Exista sanse de castig la contestarea executarii silite invocand prescriptia dreptului de executare?
Intrebare
Buna ziua!
Am o problema juridica si as aprecia daca m-ati putea ajuta cu informatii si sfaturi. In martie 2007, am contractat un credit de nevoi personale in valoare de 5000 de euro, pe o perioada de 10 ani. Am platit ratele pana in martie 2009, dupa care am intampinat dificultati financiare si nu am mai reusit sa achit nimic.
Pana la sfarsitul anului 2016, nu am primit niciun fel de somatie, nu mi s-a comunicat nicio executare si nu am fost actionat in judecata de catre creditor. La sfarsitul anului 2016, insa, s-a admis cererea de executare silita depusa de un executor judecatoresc, iar in august 2017 am descoperit ca mi s-a infiintat o poprire pe cont fara a fi fost notificat in prealabil. Am aflat de la banca creditoare ca creanta a fost cesionata catre un recuperator de creante.
In prezent, suma totala datorata, inclusiv cheltuielile de executare, se ridica la aproximativ 10.000 de euro, aproape dublu fata de valoarea initiala a creditului. Intrebarea mea este urmatoarea: daca formulez o contestatie la executare, invocand prescriptia dreptului de a solicita executarea silita, am sanse de castig? Exista posibilitatea de a reduce suma datorata, avand in vedere ca mi se pare excesiva? De asemenea, care ar fi costurile implicate in depunerea unei contestatii la executare?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cuvinte cheie: contestatie la executare, prescriptia dreptului de a cere executarea silita, cesionare creanta, executare silita, poprire cont, credit nevoi personale, executor judecatoresc, cheltuieli de executare, recuperator de creante.
Raspuns
Buna ziua!
Problema dumneavoastra juridica legata de un credit de nevoi personale contractat in 2007 si neplatit incepand cu 2009 este complexa si necesita atentie la cateva aspecte legale importante. Intelegerea acestor aspecte va poate ajuta sa decideti daca aveti sanse de castig prin formularea unei contestatii la executare si daca exista posibilitatea de a reduce suma datorata.
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita
Un aspect esential in cazul dumneavoastra este prescriptia dreptului de a solicita executarea silita. Conform codului de procedura civila roman, termenul de prescriptie pentru executarea silita este de trei ani de la data la care obligatia devine exigibila. In cazul dumneavoastra, din moment ce nu ati platit ratele incepand cu martie 2009, termenul de prescriptie teoretic ar fi expirat in martie 2012. Daca nu ati mai primit niciun fel de somatie sau comunicare legala pana la sfarsitul anului 2016, exista o posibilitate reala sa invocati problema prescriptiei in contestatia la executare.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Contestarea Creantei
Daca decideti sa formulati o contestatie la executare, primul pas este sa invocati prescriptia in fata instantei de judecata. Aceasta poate sa duca la anularea executarii silite, daca instanta admite ca termenul de prescriptie a expirat. De asemenea, puteti solicita verificarea legalitatii procedurilor de comunicare a deciziilor executorilor judecatoresti si daca au fost respectate toate drepturile dumneavoastra formale.
Cesiunea Creantei
In acest caz, creanta dumneavoastra a fost cesionata unui recuperator de creante. De obicei, cesionarea creantei nu afecteaza drepturile si obligatiile initiale, dar recuperatorul trebuie sa va informeze legal cu privire la aceasta cesionare si la detaliile noilor conditii de plata. Daca nu ati primit notificari oficiale, acesta este un punct pe care il puteti aduce in atentia instantei.
Reducerea Sumei Datorate
O alta posibilitate este negocierea directa cu recuperatorul de creante. In unele cazuri, acestia accepta sa reduca suma datorata pentru a recupera mai rapid o parte din bani. Totusi, trebuie sa fiti atent la detalii si sa consultati un avocat de specialitate inainte de a incheia orice acord.
Costurile Implicate in Contestare
Formularea unei contestatii la executare implica anumite costuri, inclusiv taxa de timbru, onorariile avocatului si, eventual, alte cheltuieli de judecata. Taxa de timbru variaza in functie de valoarea sumei contestate, iar onorariul avocatului poate fi negociat in functie de complexitatea cazului. In general, costurile totale ale unei contestatii la executare pot varia, dar pot fi considerabile. Este recomandat sa consultati un avocat pentru a obtine o estimare clara a acestor costuri.
In concluzie, daca formulati o contestatie la executare invocand prescriptia, aveti sanse mari de a castiga, mai ales daca termenul de prescriptie nu a fost intrerupt de notificari sau alte acte judiciare. De asemenea, negocierea directa cu recuperatorul de creante poate fi o alternativa viabila pentru reducerea datoriei. Consultarea unui avocat specializat este esentiala pentru a intelege mai bine toate implicatiile legale si a decide cea mai buna strategie pentru situatia dumneavoastra.
Multumesc si va doresc mult succes in rezolvarea acestei probleme!