Este normal sa platesc pentru un contract expirat de la Telekom dupa cinci ani?

Intrebare

Stimate domnule avocat,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. In anul 2008, am incheiat un contract de telefonie fixa cu Telekom. Contractul a expirat in 2011, iar in acel moment am solicitat telefonic unui operator desfiintarea contractului, deoarece intentionam sa plec din tara. Nu am primit nicio notificare scrisa de la Telekom referitoare la prelungirea contractului si nici nicio confirmare ca ar fi fost utilizat numarul de telefon.

Recent, cu aproximativ trei luni in urma, am primit o notificare de la o agentie de recuperare creante, prin care mi se solicita plata sumei de 1.888 lei. In conditiile in care nu am utilizat serviciul timp de cinci ani, este normal sa fiu obligat sa platesc aceasta suma?

Am fost ulterior la agentia de recuperare si am convenit o intelegere amiabila, din lipsa posibilitatilor financiare de a angaja un avocat si de a merge in instanta. Am fost de acord sa platesc 50 de lei pe luna, dar mi s-a mentionat ca as putea fi obligat sa platesc si penalitati de intarziere.

Va rog sa ma sfatuiti cu privire la ce pot face pentru a rezolva aceasta situatie intr-un mod cat mai favorabil pentru mine. Exista posibilitatea de a contesta aceasta suma sau penalitatile asociate?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cu respect,
[Utilizator]

Raspuns

Stimate domnule [Utilizator],

Contractele de telefonie fixa si mobila sunt supuse anumitor reguli si clauze contractuale care trebuie respectate de ambele parti implicate. In cazul dumneavoastra, exista mai multe aspecte care necesita analiza pentru a stabili daca sunteti obligat sau nu sa platiti suma solicitata de agentia de recuperare creante si eventualele penalitati.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In primul rand, este important de verificat daca operatorul de telefonie, in speta Telekom, a respectat toate prevederile contractului si ale legislatiei in vigoare privind notificarea prelungirii contractului si intreruperea furnizarii serviciilor. Conform legislatiei in vigoare, in cazul in care un contract de telefonie fixa expira si nu exista o notificare clara si documentata din partea operatorului privind prelungirea automata sau desfiintarea acestuia, ar trebui sa aveti dreptul de a denunta unilateral contractul fara a suporta costuri suplimentare.

Un alt aspect important este solicitarea desfiintarii contractului telefonic pe care ati facut-o in 2011. Daca exista dovada acestei cereri (de exemplu, o convorbire inregistrata sau un numar de inregistrare al solicitarii), ar trebui sa fie analizata de un avocat sau de un mediator pentru a confirma dreptul la desfiintarea contractului fara penalitati suplimentare. In lipsa notificarii scrise si a confirmarii inregistrarii cererii de anulare, situatia devine mai dificila, insa nu imposibil de contestat.

Citeste si:  Care sunt pasii legali pe care ii pot intreprinde pentru a-mi recupera banii de la Mac Online Romania?

Referitor la notificarea de la agentia de recuperare creante, este esential sa verificati daca pretentiile acesteia sunt justificate si conforme cu prevederile contractuale initiale si cu legislatia aplicabila. Este recomandat sa cereti agentiei de recuperare detalii suplimentare si documente de suport pentru suma solicitata. Daca se constata ca suma de 1.888 lei nu este justificata legal sau contractual, aveti tot dreptul de a contesta pretentiile agentiei.

In ceea ce priveste penalitatile de intarziere, aceste trebuie sa fie stabilite conform contractului initial si proportionale cu intarzierea platii. Daca nu ati primit nicio notificare de plata timp de cinci ani, suma penalitatilor poate fi contestata, intrucat este nerezonabila si poate fi considerata o practica abuziva.

O alta solutie pe care o puteti lua in considerare este solicitarea unei renegocieri a termenilor si conditiilor de plata direct cu agentia de recuperare, avand in vedere capacitatea dumneavoastra financiara limitata. Este important sa aveti un acord clar, in scris, in care suma de 50 de lei pe luna este acceptata si sa incercati sa excludeti eventualele penalitati suplimentare.

Daca aveti dificultati in a contesta penalitatile sau suma integrala, va recomandam sa apelati la un avocat specializat in dreptul consumatorului, chiar daca initial poate parea costisitor. Un avocat va poate oferi asistenta juridica completa si va poate reprezenta in cazul in care ajungeti in instanta.

In final, fiecare pas pe care il faceti ar trebui documentat corespunzator pentru a avea dovezi clare ale solicitarilor si acordurilor dumneavoastra.

Cu respect,
[Utilizator]