Are mama dreptul la mostenirea lasata de sotul bunicii si care este cea mai simpla cale de a intra in posesia bunurilor?

Intrebare

Buna ziua,

Bunica mea a fost casatorita legal cu un cetatean vaduv care avea copii. Dupa decesul bunicii, mama mea a mostenit prin testament averea mobila si imobila a acesteia. Totusi, nu s-a realizat succesiunea pentru bunurile sotului bunicii. As vrea sa stiu daca mama are dreptul la mostenirea lasata de sotul bunicii si, daca da, care este cea mai simpla cale prin care poate intra in posesia acestor bunuri.

Va multumesc!

Raspuns

Buna ziua,

Pentru a clarifica complexitatile legate de dreptul mamei dumneavoastra la mostenirea lasata de sotul bunicii, trebuie sa analizam mai multe aspecte de natura legala.

Conform legislatiei din Romania, dreptul la mostenire se bazeaza pe trei factori principali: statutul marital, existenta unui testament si legile succesiunii. Deoarece bunica dvs. a fost casatorita legal cu cetateanul vaduv, iar mama dvs. a mostenit prin testament averea bunicii, trebuie analizata succesiunea pentru bunurile detinute de sotul bunicii.

Prima etapa in procesul de succesiune este stabilirea calitatii de mostenitor. In cazul unui barbat vaduv care se casatoreste a doua oara si moare fara a avea un testament, conform legii, bunurile sale se distribuie in principal intre copiii sai biologi. Totusi, in situatia unui testament, valorile si proprietatile stipulate in acesta sunt prioritare.

Pentru a stabili daca mama dvs. are dreptul la mostenirea lasata de sotul bunicii, trebuie verificat daca exista vreun testament facut de acesta. Daca exista un testament care o include pe mama dvs. sau pe bunica dvs., atunci mama dvs. poate sa mosteneasca parte din bunurile acestuia.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In lipsa unui testament, mostenirea se imparte intre copiii biologici ai defunctului. Totusi, conform Codului Civil, in cadrul unei casatorii legale, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune. Astfel, daca bunica dvs. a contribuit la achizitionarea acestor bunuri, mama dvs. poate avea dreptul la o parte din acestea prin intermediul bunicii.

Pentru a intra in posesia acestor bunuri, mama dvs. trebuie sa parcurga urmatoarele etape:

  1. Deschiderea Procedurii Succesorale: Aceasta trebuie sa fie realizata la notariat sau, in cazul unui conflict, prin instanta de judecata. Aici se vor determina mostenitorii legali si testamentari, precum si cotele-parti ale fiecarui mostenitor.

  2. Depunerea Documentelor Necesare:

    • Certificatul de deces al sotului bunicii.
    • Acte de identitate ale mostenitorilor.
    • Documente care atesta relatiile de rudenie sau de casatorie.
    • Actele de proprietate ale bunurilor care urmeaza a fi mostenite.
  3. Evaluarea Patrimoniului: Se va face o evaluare exacta a bunurilor mobile si imobile care intra in succesiune pentru a stabili cotele-parti.

  4. Emiterea Certificatului de Mostenitor: Dupa finalizarea evaluarii si stabilirea clara a mostenitorilor, notarul va emite un certificat de mostenitor care stipuleaza drepturile fiecarui mostenitor asupra bunurilor succesorale.

  5. Impartirea Bunurilor: Mostenitorii pot decide impartirea bunurilor fie pe cale amiabila, fie printr-o hotarare judecatoreasca.

Citeste si:  Ce masuri legale pot lua pentru a ma proteja de defaimare si hartuire pe retelele de socializare?

In concluzie, mama dvs. poate avea dreptul la o parte din mostenirea sotului bunicii depinzand de existenta unui testament si contributia bunicii dvs. la dobandirea bunurilor comune. Procesul de succesiune trebuie inceput oficial la notar, unde se vor stabili detaliile exacte asupra drepturilor mamei dvs. asupra acestor bunuri. Colaborarea cu un avocat specializat in dreptul succesiunii poate simplifica si clarifica acest proces intrucat legile pot varia si fiecare caz este unic prin detaliile sale specifice.

Va rugam sa consultati un notar sau un avocat pentru informatii si asistenta juridica specifica cazului dvs. particular.