Este legal sa fiu mutat la program de noapte fara a semna un contract nou si fara modificarea pachetului salarial?

Intrebare

Buna ziua. Am incheiat initial un contract de munca pentru un program de 8 ore pe zi. Cu toate acestea, am fost mutat la program de noapte, lucrand intre orele 2:00 si 9:00, fara a semna un contract nou sau a primi o modificare in pachetul salarial. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta schimbare este legala si ce demersuri pot face pentru a-mi proteja drepturile? Multumesc.

Raspuns

Buna ziua. Incepand de la situatia descrisa, vom aborda legalitatea mutarii programului de munca si demersurile pe care le puteti face pentru a va proteja drepturile.

Legalitatea Modificarii Programului de Munca

Conform legislatiei muncii din Romania, orice modificare a contractului de munca initial trebuie sa fie agreata de ambele parti. Legea prevede clar ca programul de lucru, salariul, precum si alte conditii stipulate initial, nu pot fi schimbate unilateral de catre angajator fara consimtamantul angajatului.

Modificarea Programului de Lucru

Mutarea la un program de noapte, intre orele 2:00 si 9:00, constituie o schimbare semnificativa a programului de lucru. Conform Codului Muncii, articolul 118, orice schimbare de program trebuie negociata si acceptata de angajat. Daca aceasta modificare nu a fost inscrisa intr-un act aditional la contractul de munca si nu a fost semnata de ambele parti, ea nu este legala.

Salariul si Compensatiile Aferente

Pentru munca prestata in intervalul orar 22:00-6:00, legislatia prevede o serie de drepturi suplimentare pentru angajati, inclusiv un spor de minimum 25% din salariul de baza, conform articolului 126 din Codul Muncii. Daca nu ati primit acest spor, angajatorul incalca prevederile legale.

Demersuri pentru Protejarea Drepturilor

Discutati Direct cu Angajatorul

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In primul rand, este recomandat sa aveti o discutie deschisa cu angajatorul despre schimbarile aparute si despre drepturile dumneavoastra. Este posibil ca angajatorul sa nu fie complet informat despre implicatiile acestei mutari si ar putea fi dispus sa faca ajustarile necesare.

Transmiteti o Notificare Scrisa

Daca discutia directa nu produce rezultate, trimiteti o notificare scrisa in care sa mentionati neregulile constatate si sa cereti regularizarea situatiei. Notificarea trebuie sa fie detaliata si sa precizeze clar modificarile ilegale si drepturile pe care le invocati conform legislatiei muncii.

Sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca

Daca problema nu se rezolva pe cale amiabila, urmatorul pas este sa sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). ITM are autoritatea de a investiga aceste situatii si de a sanctiona angajatorii care incalca legislatia.

Recurgeti la Instanta de Judecata

Ca ultima solutie, puteti actiona in instanta angajatorul. Actiunea in justitie se poate baza pe incalcarea contractului de munca si a drepturilor reglementate de Codul Muncii. In acest caz, este recomandabil sa consultati un avocat specializat in dreptul muncii pentru a va asigura ca aveti o abordare legala corecta.

Citeste si:  Cum ar trebui sa procedezi pentru a beneficia de concediul medical si indemnizatia de crestere a copilului in contextul unui contract de munca pe perioada determinata?

Importanta Documentarii si Pregatirii Cazului

Pentru a avea o pozitie solida, este esential sa documentati toate schimbarile, discutiile si actele lipsite de legalitate. Pastrati orice corespondenta cu angajatorul si notati datele si detaliile discutiilor avute. Aceasta documentatie va fi esentiala atat in sesizarea catre ITM, cat si intr-o eventuala actiune in instanta.

Prin urmare, schimbarea programului de lucru fara consimtamantul dumneavoastra si fara un act aditional la contractul de munca nu este legala, iar angajatorul este obligat sa respecte prevederile legale privind sporurile pentru munca de noapte. Demersurile prezentate va vor ajuta sa va protejati drepturile si sa obtineti recunoasterea legala si compensarea corespunzatoare pentru munca pe care o prestati.