Exista vreo posibilitate legala ca bunica sa anuleze contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager?
Intrebare
Bunica mea a semnat, in 2012, un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager la cererea fiului ei. Beneficiarul acelui contract este o femeie straina. Anul trecut, fiul bunicii a decedat, iar din ianuarie, femeia respectiva s-a mutat in garsoniera bunicii fara consimtamantul acesteia, aducand cu ea o multitudine de lucruri. Spatiul locuibil este extrem de mic, ceea ce ii creeaza bunicii mari neplaceri, mai ales ca femeia nu contribuie la curatenie si pleaca dimineata, revenind doar seara.
Bunica este foarte suparata de aceasta situatie si vrea sa stie daca este posibil sa anuleze acel contract, avand in vedere contextul in care a fost semnat. De asemenea, bunica se intreaba daca nepotii, copiii fiului ei decedat, mai au sanse sa mosteneasca garsoniera.
Am citit contractul si am observat ca se mentioneaza suma de 10.000 lei, despre care se spune ca ar fi contravaloarea garsonierei. Cu toate acestea, bunica sustine ca nu a primit aceasta suma si nici nu a detinut vreodata atatia bani, avand o pensie de doar 500 lei si neavand cont bancar.
Exista vreo posibilitate legala ca bunica sa anuleze acest contract? Poate ea sa recupereze proprietatea pentru a avea parte de linistea pe care o merita la varsta ei? Va multumesc anticipat pentru sfaturi.
Raspuns
Posibilitate de anulare a contractului de vanzare-cumparare cu uzufruct viager
Un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager poate fi anulat in anumite conditii in Romania. In situatia prezentata, exista cateva aspecte esentiale ce pot fi luate in considerare pentru a determina daca contractul semnat de bunica poate fi anulat si daca proprietatea poate fi recuperata, asigurand astfel linistea bunicii.
Motive pentru anularea contractului
-
Viciul de consimtamant: Pentru a anula un contract, unul dintre principalele motive poate fi prezenta unui viciu de consimtamant. In acest caz, daca bunica a fost indusa in eroare, constransa sau presata de catre fiul ei sa semneze contractul, poate invoca acest aspect in fata instantei. Totodata, daca bunica nu a fost pe deplin informata sau a fost inselata in ceea ce priveste natura si consecintele contractului, acest lucru reprezinta un motiv valid pentru anulare.
-
Lipsa contraprestatiei: Un alt motiv puternic pentru anularea contractului poate fi lipsa contraprestatiei, adica daca bunica nu a primit suma de 10.000 lei mentionata in contract. Ea poate aduce dovezi (cum ar fi martori sau documente financiare) pentru a demonstra ca nu a primit aceasta suma. In Romania, dovada platii este esentiala pentru validitatea unui astfel de contract.
-
Utilizarea bunului imobil: In cazul in care noul proprietar, adica femeia straina, deranjeaza uzufructuarul (bunica) sau nu respecta drepturile acestuia, exista temei pentru a aduce contractul in fata instantei spre a fi reevaluat si posibil anulat.
Procedura legala de anulare
Pentru a initia procedura de anulare a contractului, bunica ar trebui sa urmeze cativa pasi esentiali:
-
Consultarea unui avocat: Este esential ca bunica sa consulte un avocat specializat in drept civil si imobiliar, care sa o poata asista in demersurile legale si sa o reprezinte in fata instantei.
-
Strangerea dovezilor: Avocatul va ajuta la strangerea tuturor dovezilor necesare (martori, documente financiare etc.) pentru a demonstra ca bunica nu a primit suma de 10.000 lei si ca a fost indusa in eroare sau fortata sa semneze contractul.
-
Depunerea unei cereri in instanta: Cu ajutorul avocatului, bunica poate depune o cerere in instanta pentru anularea contractului de vanzare-cumparare si restabilirea drepturilor sale asupra garsonierei.
-
Posibilitatea apelului: Daca prima instanta respinge cererea, exista posibilitatea de a face apel. Este important de retinut ca procesele juridice pot dura timp si necesita rabdare si resurse.
Mostenirea garsonierei de catre nepoti
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In cazul in care contractul de vanzare-cumparare este anulat, garsoniera va reveni in proprietatea bunicii. Ulterior, la decesul bunicii, aceasta va fi mostenita in mod legal de catre copiii fiului decedat, in lipsa altor dispozitii testamentare. In acest context, este important ca nepotii sa fie informati si sa urmareasca cu atentie evolutia procesului pentru a asigura pastrarea drepturilor lor ca mostenitori.
Recomandari pentru bunica
-
Contactul imediat cu un avocat: Este vital ca bunica sa ia legatura cat mai curand posibil cu un avocat specializat pentru a discuta toate detaliile si pentru a incepe procedura legala de anulare a contractului.
-
Pregatirea pentru proces: Bunica trebuie sa fie pregatita pentru un proces juridic, care poate necesita timp si resurse, dar care este esential pentru a-si recupera linistea si drepturile asupra proprietatii.
-
Sprijinul familiei: Avand in vedere situatia sensibila, sprijinul si implicarea familiei sunt de nepretuit. Nepotii si ceilalti membri ai familiei ar trebui sa acorde sprijin moral si practic bunicii in acest demers.
Prin urmarea acestor pasi, bunica are sanse reale de a-si recupera proprietatea si de a obtine linistea pe care o merita la varsta ei.