Sunt vinovat si trebuie sa restitui banii pentru un produs vandut fara garantie daca am informat in prealabil cumparatorul?
Intrebare
Buna ziua,
Am comandat un display de telefon online, insa din greseala am achizitionat un model nepotrivit pentru versiunea mea. Ulterior, l-am revandut unei alte persoane, informandu-l in prealabil ca nu ii pot oferi garantie si ca, in cel mai rau caz, ii voi furniza factura originala.
Dupa primirea display-ului, respectiva persoana a incercat sa il monteze, dar a constatat ca nu functioneaza, desi display-ul era nou si niciodata instalat pe vreun telefon. Mi-a solicitat un alt display sau returnarea banilor. I-am explicat ca voi contacta magazinul online de unde am achizitionat initial produsul pentru a rezolva situatia. Cu toate acestea, dupa ce am incercat sa contactez magazinul si am fost tinut pe linie de catre un robot timp de doua ore fara a primi ajutor, i-am transmis factura originala, sperand ca poate rezolva el situatia.
Mentionez ca anterior expedirii coletului, l-am informat ca nu ii pot returna banii si, cu toate acestea, a acceptat conditiile de vanzare.
Astazi, am primit un apel de la o persoana care ulterior mi-a trimis un mesaj afirmand ca este avocatul cumparatorului si cerandu-mi sa-l contactez. Inteleg ca aceasta situatie cade sub incidenta unui litigiu civil, care se poate rezolva in instanta.
Intrebarea mea este: Din punctul dumneavoastra de vedere, sunt vinovat si trebuie sa ii restitui banii, chiar daca l-am informat in prealabil despre lipsa garantiei? In cazul in care ajungem la judecata, care sunt sansele ca instanta sa ii dea dreptate cumparatorului si ce consecinte as putea suporta daca pierd procesul? Ar trebui doar sa ii returnez banii sau exista si alte repercusiuni legale la care ar trebui sa ma astept?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Raspuns
Cum Sa Gestionezi Corect o Intoarcere de Produs Achizitionat Online si Revandut: Aspecte Legale si Sfaturi Utile
Problemele legate de achizitiile online si ulterioarele re-vanzari sunt comune si pot aduce diverse complicatii legale si financiare. Daca te afli in situatia in care ai vandut un display de telefon nepotrivit si defect unui alt cumparator, este esential sa intelegi aspectele legale si drepturile consumatorului. In continuare, vom detalia pasii pe care ar trebui sa ii urmezi si posibilele repercusiuni legale.
Raspunderea in Cazul Produselor Defecte
Chiar daca ai informat cumparatorul despre lipsa garantiei si acesta a acceptat conditiile de vanzare, acest lucru nu elimina complet responsabilitatea ta ca vanzator. Conform legislatiei privind protectia consumatorului, toate produsele vandute trebuie sa fie conforme cu descrierea si sa functioneze corespunzator.
Dreptul la Returnare si Garantia
In general, legislatia protectiei consumatorului prevede ca produsele trebuie sa functioneze fara defecte pentru o anumita perioada de timp. Chiar daca produsul a fost vandut fara garantie, clientul are dreptul sa primeasca un produs functional. In caz contrar, cumparatorul poate solicita repararea, inlocuirea sau returnarea banilor.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Litigiul Civil si Posibilele Consecinte
Daca nu ajungi la un acord amiabil cu cumparatorul, acesta poate apela la un avocat si poate intenta un proces civil. Intr-o astfel de situatie, instanta va evalua:
-
Conditiile de vanzare: Faptul ca ai informat cumparatorul despre lipsa garantiei va fi considerat si ar putea reduce responsabilitatea ta, dar nu in totalitate.
-
Starea produsului: Daca se demonstreaza ca display-ul era defect din fabricatie, instanta ar putea decide in favoarea cumparatorului.
-
Comunicarea si Instiintarile: Toata corespondenta intre tine si cumparator va fi analizata. Daca ai fost transparent si ai facut tot posibilul sa rezolvi situatia, aceasta ar putea influenta decizia instantei.
Consecinte Potentiale
-
Restituirea Banilor: Cel mai probabil, daca pierzi procesul, va trebui sa returnezi contravaloarea produsului.
-
Despagubiri: In unele cazuri, instanta poate decide ca vanzatorul sa plateasca si diverse despagubiri pentru inconveniente sau costuri aditionale suportate de cumparator.
-
Costuri Judiciare: Daca pierzi, e posibil sa fii responsabil si pentru achitarea cheltuielilor de judecata.
Recomandari Mai Departe
-
Contacteaza un Avocat: In primul rand, sfatuieste-te cu un avocat care sa iti ofere clarificari legale bazate pe specificul cazului tau.
-
Documenteaza Toate Demersurile: Asigura-te ca ai toate documentele si corespondenta pastrata pentru a putea dovedi buna ta credinta si pasii intreprinsi.
-
Negociaza un Acord Amiabil: Incearca inca o data sa ajungi la o intelegere cu cumparatorul, care ar putea evita timpul si costurile implicate de un proces.
Gestionarea corecta a unei situatii de acest fel poate preveni aparitia unui conflict mai amplu si costisitor. Asigura-te ca esti bine informat si ca actionezi in conformitate cu legislatia aplicabila pentru a minimiza riscurile legale si financiare.