Oare sunt considerate clauze abuzive comisionul de monitorizare si dobanda penalizatoare dintr-un contract de credit incheiat cu Banca Romaneasca?

Intrebare

Buna ziua,

Ma numesc Horatio si am incheiat un contract de credit pentru nevoi personale cu Banca Romaneasca in anul 2007, in valoare de 28.000 RON, care trebuia sa fie rambursat pana in 2017. Contractul prevede un comision de monitorizare fix de 84 RON si o dobanda penalizatoare care este egala cu dobanda curenta contractuala plus 50% din dobanda curenta contractuala.

As dori sa stiu daca aceste prevederi ar putea fi considerate clauze abuzive. Daca da, care sunt legile si articolele care reglementeaza clauzele abuzive in contractele de credit in Romania?

In prezent, ma confrunt cu o executare silita incepand cu luna martie 2012. Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.

Cu respect,
Horatio

Raspuns

Clauze Abuzive in Contractele de Credit: Perspective Legale si Indrumare pentru Consumatori

In contextul actualei crize economice si financiare, tot mai multi consumatori se confrunta cu dificultati in rambursarea creditelor contractate. Demersul dumneavoastra de a intelege si de a analiza posibilele clauze abuzive din contractul de credit incheiat cu Banca Romaneasca in anul 2007 este unul fundamental pentru a va proteja drepturile. Vom analiza in detaliu prevederile contractuale mentionate si vom prezenta cadrul legal care reglementeaza clauzele abuzive in Romania.

Analiza Prevederilor Contractuale

  1. Comisionul de Monitorizare Fix de 84 RON
    Comisionul de monitorizare este o taxa perceputa de banca pentru administrarea creditului. Cu toate acestea, atunci cand acest comision este fix si nu este legat de un serviciu suplimentar specific oferit clientului, poate ridica semne de intrebare cu privire la caracterul sau abuziv.

  2. Dobanda Penalizatoare
    Conform contractului, dobanda penalizatoare este egala cu dobanda curenta contractuala plus 50% din aceasta. In functie de valoarea dobanzii curente, aceasta penalizare poate ajunge la un nivel disproportionat, afectand semnificativ capacitatea debitorului de a-si indeplini obligatiile de plata.

Cadrul Legal din Romania

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Legislatia romaneasca prevede mai multe articole si acte normative care reglementeaza clauzele abuzive in contractele de credit. Iata principalele acte si articole care ar putea fi relevanti in cazul dumneavoastra:

  1. Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive in contractele incheiate intre comercianti si consumatori:

    • Art. 4 alin. 1: Prevede ca o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul este considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.
    • Art. 4 alin. 2: Enumera o serie de clauze considerate in mod automat abuzive, cum ar fi cele care permit vanzatorului sau furnizorului sa modifice unilateral termenii contractului fara a avea un motiv specificat in contract.
  2. Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori:

    • Art. 69 lit. f: Defineste drept clauza abuziva orice prevedere care impune un comision pentru o activitate care nu este efectiv realizata sau care este deja inclusa in alte servicii pentru care s-a perceput comision.
    • Art. 54: Stabileste ca orice modificare a ratei dobanzii sau a altor costuri ale creditului trebuie sa fie transparenta si justificata in mod clar in contract.
  3. Codul Civil Roman:

    • Art. 1203: Stabileste principiul bunei-credinte in executarea contractelor, comportamentul fiecarei parti trebuind sa fie potrivit exigentelor sincerei colaborari si sa nu fie disproportionat fata de interesele celeilalte parti.
    • Art. 1266: Permite o reechilibrare judiciara a contractului in cazuri de impreviziune majora, unde termenii contractului ei devin excesiv de grei pentru una dintre parti.
Citeste si:  Este legal sa primesti o poprire pe salariu fara nicio avertizare prealabila?

Recomandari Practice

  1. Consultarea unui Avocat Specializat in Drept Bancar
    Este esential sa consultati un avocat specializat in drept bancar si financiar pentru a examina specificul contractului dumneavoastra si a oferi consiliere personalizata.

  2. Depunerea unei Plangeri la ANPC
    Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) se ocupa de investigarea si solutionarea plangerilor privind clauzele abuzive. Puteti depune o plangere cu documentele necesare pentru a solicita analiza contractului dumneavoastra.

  3. Solicitarea Suspendarii Executarii Silite
    Avand in vedere ca va confruntati cu o executare silita, ar fi recomandabil sa solicitati suspendarea acesteia pana la clarificarea situatiei legale a contractului.

Investigarea clauzelor abuzive si intelegerea drepturilor dumneavoastra in cadrul contractelor de credit este un pas esential pentru protejarea intereselor financiare. Speram ca aceste informatii v-au fost de ajutor si va dorim succes in demersurile viitoare.