Este corecta cererea de decadere a actiunii intr-un dosar disjuns daca la primul termen judecatorul a permis angajarea unui avocat si clarificarea cererilor?

Intrebare

Am deschis un proces de partaj impreuna cu cei cinci frati ai mei, in contextul in care terenul din punctul “Acasa”, avand o suprafata totala de 2432 mp, a fost ocupat in mare parte de doi vecini. Unul dintre vecini a ocupat si ingradit o portiune de aproximativ 400 mp, iar celalalt a ocupat circa 1500 mp si a construit un drum pietruit pe toata lungimea terenului nostru. Totodata, primul vecin a construit o casa care depaseste limita de hotar si ocupa o parte din terenul nostru, fara a avea autorizatiile necesare.

Am initiat o actiune in instanta fara a avea un avocat, solicitand ca cei doi ocupanti sa paraseasca terenul, sa demoleze constructiile efectuate ilegal, sa readuca terenul la starea initiala si sa-mi plateasca despagubiri pentru lipsa de folosinta. De asemenea, am cerut anularea autorizatiei de constructie pentru casa ridicata de primul vecin.

La primul termen din data de 5 octombrie 2016, am solicitat verbal, in fata instantei, angajarea unui avocat, recunoscand ca nu am capacitatea intelectuala de a gestiona singura procesul. Judecatorul a aprobat cererea mea de angajare a unui avocat si a disjuns dosarul, trimitand cererea de anulare a autorizatiei de constructie la tribunal, deoarece nu era de competenta instantei respective.

De asemenea, judecatorul a specificat verbal, in cadrul sedintei, sa imi clarific cererile, dandu-mi un nou termen pentru data de 23 noiembrie 2016. Cu o zi inainte, pe 22 noiembrie 2016, avocatul meu a depus cererea modificatoare. La termenul din 23 noiembrie 2016, celelalte parti au solicitat sa li se inmaneze cererea modificatoare pentru a lua la cunostinta continutul acesteia, fara a se opune in vreun fel.

Intre timp, vecinul care ocupa cei 400 mp si a construit casa m-a contactat pentru a ajunge la o intelegere amiabila, sugerand sa-mi ofere o suma de bani in schimbul renuntarii la actiuni. Avocata lui a pregatit documentele necesare, dar nu am reusit sa ajungem la notar pentru a le perfecta.

Pe 9 ianuarie 2017, avocata acestei parti a depus o intampinare prin care a solicitat decaderea cererii mele pe motiv ca nu a fost depusa pana la primul termen de judecata.

Intrebarea mea este: avand in vedere ca dosarul a fost disjuns si ca judecatorul a aprobat la primul termen din 5 octombrie 2016 sa-mi angajez un avocat si sa clarific cererile, este corecta cererea de decadere? Poate fi considerata data de 23 noiembrie 2016 ca fiind primul termen, tinand cont de disjungerea dosarului? Care este articolul de lege care reglementeaza situatia in care dosarele sunt disjunse?

Raspuns

Aspectele juridice legate de un proces de partaj si ocupare abuziva a terenului pot fi complexe si necesita o atentie deosebita. Iata cateva raspunsuri detaliate care te pot ajuta sa intelegi situatia ta specifica si cum poti naviga cazul in instanta.

Clarificarea si Importanta Disjungerii Dosarului

Disjungerea dosarului este un proces prin care o singura cauza judiciara este impartita in mai multe cauze distincte, fiecare urmand a fi judecata separat. Aceasta se face, de obicei, pentru a facilita gestionarea mai eficienta a cazului in instanta.

In contextul tau, judecatorul a disjuns dosarul initial in doua parti: una legata de anularea autorizatiei de constructie ilegala (trimisa la tribunal) si alta privind evacuarea si despagubirile cerute vecinilor. Practic, dosarul initial a fost impartit pentru a se ocupa separat de fiecare problema in parte, oferind astfel mai multa claritate si posibilitati de a gestiona cazurile in mod adecvat.

Citeste si:  Ce poti face cand proprietarul nu iti furnizeaza facturile corecte pentru a verifica consumul de gaze si electricitate?

Articolul de Lege Relevant si Termenul de Judecata

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Legea romana specifica in Codul de procedura civila anumite norme cu privire la disjungerea cauzelor si termenul in care cererile trebuie formulate. In cazul tau, ar fi relevant articolul 201 din Codul de procedura civila, care reglementeaza pregatirea judecatii si termenele procesuale:

“Art. 201. Incheierea pregatirii dosarului

(1) Dupa efectuarea actelor de procedura prevazute la art. 199 si 200, instanta va fixa primul termen de judecata pe care il va comunica partilor, dispunand citarea acestora.

(2) De la data incheierii pregatirii dosarului si a stabilirii termenului de judecata, partile nu mai pot formula noi pretentii sau propune noi probe, in afara cazurilor prevazute de lege.”

In cazul tau particular, judecatorul a specificat clar ca trebuie sa angajezi un avocat si sa-ti clarifici cererile, dandu-ti un nou termen de judecata. Prin urmare, data de 23 noiembrie 2016 poate fi considerata, in mod justificat, ca fiind noul termen pentru formularea cererilor tale, avand in vedere ca dosarul a fost disjuns si termenul initial a fost stabilit pentru clarificarea situatiei si angajarea unui avocat.

Posibilitatea Decaderii Cererii

Cererea de decadere formulata de vecinul tau pe motiv ca cererea ta modificatoare nu a fost depusa pana la primul termen de judecata se bazeaza pe faptul ca modificarile cererilor trebuie comunicate inainte de acest termen. Totusi, avand in vedere disjungerea dosarului si conditiile stabilite de judecator, argumentul tau este intemeiat ca data de 23 noiembrie 2016 reprezinta primul termen al noului dosar. Astfel, acest termen este cel de referinta pentru depunerea cererilor.

Recomandari Practice

  1. Consultarea cu Avocatul tau: Este vital sa discuti detaliile exacte si sa prezinti argumentele tale avocatului, asigurandu-te ca sunt incluse toate documentele si deciziile judecatoresti relevante.

  2. Documentarea Riguroasa: Strange toate actele si hotararile care arata clar deciziile privind disjungerea si termenul pentru clarificarile cererilor.

  3. Posibilitatea de Intelegere Amiabila: Chiar daca esti intr-un proces juridic, nu exclude posibilitatea unei intelegeri amiabile cu vecinii tai, daca aceasta este in avantajul tau.

Respectarea principiilor si normelor juridice si colaborarea eficienta cu avocatul tau pot influenta semnificativ desfasurarea si rezultatul procesului. Consulta-te constant cu avocatul tau si pregateste-te corespunzator pentru fiecare termen de judecata pentru a asigura o reprezentare eficienta a intereselor tale.