Pot da in judecata banca pentru situatia creata de executarea silita a unui credit?

Intrebare

Buna ziua. Am nevoie de un sfat juridic cu privire la urmatoarea situatie:

In anul 2005, am luat un credit pentru bunuri de consum pe o perioada de 3 ani. Am platit ratele lunare timp de 6 luni, dupa care am incetat platile. In anul 2015, am contractat un alt credit pentru nevoi personale, pe care l-am platit la zi. In august 2016, am fost invitat de aceeasi banca sa fac o refinantare, pe care am acceptat-o.

In octombrie 2016, am fost executat silit de catre un Birou Executor Judecatoresc (BEJ) pentru creditul din 2005, iar conturile mele de salariu si cel pentru noul credit au fost blocate. Cand am aflat, am solicitat BEJ-ului sa deblocheze contul de credit si sa ia banii necesari din contul de salariu pentru a nu intampina dificultati in plata ratelor. BEJ-ul mi-a emis o adeverinta care permitea deblocarea partiala a conturilor exclusiv pentru plata ratelor aferente noului contract de credit.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca am folosit adeverinta si am platit ratele, am intampinat dificultati. De exemplu, rata scadenta pe 22 ale lunii am platit-o pe 25, insa pe 27 banii au fost luati de catre BEJ pentru executare, iar pe 28 am fost sunat de banca pentru neplata ratei.

Am facut contestatie la executare si am castigat cazul. Pe 10.03.2017, mi s-a admis contestatia, dar stiu ca poate dura intre 3 si 4 luni pana primesc decizia scrisa. Intre timp, banca pare sa colaboreze cu BEJ-ul si KRUK intr-un mod care imi impiedica intentionat plata ratelor.

Intrebarea mea este: pot da in judecata banca pentru situatia creata? Si unde pot depune plangeri impotriva BEJ-ului pentru nerespectarea adeverintei care permitea deblocarea partiala a conturilor?

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Raspuns

Sfat Juridic pentru Situatia Dumneavoastra: Creditul din 2005 si Executarea Silita

Buna ziua. Situatia descrisa implica aspecte juridice complexe si potentialele drepturi si actiuni legale pe care le aveti la dispozitie. Iata cateva directii si sfaturi concrete pe care sa le luati in considerare.

1. Analiza Executarii Silite din 2005

In primul rand, este esential sa intelegem exact motivele si legalitatea executarii silite initiate in 2016 pentru creditul din 2005. La efectuarea executarii silite, termenul de prescriptie de trei ani poate juca un rol crucial, fiindca daca banca nu a luat masuri legale pana in 2008, atunci dreptul de a cere executarea silita a expirat. Daca ati castigat contestatia la executare, acesta este un indiciu puternic ca instanta a constatat ca executarea silita nu a fost efectuata corect sau legal.

2. Posibilitatea de a Da in Judecata Banca

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
Citeste si:  Pot iesi din Biroul de Credit dupa achitarea integrala a restantei la ING Bank?
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Aveti posibilitatea sa actionati in judecata banca pentru daune morale si materiale cauzate de blocarea accesului la fondurile necesare pentru plata ratelor noilor credite. Actele de rea-credinta, precum blocarea conturilor in ciuda adeverintei emise de BEJ, pot fi considerate incalcari ale contractului si ale drepturilor dumneavoastra.

3. Depunerea Plangerilor Impotriva BEJ

Se pare ca Biroul Executorului Judecatoresc (BEJ) nu a respectat adeverinta emisa pentru a permite deblocarea partiala a conturilor. Aveti dreptul de a depune plangeri impotriva acestuia la Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) pentru nerespectarea obligatiilor procedurale si abuz in exercitarea atributiilor.

4. Drumul Juridic in Cazul Dificultatilor cu Plata Ratelor

Pe langa contestatia la executare, pe care ati castigat-o, ar fi oportun sa solicitati instantei masuri provizorii pentru a proteja conturile necesare acoperirii ratelor curente. Puteti solicita suspendarea efectiva a blocarii conturilor pana la solutionarea definitiva a cazului.

5. Plangerile Administrative si la Autoritatile de Regulamentare

Puteti depune plangeri si la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru a reclama neregulile intampinate in relatia cu banca. Colaborarea dintre banca si firmele de recuperare a datoriilor trebuie sa respecte strict normele legale si drepturile consumatorilor.

6. Consultare si Asistenta Juridica

Recomandam consultarea unui avocat specializat in drept bancar si executare silita pentru a primi sfaturi personalizate si a discuta strategii legale adaptate. Acesta va poate ajuta in formularea unei actiuni clare si eficiente impotriva bancii, BEJ-ului si altor parti implicate.

Concluzii Aditionale

Pentru a naviga cu succes in aceasta situatie, monitorizati indeaproape termenele legale si procedurile necesare. Documentati toate interactiunile cu banca, BEJ-ul si alte institutii, si pastrati o evidenta clara a tuturor demersurilor intreprinse.

Etichete SEO:

  • sfaturi juridice credite
  • executare silita credit 2005
  • drepturi consumatori banca
  • plangere BEJ nerespectare adeverinta
  • contestatie executare castigata

Acest articol este un punct de plecare pentru constatarea si formularea unor actiuni legale adecvate situatiei dumneavoastra. Contactati un profesionist pentru o analiza juridica completa si personalizata.