Cum pot sa efectuez succesiunea terenurilor bunicului fara a implica pe ceilalti mostenitori?
Intrebare
Buna ziua!
As dori sa incep procedura de succesiune dupa bunicul meu, care a detinut doua terenuri. Cu toate acestea, ma confrunt cu o problema: titlul de proprietate pentru aceste terenuri este intocmit pe numele tuturor fratilor bunicului, care intre timp au decedat. Mostenitorii acestora, desi sunt din alt judet, nu sunt interesati sa preia aceste terenuri.
As dori sa stiu cum pot sa efectuez succesiunea in aceasta situatie fara a implica in mod direct pe ceilalti mostenitori. Este posibila emiterea unei imputerniciri astfel incat sa pot reprezenta eu pe ceilalti mostenitori in toate demersurile necesare?
Multumesc frumos pentru ajutor!
Cuvinte cheie: succesiune terenuri, mostenire terenuri, titlu de proprietate, mostenitori, reprezentare legala, imputernicire mostenire, demersuri juridice succesiune.
Raspuns
Buna ziua!
Procedura de succesiune dupa bunicul dumneavoastra poate deveni complexa datorita implicarii mai multor mostenitori, mai ales in situatia in care titlul de proprietate este intocmit pe numele tuturor fratilor bunicului, iar acestia au decedat. Cu scopul de a raspunde cat mai clar si detaliat intrebarii dumneavoastra, vom explora pasii necesari pentru a efectua succesiunea terenurilor detinute de bunicul dvs., fara a implica in mod direct ceilalti mostenitori.
Prima Etapa: Actele Necesare
Pentru a incepe procedura de succesiune, trebuie sa va asigurati ca aveti toate actele necesare. Acestea includ:
- Certificatul de deces al bunicului.
- Acte de identitate si certificat de nastere pentru toti mostenitorii directi ai bunicului.
- Titlul de proprietate al terenurilor.
Identificarea Mostenitorilor
Deoarece titlul de proprietate este intocmit pe numele bunicului si al fratilor sai, trebuie identificat cine sunt toti mostenitorii legali ai fratilor bunicului. Pentru aceasta, se pot folosi documente precum certificate de deces si certificate de mostenitor.
Procedura de Succesiune
-
Deschiderea Succesiunii: Mergeti la un notar public pentru a deschide procedura de succesiune. Notarul va solicita un certificat de mostenitor pentru bunicul si ceilalti frati mentionati in titlul de proprietate.
-
Acceptarea Mostenirii: Toti mostenitorii trebuie sa accepte mostenirea, iar pentru cei care nu sunt interesati sa preia aceste terenuri, se poate solicita o declaratie de renuntare la mostenire.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Reprezentare Legala prin Imputernicire
Daca ceilalti mostenitori nu sunt interesati sau sunt din alt judet, exista posibilitatea emiterii unor imputerniciri pentru a va facilita dumneavoastra reprezentarea acestora in toate demersurile necesare. Cei care doresc sa va imputerniceasca trebuie sa dea o procura notariala care sa specifice clar ca dumneavoastra sunteti desemnat sa reprezentati interesele lor in succesiune.
Pasi pentru Imputernicire
-
Solicitarea Procurii: Mostenitorii care vor sa va imputerniceasca trebuie sa mearga la un notar public pentru a da procura necesara.
-
Inaintarea Procurii Notarului: Dupa ce ati obtinut procurile, le veti prezenta notarului care se ocupa de succesiune.
-
Finalizarea Succesiunii: Cu imputernicirile in mana, puteti continua procesul de succesiune, reprezentand toti mostenitorii. Notarul va emite certificatul de mostenitor, iar terenurile vor fi inscrise in mod corect in Cartea Funciara pe numele mostenitorilor.
*Obtinerea Titlului de Proprietate
Dupa finalizarea procedurii de succesiune si emiterea certificatului de mostenitor, va trebui sa:
-
Actualizarea Cartii Funciare: Mergeti la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru a actualiza Cartea Funciara cu noii proprietari.
-
Primirea Titlului de Proprietate: Dupa actualizarea datelor, veti obtine titlul de proprietate pe numele noilor mostenitori, inclusiv cotele parti aferente fiecarui mostenitor.
Prin urmarea acestor pasi si folosirea unei imputerniciri notariale, puteti simplifica procedura de succesiune si rezolva problema terenurilor fara a implica direct ceilalti mostenitori. Totusi, este recomandat sa consultati si un avocat specializat in dreptul succesoral pentru a va asigura ca toate procedurile sunt respectate corect.
Mult succes in demersurile dumneavoastra!