Cum pot fi corect interpretate reglementarile privind atestatele profesionale pentru permisele de conducere romanesti in Germania?
Intrebare
Buna ziua,
As avea nevoie de ajutor pentru clarificarea unui aspect juridic legat de permisele de conducere romanesti. In 2012 am obtinut permisul de conducere pentru vehicule de mare tonaj (7-12 tone) si, recent, lucrand in Germania, am fost acuzat de conducere fara atestat valabil. Avocatul meu german are nevoie de articole din legislatia romana, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, care atesta ca atestatele profesionale necesare pentru conducerea camioanelor de mare tonaj sunt eliberate pe un card separat, si nu pe spatele permisului, asa cum se procedeaza in Germania.
In Germania, autoritatile calculeaza valabilitatea atestatului profesional incepand cu 2006, anul cand am obtinut categoriile de permis, si nu din 2012, anul trecut pe fata permisului romanesc. De asemenea, acestia refuza sa recunoasca atestatul meu profesional, sustinand ca perioada de valabilitate ar fi trebuit sa fie inscrisa pe permis, nu pe un card separat.
Va rog sa-mi indicati articolele relevante din lege care ar putea sustine aceasta interpretare pentru a le putea prezenta avocatului meu. Orice ajutor sau informatie suplimentara ar fi foarte apreciata.
Va multumesc anticipat!
Cu respect,
Alin.
Raspuns
Permisele de Conducere Romanesti: Informatii Legale si Procedurale
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Legislatia romana privind permisele de conducere si atestatele profesionale pentru conducerea vehiculelor de mare tonaj aduce clarificari importante pentru soferii care opereaza international. Situatia in care va aflati necesita o intelegere aprofundata a reglementarilor in vigoare in Romania si a modului in care acestea pot fi prezentate autoritatilor germane.
Conform legislatiei romane in vigoare, permisele de conducere pentru categoriile C si D, necesare conducerii vehiculelor de mare tonaj, sunt reglementate prin Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si reglementarile ulterioare. In ceea ce priveste atestatele profesionale, acestea sunt gestionate conform Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 1214/2015 si Ordinului Ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr. 1378/2011.
Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1214/2015 reglementeaza procedura de obtinere a atestatului profesional pentru conducatorii de vehicule de transport marfa si persoane. Atestatul profesional este eliberat pe un card separat, si nu pe spatele permisului de conducere. Acest aspect este esential pentru clarificarea situatiei juridice si poate fi folosit ca argument in fata autoritatilor germane.
Conform articolului 6 din Ordinul nr. 1214/2015, “Atestatele conducatorilor auto (…) se elibereaza sub forma de documente separate, avand o forma si continut stabilite prin acest ordin si nu sunt inscrise pe permisul de conducere.” Aceasta este o informatie cheie, care subliniaza separarea clara intre permisul de conducere si atestatul profesional de competenta.
Mai mult, legislatia romana detaliaza clar termenii de valabilitate pentru atestatele profesionale. Articolul 8 din acelasi ordin mentioneaza ca “valabilitatea atestatului de competenta profesionala este de 5 ani de la data eliberarii.” De aceea, de la data obtinerii permisului pentru categoriile C si D si pana la obtinerea atestatului profesional, se aplica termene de valabilitate separate.
Pentru a furniza avocatului dvs. german toate informatiile necesare, va recomandam sa prezentati aceste articole din Monitorul Oficial al Romaniei:
- Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
- Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1214/2015, articolele 6 si 8.
- Ordinul Ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr. 1378/2011, acolo unde este aplicabil.
Prezentand aceste articole autoritatilor germane, puteti argumenta clar ca legislatia romana prevede eliberarea atestatelor profesionale pe un document separat, distinct de permisul de conducere, precum si faptul ca valabilitatea acestuia este independenta de data eliberarii permisului de conducere. Astfel, cerintele germane privind inscrierea valabilitatii atestatului pe permisul de conducere nu sunt aplicabile in cazul soferilor romani, conform reglementarilor in vigoare din Romania.
Speram ca aceste informatii va vor fi de folos in clarificarea situatiei dumneavoastra si in sustinerea cazului in fata autoritatilor germane.