Unde si cum ne putem adresa pentru a recupera suma achitata firmei Global?

Intrebare

Buna ziua! Ma puteti ajuta cu o informatie legala? Am mers la firma Global pentru a aranja plecarea sotului meu in strainatate, si ni s-au cerut 1950 de lei, pe care i-am achitat. Din pacate, sotul meu a primit astazi vestea ca tatal sau este foarte bolnav, asa ca a hotarat sa nu mai plece. Firma Global insa refuza sa ne returneze banii. In aceste circumstante, unde si cum ar trebui sa ne adresam pentru a recupera suma achitata? Multumesc anticipat pentru ajutor!

Raspuns

Buna ziua! Va pot oferi cateva informatii legale detaliate privind pasii pe care ar trebui sa-i urmati pentru a recupera suma de 1950 de lei achitata catre firma Global, in contextul deciziei sotului dvs. de a nu mai pleca in strainatate din motive familiale.

Verificarea contractului si a politicilor firmei Global

Inainte de a face orice alt pas, va recomand sa revizuiti contractul semnat cu firma Global si politicile lor de returnare a banilor. Multe firme de intermediere impun anumite conditii si clauze specifice pentru restituirea sumelor in caz de anulare. Citirea atenta a acestor documente va poate oferi clarificari esentiale si puncte de argumentare in discutiile ulterioare.

Contactarea firmei Global pentru explicarea situatiei

In mod ideal, primul pas este sa incercati sa rezolvati problema pe cale amiabila. Contactati firma, preferabil in scris (email, scrisoare recomandata), explicand situatia si motivele anularii plecarii. Solicitati in mod clar returnarea sumei achitate si specificati motivul intemeiat al anularii.

Aplicarea legislatiei in vigoare

Conform legislatiei din domeniul protectiei consumatorului, aveti dreptul de a cere restituirea banilor in anumite conditii. In Romania, autoritatea competenta in acest sens este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)

Daca firma Global refuza sa returneze suma de bani pe care ati achitat-o, puteti depune o plangere la ANPC. Acest lucru se poate face astfel:

  • Accesati site-ul ANPC si completati formularul de reclamatie online sau descarcati formularul necesar pentru completare.
  • Anexati toate documentele relevante (contract, chitante, corespondenta cu firma Global).
  • Trimiteti formularul completat si documentele anexate prin posta, fax sau electronic.

ANPC va analiza situatia si va lua masuri corespunzatoare pentru solutionarea plangerii dvs.

Actiune in instanta

Daca plangerea la ANPC nu rezolva problema, urmatorul pas ar fi sa initiati o actiune in instanta. Pentru aceasta, este recomandat sa apelati la un avocat specializat in drept civil sau consumerism, care va poate oferi asistenta juridica adecvata. Procedura presupune depunerea unei cereri de chemare in judecata, descriind situatia dvs. si solicitand restituirea sumei de 1950 de lei plus eventuale daune-interese.

Citeste si:  Este posibil sa reintroducem cecurile in proces pentru recuperarea sumei datorate unchiului meu decedat, Muresan Traian?

Arbitraj sau mediere

O alta optiune este sa apelati la un arbitru sau un mediator, care poate ajuta la solutionarea conflictului pe cale amiabila. Aceasta poate fi o solutie mai rapida si mai putin costisitoare decat un proces in instanta.

Sfaturi suplimentare

  • Pastrati toate documentele si dovezile legate de tranzactie si de corespondenta cu firma Global.
  • Fiecare pas pe care il faceti ar trebui documentat si ramas intr-o forma scrisa pentru a avea probe adecvate in caz de necesitate.
  • Inainte de a semna un contract pe viitor, asigurati-va ca il cititi cu atentie si ca intelegeti toate clauzele, in special cele privind anularea si returnarile.

In concluzie, aveti mai multe cai legale la dispozitie pentru a recupera suma achitata: discutia amiabila cu firma, plangerea la ANPC, actiunea in instanta sau medierea. Va dorim mult succes in demersurile dvs. si va incurajam sa urmati acesti pasi pentru a va proteja drepturile.