Este legitima poprirea pensiei in cazul unei datorii vechi cesionate fara preaviz oficial?

Intrebare

Buna seara, Domnule Avocat,

Va solicit ajutorul intr-o problema juridica ce dateaza din anul 2010, cand mama mea a contractat un imprumut de la Provident. Initial, a achitat cateva rate, dar din cauza unor probleme medicale ale tatalui meu, nu a mai reusit sa continue platile.

Ieri, mama s-a dus la Banca Unicredit pentru a plati o rata curenta si a fost informata de catre o functionara ca a primit o comunicare de la Ultimo Portfolio Investment, conform careia mama are de achitat suma de 4.700 RON catre acest creditor.

Am contactat numarul de telefon furnizat de banca pentru a lamuri situatia si am descoperit ca datoria provine din vechiul imprumut de la Provident, contractat la data de 15.07.2013, care a fost cesionat catre Ultimo Portfolio Investment. Aceasta informatie ne-a fost comunicata abia zilele trecute, iar acum ni s-a adus la cunostinta ca se va institui poprire pe pensia mamei pentru suma restanta, incluzand dobanda acumulata.

De mentionat, nu am primit nicio instiintare oficiala prealabila cu privire la intentia de a fi actionati in judecata sau alte demersuri legale. De asemenea, am contactat biroul dumneavoastra telefonic, iar o doamna mi-a sugerat sa trimit un email cu numarul dosarului si alte detalii relevante.

Va rog sa imi spuneti ce demersuri juridice pot intreprinde in aceasta situatie, avand in vedere ca instiintarea a venit fara niciun preaviz si nu ne-au fost comunicate corespunzator conditiile si pasii urmatori. Este legitima aceasta poprire, avand in vedere ca nu am fost informati oficial de catre un executor judecatoresc?

Multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.

Cu stima,
[Un Cetatean]

Raspuns

Buna seara, Domnule Avocat,

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Necesitatea asistentei dumneavoastra juridice deriva dintr-o situatie complexa referitoare la un imprumut contractat de mama mea in anul 2013 de la Provident. Din cauza unor probleme medicale grave ale tatalui meu, mama nu a reusit sa mai continue platile ratele datorate. Recent, in cursul unei vizite la Banca Unicredit, am fost informati ca datoria a fost cesionata catre Ultimo Portfolio Investment, iar suma restanta este acum de 4.700 RON. Ingrijorarea prioritara este poprirea pe pensia mamei, despre care nu am fost instiintati decat foarte tarziu si fara o notificare oficiala adecvata din partea unui executor judecatoresc.

Urmeaza sa dezvolt cativa pasi care ar putea fi intreprinsi pentru a clarifica aceasta problema si pentru a asigura respectarea drepturilor legale ale mamei.

Analiza Situatiei Legale

Cesiunea Creantei
In primul rand, este esential sa verificam legalitatea cesiunii creantei de la Provident catre Ultimo Portfolio Investment. Prin lege, cesiunea unei creante trebuie comunicata debitorului in mod oficial. In cazul in care acest lucru nu s-a intamplat, exista motive temeinice pentru contestarea legalitatii cesiunii.

Citeste si:  Cum se poate inregistra legal o marca la OSIM?

Termenele de Prescriptie
Trebuie sa evaluam daca datoria in discutie este prescrisa. Termenul general de prescriptie in materie de creante este de 3 ani de la data ultimei plati. In acest caz, daca nu au existat alte demersuri legale de intrerupere a termenului de prescriptie, datoria ar putea fi considerata prescrisa.

Demersuri Juridice Recomandate

Solicitarea Informatiilor si Documentelor
In prima instanta, ar trebui sa trimitem o cerere scrisa catre Ultimo Portfolio Investment pentru a solicita toate documentele relevante privind cesiunea creantei, precum si orice notificari trimise catre mama mea.

Contestatia Popririi
Daca poprirea a fost deja instituita, urmatorul pas implica depunerea unei contestatii la executare. Conform Codului de Procedura Civila, orice persoana afectata de o masura de executare are dreptul de a face contestatie in termen de 15 zile de la data la care a aflat despre masura respectiva. In aceasta contestatie, putem invoca lipsa notificarii legale si prescriptia datoriei.

Aspecte Procedurale

Comunicare cu Locul de Munca al Mamei
Este important sa informam angajatorul mamei imediat despre intentia de a face contestatie impotriva popririi pentru a evita orice retinere de sume pana la clarificarea legalitatilor.

Consultarea cu Executorul Judecatoresc
In cazul in care nu ati primit notificare din partea unui executor judecatoresc, acest lucru in sine poate constitui un motiv valid pentru contestatie. Un astfel de demers nu poate fi realizat fara o instiintare corespunzatoare.

Concluzii

In fata acestei situatii complexe, este esential sa actionam rapid si eficient pentru a proteja drepturile mamei. Avem nevoie de o strategie juridica bine optimizata care sa implice solicitarea de informatii, contestarea masurilor executate si verificarea termenului de prescriptie. Ma bazez pe expertiza dumneavoastra pentru a naviga prin aceste demersuri juridice.

Cu stima,
[Un Cetatean]