Cum reclasifici un teren din extravilan in intravilan si ce documente sunt necesare?

Intrebare

Buna ziua, am un teren situat in afara orasului pe care se afla o casa veche de 105 ani. Acum 7 ani, acest teren a fost impartit intre 6 frati, iar bunicul meu a primit partea lui, inclusiv casa. Din pacate, terenul a fost clasificat ca extravilan. As dori sa alimentez casa cu apa si curent electric, insa nu pot obtine avizele necesare de la primarie din cauza acestei clasificari. Mi s-a sugerat sa trec terenul in intravilan, insa nu sunt sigur de procedura corecta pentru a face acest lucru. Care este procesul legal si ce documente sunt necesare pentru reclasificarea terenului din extravilan in intravilan? As aprecia orice sfaturi sau explicatii detaliate despre demersurile de urmat. Multumesc!

Raspuns

Pentru a trece un teren din extravilan in intravilan, exista un proces legal bine definit care necesita urmarea mai multor pasi si obtinerea unui set de documente specifice.

  1. Consultarea unui specialist: Primul pas este sa consulti un expert in urbanism sau un arhitect. Acestia vor putea sa faca o evaluare initiala a terenului si sa iti ofere o perspectiva clara asupra posibilitatilor de reclasificare. Este important sa te informezi despre planul urbanistic zonal (PUZ) si planul urbanistic general (PUG) ale localitatii pentru a intelege daca terenul tau poate fi inclus in intravilan.

  2. Intocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ): Un PUZ este esential in acest proces. Acesta trebuie intocmit de catre un arhitect sau o firma de specialitate si reprezinta documentatia urbanistica necesara pentru modificarea functiunii terenului.

    • Documente necesare pentru PUZ:
      • Act de proprietate asupra terenului (titlu de proprietate, contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor etc.);
      • Extras de carte funciara actualizat;
      • Certificat de urbanism pentru informatii (eliberat de primarie);
      • Plan de situatie (realizat de un topograf autorizat);
      • Studiu de impact asupra mediului (daca este cazul).
  3. Obtinerea aprobarilor la nivel local: PUZ-ul intocmit trebuie avizat de Consiliul Local al localitatii respective. Aici sunt cativa pasi importanti:

    • Depunerea documentatiei la primarie pentru consultare publica si obtinerea avizelor de la diverse autoritati (Directia de Sanatate Publica, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Agentia pentru Protectia Mediului, etc.);
    • Organizarea unei dezbateri publice in care sa fie prezentate intentiile de reclasificare catre comunitatea locala;
    • Prezentarea proiectului in sedinta de consiliu local, unde va trebui sa fie aprobat prin hotarare de consiliu.
  4. Obtinerea avizelor de la autoritatile relevante: Pot fi necesare diverse avize de la autoritati precum Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Sanatate Publica precum si de la furnizorii de utilitati (energie electrica, apa-canal, gaz). Fiecare dintre aceste avize poate presupune prezentarea unor documentatii suplimentare si uneori efectuarea unor studii de specialitate.

  5. Actualizarea bazei de date a ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara): Dupa aprobarea PUZ-ului si emiterea Hotararii de Consiliu Local, noua clasificare trebuie actualizata in registrul cadastral. Este necesar sa depui documentele aprobate la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru a opera modificarile in Registrul de Carte Funciara.

  6. Obtinerea autorizatiilor pentru racordare la utilitati: Dupa finalizarea intregului proces de reclasificare si actualizarea documentatiilor cadastrale, poti solicita autorizatiile necesare pentru bransarea la retelele de electricitate si apa.

    • Pentru bransamentul electric: vei avea nevoie de un proiect tehnic de bransament electric, intocmit de un inginer electrician autorizat, care sa fie aprobat de furnizorul de energie electrica.
    • Pentru alimentarea cu apa: va trebui sa soliciti un aviz tehnic de la furnizorul de apa-canal, urmand aceleasi etape de proiectare si avizare.
Citeste si:  Probleme juridice legate de vicii de constructie pentru imobile achizitionate prin credit ipotecar?

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Reclasificarea unui teren din extravilan in intravilan este un proces birocratic complex, dar cu o planificare corecta si o consultare adecvata a specialistilor, acest demers poate fi realizat cu succes. Asigura-te ca urmezi toti pasii esentiali si ca obtii toate avizele necesare pentru a-ti atinge obiectivul de a racorda casa la utilitati.