Am aceleasi drepturi dupa o perioada de somaj intrerupta?

Intrebare

Buna ziua, domnule avocat!

Va rog frumos sa ma ajutati sa clarific o problema legata de situatia mea profesionala. Dupa 11 ani de vechime in invatamant ca personal auxiliar didactic, postul meu a fost restructurat in februarie 2015, iar atunci am devenit somer. Dupa 8 luni de somaj, am avut norocul sa fiu reangajat pe acelasi post si in aceeasi unitate de invatamant pe data de 15 octombrie 2015.

Indraznesc sa va intreb urmatoarele:

  1. Beneficiez de aceleasi drepturi ca inainte de perioada de somaj? Mai precis, aceasta perioada de somaj este considerata vechime neintrerupta?
  2. In anul 2016, am dreptul la concediul de odihna integral? De asemenea, pot solicita zilele de concediu de odihna neefectuat pentru perioada lucrata in 2015, respectiv ultimele doua luni si jumatate din acel an?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri! Domnul sa va binecuvinteze in tot ceea ce faceti!

Cu respect,
Alexandra Popescu

Raspuns

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Buna ziua, doamna Popescu!

Imi face placere sa va ofer sprijin si sa clarific intrebarile pe care le aveti legate de situatia dumneavoastra profesionala. Problemele legate de vechimea in munca si drepturile aferente sunt esentiale pentru a asigura stabilitatea si continuitatea profesionala. Voi raspunde punctual la cele doua intrebari pe care le aveti, bazandu-ma pe legislatia actuala in vigoare in Romania.

  1. Beneficii si Vechimea Neintrerupta:
    Este important sa stiti ca perioada de somaj nu este considerata in mod automat ca vechime neintrerupta in munca din perspectiva calculului vechimii totale intr-o profesie. Cu toate acestea, vechimea dumneavoastra anterioara, de 11 ani in invatamant, ramane valabila si nu se pierde. In ceea ce priveste drepturile aferente vechimii, acestea pot include atat beneficii salariale, cat si alte tipuri de beneficii care sunt negociate contractual sau sunt prevazute de legislatia muncii.

Conform legislatiei romanesti (Codul Muncii), perioada in care o persoana se afla in somaj nu este considerata vechime in munca, insa acest lucru nu inseamna ca drepturile avute inainte de intreruperea activitatii sunt complet pierdute. Reangajarea pe acelasi post ar trebui, de principiu, sa va readuca in pozitia de a avea aceleasi drepturi salariale si alte beneficii pe care le aveati anterior intreruperii, cu conditia ca acestea sa fie stipulate in contractul de munca si in conformitate cu reglementarile unitatii de invatamant.

  1. Dreptul la Concediu de Odihna:
    Potrivit Codului Muncii, aveti dreptul la concediu de odihna pentru munca prestata in cadrul unui an calendaristic. Pentru anul 2016, veti avea dreptul la concediu de odihna integral, raportat la perioada lucrata in acel an, indiferent de perioada de somaj din anul precedent. Practic, dreptul la concediul de odihna nu se pierde doar pentru ca ati avut o intrerupere in activitate in anul anterior.
Citeste si:  Pot solicita iesirea la pensie la 58 de ani cu 49 de ani de munca si 17 ani in grupa a doua?

Pentru anul 2015, aveti dreptul la concediul de odihna proportional cu perioada in care ati lucrat efectiv, adica pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Salariatul are dreptul la un numar de zile de concediu de odihna proportional cu perioada lucrata intr-un an calendaristic. De asemenea, zilele de concediu neefectuate intr-un an pot fi solicitate si permise in anul urmator conform programului stabilit de unitatea de invatamant.

Sper ca aceste raspunsuri sa va fie de ajutor si sa clarifice pe deplin intrebarile dumneavoastra. In cazul in care aveti nevoie de asistenta suplimentara sau de informatii mai detaliate, va recomand sa consultati un avocat specializat in dreptul muncii sau sa apelati la inspectoratul teritorial de munca pentru ghidare suplimentara.

Cu respect si cele mai bune urari,
[Avocat Nume]