Poate beneficia fiica mea de concediul pentru cresterea copilului daca si-a schimbat locul de munca fara intrerupere?

Intrebare

Buna seara! Am o intrebare legata de concediul pentru cresterea copilului. Fiica mea este insarcinata si la momentul nasterii va avea o vechime de doi ani si zece luni in munca, insa, de patru luni, si-a schimbat locul de munca la o alta firma, fara intrerupere. Este angajata la actuala firma din data de 10 iunie 2022 si urmeaza sa nasca pe 30 aprilie 2024. In aceste conditii, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului? Va multumesc anticipat!

Raspuns

Sigur ca da! Vom aborda in detaliu conditiile legale privind concediul pentru cresterea copilului in Romania, aplicabile, pentru a raspunde la intrebarea specificata.

Concediul pentru cresterea copilului

In Romania, concediul pentru cresterea copilului este reglementat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Conform acestei legislatii, dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului este acordat parintilor care indeplinesc anumite conditii de eligibilitate.

Conditii de eligibilitate pentru concediul de crestere a copilului

  1. Durata stagiu de cotizare: Pentru a beneficia de concediul pentru cresterea copilului, parintele trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, pentru o perioada de cel putin 12 luni. Aceste venituri pot proveni din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

  2. Stabilirea dreptului: In cazul in care viitoarea mama a lucrat in continuu fara intrerupere in ultimele 24 de luni, indiferent de schimbarile de loc de munca, ea indeplineste conditia de a avea un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Analiza situatiei

Fiica dumneavoastra este angajata la actualul loc de munca din 10 iunie 2022 si urmeaza sa nasca pe 30 aprilie 2024. Trebuie sa analizam daca fiica dumneavoastra a realizat veniturile necesare timp de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni anterior nasterii.

  1. Calculul perioadei relevante: Perioada de 24 de luni, in cazul fiicei dumneavoastra, incepe de la 30 aprilie 2024 si se extinde pana la 1 mai 2022.
  2. Stagiul de cotizare: Fiica dumneavoastra a inceput noul loc de munca in 10 iunie 2022, iar nasterea este prevazuta pentru 30 aprilie 2024. Luand in considerare ca ea a lucrat fara intrerupere timp de doi ani si zece luni la locul de munca anterior, aceasta inseamna ca, in perioada de 24 de luni anterioara nasterii copilului, fiica dumneavoastra a avut venituri supuse impozitului pe venit timp de cel putin 12 luni.
Citeste si:  Ce despagubiri pot solicita in cazul unui accident de munca provocat de un stivuitor manevrat fara permis?

Beneficiile concediului pentru cresterea copilului

Daca toate conditiile sunt indeplinite, fiica dumneavoastra va avea dreptul la:

  1. Concediu de crestere a copilului: Durata acestuia este de pana la doi ani, sau in cazul copilului cu dizabilitate, pana la trei ani.
  2. Indemnizatie lunara: Valoarea indemnizatiei este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 1.250 RON si nu mai mult de 8.500 RON.

Conform informatiilor furnizate si analizand situatia specifica a fiicei dumneavoastra, concluzionam ca aceasta indeplineste toate conditiile necesare pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.

Recomandari

Pentru a se asigura de indeplinirea tuturor formalitatilor necesare, este indicat ca fiica dumneavoastra sa contacteze serviciul de resurse umane din cadrul firmei unde este angajata si sa se consulte cu un specialist in legislatia muncii, pentru a facilita procesul de solicitare a concediului pentru cresterea copilului si a obtine toate informatiile necesare specificului cazului sau.