Probleme juridice legate de vicii de constructie pentru imobile achizitionate prin credit ipotecar?

Intrebare

Buna ziua,

Am nevoie de o opinie juridica referitor la un viciu de constructie al unui imobil cumparat recent. Imobilul a fost achizitionat in noiembrie 2013 printr-un credit ipotecar. L-am cumparat de la o persoana fizica care se prezentase drept dezvoltator, dar vanzarea a fost facuta prin intermediari pentru a evita plata unui impozit mai mare de 5%.

Va rog sa-mi oferiti indrumari despre posibilitatile legale pe care le am pentru a rezolva problema viciului de constructie. Multumesc!

Raspuns

Buna ziua,

Pentru a raspunde detaliat la intrebarea dumneavoastra referitoare la posibilele actiuni legale in cazul unui viciu de constructie al unui imobil achizitionat recent, este important sa clarificam cateva aspecte esentiale si sa analizam mijloacele legale disponibile.

Definirea viciului de constructie

Viciile de constructie se refera la deficiente structurale, de design sau de executie care determina o utilizare necorespunzatoare sau periculoasa a imobilului. Aceste deficiente pot fi vizibile imediat sau pot aparea in timp.

Analiza contextului contractual

In cazul dumneavoastra, imobilul a fost achizitionat in noiembrie 2013 de la o persoana fizica care s-a prezentat ca dezvoltator, insa tranzactia a avut loc prin intermediari pentru a evita un impozit mai mare. Este crucial sa verificati contractual daca dezvoltatorul si-a asumat responsabilitatea pentru eventualele vicii ascunse si in ce masura acestia sunt obligati sa raspunda in fata dumneavoastra.

Cadru legal privind viciile de constructie

  1. Codul Civil: Conform Codului Civil, orice vanzator este responsabil pentru viciile ascunse ale lucrului vandut. In cazul imobilelor, aceasta raspundere este reglementata prin articolele care prevad ca vanzatorul este obligat sa garanteze cumparatorul pentru viciile ascunse care fac bunul impropriu pentru folosinta prevazuta.

  2. Legea 10/1995 privind calitatea in constructii: Aceasta reglementeaza obligatiile constructorilor, proiectantilor si altor actori implicati in procesul de constructie. In functie de gravitatea si natura viciului de constructie, puteti avea temei legal pentru a solicita reparatii sau despagubiri.

Pasii legali de urmat

  1. Expertiza tehnica: Primul pas este sa angajati un expert tehnic autorizat pentru a evalua si documenta viciul de constructie. Un raport de expertiza tehnica va servi drept proba in eventualele proceduri legale.

  2. Notificarea formala: Transmiteti o notificare scrisa dezvoltatorului (sau persoanei responsabile) prin care solicitati remedierea viciului de constructie. Este recomandat ca aceasta notificare sa fie trimisa printr-un serviciu de curierat cu confirmare de primire, pentru a avea o dovada a transmiterii.

  3. Mediere si negociere: Incercati sa rezolvati amiabil problema prin negocieri directe cu dezvoltatorul. Acest pas poate economisi timp si resurse financiare.

  4. Actiune legala:

    • Reclamare la Protectia Consumatorului: Daca considerati ca drepturile dumneavoastra au fost incalcate, puteti depune o plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC).
    • Proces civil: In cazul in care medierea nu da rezultate, puteti deschide un proces civil pentru recuperarea prejudiciilor sau pentru obligarea paratului la remedierea viciilor de constructie. Este esential sa aveti un avocat specializat in drept imobiliar pentru a va reprezenta interesele.

Termene de decadere si prescriptie

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

Citeste si:  Care sunt sansele de a castiga un proces pentru incalcarea vietii private din cauza camerelor de supraveghere instalate de sora mea in Suceava?
  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Este important sa tineti cont de termenele legale pentru a actiona. Conform articolului 1713 din Codul Civil, termenul pentru actiunea in garantie poate varia in functie de natura viciului si poate fi de pana la 3 ani de la data constatarii viciului. Consultati un avocat pentru a stabili termenele precise aplicabile situatiei dumneavoastra.

Consultanta juridica specializata

Cazurile de vicii de constructie pot fi complexe din punct de vedere juridic. Este recomandabil sa apelati la un avocat specializat in drept imobiliar si constructii pentru a primi sfaturi personalizate si pentru a va asigura ca urmati corect toate procedurile legale necesare.

In concluzie, abordarea legala a unei probleme de viciu de constructie implica documentarea riguroasa a deficientelor, notificarea formala a partilor responsabile si, daca este necesar, actionarea in justitie pentru a obtine remedii adecvate.