Ce drepturi am ca chirias daca proprietarul incearca sa ma evacueze nejustificat?

Intrebare

Buna ziua,

Locuiesc intr-un apartament cu chirie din 2011, avand un contract inregistrat la Finante pentru o chirie de 100 EUR, desi in realitate platesc 170 EUR fara a primi vreo chitanta. Initial, contractul a fost valabil un an, urmat de doua prelungiri a cate doi ani fiecare. Acum, contractul urmeaza sa expire in octombrie 2016.

In luna iulie, proprietarul a scos apartamentul la vanzare fara sa ma anunte, afland aceasta informatie de la agentii imobiliari care au sunat la interfon. Ulterior, in august, acesta a refuzat sa primeasca chiria, cedand doar dupa insistentele sotului meu. In aceeasi seara, mi-a trimis un SMS somandu-ma sa parasesc apartamentul din cauza unei presupuse intarzieri la plata chiriei, desi acest lucru este neadevarat. Conform contractului, chiria trebuie platita pana pe 5 ale lunii, iar sotul meu a dus banii pe 4.

Am platit intotdeauna anticipat si la solicitarea proprietarului, aducand chiria in avans deoarece avea nevoie de bani. Nu avem restante la intretinere sau alte cheltuieli. I-am spus proprietarului ca nu poate intra in apartament in lipsa mea, ceea ce l-a deranjat. Mentionez ca apartamentul a fost inchiriat nemobilat, iar toate obiectele din interior imi apartin.

Intrebarea mea este ce drepturi am in aceasta situatie, avand in vedere ca am respectat toate prevederile contractuale si proprietarul incearca sa ma evacueze nejustificat. Pot lua masuri legale impotriva lui pentru a-mi proteja drepturile ca chirias?

Multumesc!

Raspuns

Buna ziua,

Situatia in care va aflati este una delicata, dar informarea corecta privind drepturile si obligatiile atat ale chiriasului, cat si ale proprietarului va poate ajuta sa navigati mai bine aceasta problema. Drepturile chiriasilor sunt protejate prin lege si exista masuri legale pe care le puteti lua pentru a va asigura ca acestea sunt respectate.

Drepturile Chiriasului in Romania

  1. Receptionarea chiriei: Conform legislatiei, un proprietar nu poate refuza nejustificat primirea chiriei. In situatia descrisa de dumneavoastra, plata chiriei s-a efectuat la timp, conform prevederilor contractuale. Proprietarul nu are dreptul sa va evacueze pe motiv de intarziere la plata chiriei daca aceasta a fost achitata in termen.

  2. Preaviz pentru evacuare: Chiar si dupa expirarea contractului de inchiriere, proprietarul este obligat sa respecte termenul de preaviz specificat in contract sau, in lipsa acestuia, conform prevederilor legale. Evacuarea fara un preaviz corespunzator este ilegala.

  3. Protectia Temporara: Chiar daca proprietarul decide sa vanda apartamentul, noul proprietar nu va poate evacua imediat fara un preaviz corespunzator. Trebuie sa va ofere un timp rezonabil pentru a gasi o noua locuinta.

  4. Accesul in apartament: Proprietarul nu are dreptul sa intre in apartament fara permisiunea dumneavoastra. Acesta trebuie sa va notifice inainte cu privire la orice vizita. Aceasta este o incalcare a dreptului la intimitate.

  5. Documentatie: Este esential sa aveti toate tranzactiile documentate, fie prin contract, chitante sau alte modalitati legale de probare a platilor.

Masuri Legale Posibile

  1. Consultare Legala: Primul pas pe care ar trebui sa il faceti este sa consultati un avocat specializat in dreptul locativ. Acesta va poate oferi sfaturi personalizate si poate initia o actiune legala in numele dumneavoastra.

  2. Notificare Scrisa: Inainte de a recurge la masuri legale in instanta, ii puteti trimite proprietarului o notificare scrisa in care sa detaliati toate problemele si sa ii solicitati respectarea prevederilor contractuale. Acesta este un pas important si poate duce la rezolvarea pasnica a disputei.

  3. Plangere la ANAF: In cazul in care chiria perceputa depaseste suma din contract, se poate face o plangere la ANAF pentru evaziune fiscala. Aceasta poate pune presiune pe proprietar sa respecte in totalitate contractul.

  4. Actiune Impotriva Evacuarii Abuzive: Daca proprietarul initiaza o evacuare abuziva, aveti dreptul sa contestati aceasta in instanta. Un judecator va evalua situatia si poate dicta masuri de protectie.

Citeste si:  Este posibil sa inchei un contract de comodat pentru un autoturism doar pe baza certificatului de mostenitor?

Recomandari

  • Documentati Totul: Pastrati toate dovezile referitoare la plata chiriei, comunicarile cu proprietarul si detalii legate de orice dispute. Acestea vor fi esentiale in eventualitatea unui proces.
  • Negocieri: Incercati sa discutati direct cu proprietarul si sa ajungeti la un acord mutual. Uneori, o abordare calma si deschisa poate rezolva situatii tensionate.
  • Atentie la Contract: Asigurati-va ca orice nou contract de inchiriere este bine redactat si include toate detaliile esentiale pentru a evita astfel de probleme in viitor.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Fiind bine informat si avand sprijin legal adecvat, va puteti proteja eficient drepturile de chirias. Este important sa actionati rapid si sa nu permiteti abuzurile din partea proprietarului.