost revendicat sau vandut in urma procesului de faliment.

2. Identificarea Administratorului Lichidarii

Intrucat firma a trecut prin faliment, a existat cu siguranta un administrator judiciar sau o casa de insolventa care s-a ocupat de lichidarea patrimoniului. Contacteaza institutia respectiva pentru a obtine informatii suplimentare despre procesul de lichidare. Este posibil ca terenul sa fie inca gestionat de acestia, chiar daca firma nu mai exista.

3. Consultarea unui Avocat Specializat in Drept Imobiliar

Un avocat specializat te poate ajuta sa navighezi prin complexitatea legala a achizitiei. Avand experienta in astfel de cazuri, avocatul te poate ghida prin procesul de identificare a tuturor pasilor legali necesari si poate negocia in numele tau pentru a rezolva situatia in mod favorabil.

4. Actiuni Legale pentru Achizitie

Exista mai multe optiuni legale disponibile pentru a achizitiona acest teren:

  • Cerere de atribuire prin instanta: Poti solicita instantei sa-ti atribuie terenul, avand in vedere ca firma proprietara este radiata. Instanta poate evalua situatia si, daca exista motive intemeiate, poate decide transferul proprietatii catre tine.
  • Participare la eventuale licitatii publice: Daca va exista o noua licitatie pentru teren, participa pentru a-ti exprima intentia de cumparare.
  • Reglementarea prin organul de stat: In anumite cazuri, terenurile care nu mai au un administrator pot fi transferate catre stat si ulterior achizitionate de tine. Verifica legislatia specifica pentru regiunea ta si contacteaza autoritatile locale pentru mai multe informatii.
Citeste si:  Ce se intampla daca se intampla ceva cu o persoana (Doamne fereste!) in timp ce eu ma aflu in Papua Noua Guinee? Cine va mosteni atunci aceste credite?

5. Evaluarea si Negocierea Pretului

Odata ce ai stabilit contextul legal si calea de actiune, va trebui sa evaluezi corect valoarea terenului. Poti angaja un evaluator profesionist pentru a obtine o estimare obiectiva. Avand aceste informatii, vei putea negocia mai eficient pretul terenului la momentul achizitiei.

6. Finalizarea Achizitiei

Dupa ce ai obtinut toate aprobarile necesare si ai convenit asupra pretului, urmeaza incheierea unui contract de vanzare-cumparare in fata unui notar public. Asigura-te ca toate aspectele juridice sunt acoperite iar contractul este inregistrat corespunzator in cartea funciara pentru a finaliza tranzactia in mod oficial.

Prin urmarirea acestor pasi si coordonarea cu profesionistii potriviti, vei putea achizitiona legal terenul dorit, rezolvand toate aspectele juridice si administrative implicate.