Este posibil ca fratele care a ingrijit casa si mama sa obtina o parte mai mare din mostenire printr-o procedura judecatoreasca?

Intrebare

Buna ziua,

As dori sa solicit un sfat juridic cu privire la un caz de impartire a mostenirii intre doi frati, in contextul drepturilor civile. Situatia este urmatoarea: tatal nostru a decedat, iar mama noastra este inca in viata. Noi locuim la tara, insa unul dintre frati traieste acum in oras. Recent, au aparut dispute legate de impartirea mostenirii.

Tatal nostru nu a lasat un testament, asa ca trebuie sa procedam la mostenirea legala prin intermediul notarului. Intrebarea mea este legata de posibilitatea de a obtine o parte mai mare din mostenire pentru fratele care a ramas la tara, avand in vedere ca acesta a avut grija de casa si de mama noastra, in timp ce fratele care locuieste in oras nu a contribuit in niciun fel.

Este posibil ca fratele care a ingrijit casa si mama sa obtina o parte mai mare din mostenire printr-o procedura judecatoreasca? Va rog sa imi oferiti un raspuns, este foarte important pentru noi.

Va multumesc!

Raspuns

Sfaturi Juridice pentru Impartirea Mostenirii intre Frati in Contextul Drepturilor Civile

Impartirea mostenirii intre frati poate fi un proces complex si emotional, mai ales in absenta unui testament clar stipulat de catre defunct. In cazul descris, tatal a decedat fara a lasa un testament, iar mama este inca in viata. In astfel de situatii, legea prevad modul in care mostenirea se imparte intre supravietuitori.

Mostenirea Legala

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In lipsa unui testament, mostenirea este guvernata de regulile mostenirii legale, mentionate in Codul Civil. In mod obisnuit, bunurile defunctului sunt impartite in mod egal intre mostenitorii de gradul intai, care in acest caz sunt sotia supravietuitoare si copiii acestuia.

Drepturile Sotiei Supravietuitoare

In conformitate cu articolul 972 din Codul Civil, sotia supravietuitoare are dreptul la o cota-parte din mostenire, alaturi de copii. Prin urmare, mama dumneavoastra va avea o cota legala din mostenire, iar restul se va imparti intre frati.

Impartirea intre Frati

In cazul in care mama ramane in viata si ceilalti mostenitori sunt copiii, mostenirea se imparte astfel incat sotia supravietuitoare sa primeasca un sfert din mostenire, iar restul de trei patrimi sa fie impartite in mod egal intre copii. Aceasta este regula generala, insa pot exista circumstante care sa conduca la ajustari.

Drepturile Fratelui Care A Ingrijit Casa si Mama

Un aspect important este contributia fratelui care a ramas la tara si a ingrijit casa si mama. Legea recunoaste aportul special adus de un mostenitor, insa acest lucru trebuie dovedit in instanta. Conform articolului 1146 din Codul Civil, instanta poate decide sa aloce o cota suplimentara unui mostenitor care a contribuit in mod semnificativ la ingrijirea bunurilor sau persoanelor respective.

Citeste si:  Este corect ca primaria sa impiedice vanzarea imobilului debitorului chiar daca exista o somatie de executare?

Procedura Judecatoreasca

Pentru a obtine o parte mai mare din mostenire, fratele care a avut grija de casa si de mama poate solicita acest lucru prin intermediul unei actiuni in instanta. Este esential sa se adune dovezi clare privind contributia sa: documente care sa ateste cheltuielile facute pentru intretinerea casei si a mamei, martori si orice alte probe care sa confirme aceste fapte.

Rolul Notarului

Prima etapa in impartirea mostenirii este deschiderea succesiunii la notar. Notarul va intocmi certificatul de mostenitor care stipuleaza cine sunt mostenitorii si cotele ce le revin conform legii. Orice dispute aparute in aceasta etapa pot fi solutionate mai intai prin mediere, iar in lipsa unui acord, prin initierea unei actiuni judiciare.

Recomandari

  1. Consultati un Avocat: Avand in vedere complexitatea situatiei, este esential sa consultati un avocat specializat in drept succesoral. Acesta va poate oferi sfaturi personalizate si va poate asista in efectuarea demersurilor necesare.
  2. Adunati Dovezi: Pregatiti-va sa adunati toate dovezile privind contributiile fratelui la intretinerea casei si a mamei.
  3. Incercati Medierea: Inainte de a merge in instanta, incercati sa rezolvati situatia prin mediere. Este o solutie mai rapida si mai putin costisitoare.

Impartirea mostenirii este un proces care poate genera tensiuni, dar cu ajutorul unui consilier juridic si printr-o abordare corecta, se pot gasi solutii echitabile pentru toti cei implicati.