Este legal sa primesti o poprire pe salariu fara nicio avertizare prealabila?

Intrebare

Buna seara!

Va solicit ajutorul in legatura cu o poprire pe salariu. In anul 2006, am contractat un credit in valoare de 4000 lei de la Bancpost. Am reusit sa achit ratele pentru o perioada, insa din cauza pierderii locului de munca, nu am mai avut posibilitatea de a continua plata. Pe parcursul acestor ani, nu am primit niciodata vreo notificare sau somatie de plata din partea bancii. Surprinzator, anul trecut am primit direct o poprire pe salariu. Este legal sa se intample acest lucru fara nicio avertizare prealabila? Ce pasi ar trebui sa urmez pentru a solutiona aceasta problema? Multumesc!

Raspuns

In Romania, procedura de executare silita este reglementata de Codul de Procedura Civila, iar subiectul popririi pe salariu este adesea intalnit in cazurile de neplata a creditelor bancare. Situatia dumneavoastra ridica cateva intrebari esentiale privind legalitatea popririi si pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a va apara drepturile.

Legalitatea Popririi pe Salariu fara Avertizare Prealabila

Atunci cand un debitor nu isi plateste datoriile, creditorul (in acest caz banca) are dreptul de a initia o procedura de executare silita. Totusi, aceasta procedura trebuie sa respecte anumite etape legale pentru a fi considerata valida.

1. Prescriptia Datoriei

In general, termenul de prescriptie pentru obligatiile banesti este de 3 ani. Avand in vedere ca datoria dumneavoastra dateaza din 2006, existand o perioada lunga de inactivitate din partea bancii, este posibil ca aceasta sa fi fost prescrisa. Daca termenul de prescriptie a fost depasit si creditorul nu a intreprins niciun demers de recuperare a creantei in acesti ani, datoria nu mai poate fi executata silit.

2. Avertizarea si Notificarile

In mod normal, procedura de executare silita implica o serie de notificari catre debitor. Acestea includ:

  • Somatia de plata emisa de creditor, care trebuie sa fie comunicata debitorului.
  • Notificarea privind titlul executoriu, emisa de instanta de judecata sau de catre executorul judecatoresc.
  • Comunicarea deciziei de poprire catre angajator si debitor.

Faptul ca nu ati primit nicio notificare sau somatie de plata ridica semne de intrebare privind legalitatea procedurii de executare silita.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Pasii de Urmat pentru Solutionarea Problemei

1. Verificati Legalitatea Executarii Silite

Primul pas este sa verificati daca a fost respectata procedura legala pentru executarea silita. Cereti sa vedeti:

  • Titlul executoriu: documentul prin care se stabileste datoria si care a fost emis de catre instanta sau de catre creditor.
  • Decizia de poprire: documentul emis de executorul judecatoresc si comunicat angajatorului.

2. Contestarea Executarii Silite

Daca descoperiti ca nu a fost respectata procedura legala sau daca datoria este prescrisa, puteti contesta executarea silita. Trebuie sa:

  • Depuneti o cerere de contestatie la executare la instanta de judecata competenta, in termen de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta de masura popririi.
  • Atasati toate dovezile care sustin cazul dumneavoastra, inclusiv lipsa notificarilor sau existenta termenului de prescriptie.
Citeste si:  Ce trebuie sa faci daca nu ai primit raspuns de la Banca Transilvania in legatura cu decesul titularului unui contract de credit de nevoi personale?

3. Consultarea unui Avocat

Pentru a avea sanse mai mari de succes, este recomandat sa consultati un avocat specializat in dreptul bancar si executare silita. Acesta va poate oferi sfaturi personalizate si va poate reprezenta in fata instantei.

4. Verificati Modul de Calcul al Popririi

Conform legislatiei in vigoare, poprirea pe salariu nu poate depasi 1/3 din venitul lunar net al debitorului, iar in cazul in care exista mai multe popriri, suma totala nu poate depasi jumatate din venitul net. Verificati daca aceste limite legale sunt respectate in cazul dumneavoastra.

In concluzie, este esential sa va informati si sa actionati prompt pentru a solutiona problema popririi ilegale pe salariu. Contestarea executarii silite si consultarea unui avocat sunt pasii necesari pentru a va proteja drepturile si pentru a clarifica situatia datoriei dumneavoastra.