Care ar fi solutiile legale pentru acces la terenul firmei dupa partajul cu fostul sot?

Intrebare

Buna ziua,

In urma procesului de partaj cu fostul meu sot, instanta a decis prin hotarare judecatoreasca sa platesc o sulta. Partajul a inclus o casa in care am locuit impreuna si un teren situat in afara localitatii. Neavand banii necesari pentru sulta, s-a apelat la un executor judecatoresc, iar casa a fost vanduta la jumatate de pret, suma obtinuta neacoperind integral sulta stabilita. Problema mea este ca in spatele acestei case se afla un teren care apartine firmei la care sunt administrator (ca aport la capital). Noul proprietar al casei nu imi permite accesul prin curte pentru a ajunge la terenul firmei, unde mai am cateva lucruri personale.

Care ar fi solutiile legale pentru a avea acces la acest teren, avand in vedere ca nu am alta cale de acces? Am intentia de a vinde terenul, chiar si noului proprietar al casei, daca este interesat. Va rog sa imi oferiti sfaturi juridice in acest sens, pentru a putea rezolva aceasta situatie.

Multumesc.

Raspuns

Buna ziua,

In urma procesului de partaj cu fostul dumneavoastra sot, instanta a decis ca trebuie sa platiti o sulta, iar casa dumneavoastra a fost vanduta prin intermediul unui executor judecatoresc. Acest lucru a generat o situatie complicata privind accesul la terenul ce apartine firmei la care sunteti administrator. Din pacate, noul proprietar al casei nu va permite accesul prin curte pentru a ajunge la terenul firmei, unde mai aveti cateva bunuri personale.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In aceasta situatie, aveti mai multe solutii legale pentru a rezolva problema accesului la teren si pentru a vinde acest teren, daca este necesar.

1. Servitutea de trecere: Conform legislatiei romane, in situatiile unde un fond (teren) este lipsit de acces la calea publica, acesta poate beneficia de o servitute de trecere. Servitutea de trecere reprezinta un drept legal care permite detinatorului unui fond sa obtina acces printr-un alt fond (teren) pentru a ajunge la calea publica.

Pentru a obtine o servitute de trecere, trebuie sa:

  • Incercati o solutionare amiabila cu noul proprietar al casei. Discutand deschis despre nevoia de acces si explicand motivele, este posibil sa gasiti o intelegere care sa permita un acces convenabil.
  • Daca solutionarea amiabila nu functioneaza, puteti depune o cerere la instanta pentru a va recunoaste dreptul de servitute de trecere conform Codului civil. Instanta va evalua situatia si, daca se constata ca terenul firmei nu are alta cale de acces, poate stabili acest drept.

2. Procedura de evacuare a bunurilor personale: In cazul in care bunurile personale pe care le aveti pe terenul firmei sunt de o importanta majora si trebuie sa le recuperati urgent, puteti depune o cerere la instanta pentru a obtine o autorizatie de acces temporar. Aceasta ar putea include o ordonanta presedintiala prin care sa obtineti dreptul de a intra pe proprietate pentru a va recupera lucrurile personale.

Citeste si:  Cum ar trebui sa procedez legal si corect daca un cumparator ameninta ca ma da in judecata pentru returnarea investitiilor intr-o casa nevanduta?

3. Vanzarea terenului: Daca ati decis sa vindeti terenul firmei, puteti incepe prin a-i informa pe noul proprietar al casei despre intentia dumneavoastra. Poate fi interesat sa cumpere terenul pentru a extinde proprietatea actuala. In cazul in care nu este interesat, aveti si optiunea de a cauta alti cumparatori, pastrand insa in minte situatia accesului, care trebuie clarificata in actele de vanzare-cumparare.

4. Consultarea unui avocat specializat: In astfel de situatii complicate, consultarea unui avocat specializat in drept civil sau imobiliar va poate oferi solutii personalizate si va poate ghida prin procedurile legale necesare. Un avocat va poate asigura ca toate actiunile intreprinse sunt in conformitate cu legislatia in vigoare si ca drepturile dumneavoastra sunt protejate.

Acestea sunt principalele solutii pe care le puteti avea in vedere pentru a rezolva problema accesului la terenul firmei si pentru a va asigura ca puteti gestiona situatia in mod eficient. Speram ca aceste sfaturi va vor fi de ajutor si va dorim mult succes in demersurile dumneavoastra.