Care este cota mea legala din mostenire daca sunt mostenitor rezervatar?

Intrebare

Buna ziua,

In contextul in care tatal meu a intocmit un testament in favoarea mamei mele, designand-o legatar universal, prin care ii lasa toate bunurile mobile si imobile, mentionand totodata ca eu, unicul lor copil, sunt mostenitor rezervatar, as dori sa aflu care este procentul din mostenire care imi revine.

De exemplu, tatal meu detine un apartament pe care l-a mostenit in totalitate (cota de 100%). Dat fiind ca el a redactat un testament prin care mama primeste toate bunurile, care ar fi cota legala ce mi se cuvine mie in calitate de mostenitor rezervatar?

Va multumesc anticipat pentru clarificari.

Raspuns

In cazul unei succesiuni in Romania, mostenirea poate fi reglementata prin intermediul unui testament, insa exista anumite restrictii impuse de lege pentru a proteja drepturile mostenitorilor rezervatari, cum ar fi copiii decedatului. Mostenitorii rezervatari beneficiaza de o parte din mostenire denumita „rezerva succesorala”, care nu poate fi afectata de dispozitiile testamentare.

Rezerva succesorala in cazul de fata

Rezerva succesorala reprezinta partea din avere care revine, prin efectul legii, mostenitorilor rezervatari, chiar daca exista un testament care dispune altfel. In conformitate cu Codul Civil Roman, rezerva succesorala pentru un copil al defunctului este de jumatate din cota legala de mostenire.

Cota legala de mostenire

In situatia in care defunctul (tatal dumneavoastra) are sot supravietuitor (mama dumneavoastra) si un copil unic (dumneavoastra), mostenirea legala se imparte conform urmatoarelor cote:

  • Sotul supravietuitor primeste ¼ (25%) din mostenire.
  • Copilul primeste ¾ (75%) din mostenire.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Calcularea rezervei succesorale

In calitate de copil unic si mostenitor rezervatar, rezerva ce vi se cuvine este de jumatate din cota legala de mostenire. Avand in vedere ca cota legala de mostenire este de 75%, rezerva dumneavoastra succesorala este:

  • ½ din 75% = 37.5% din intreaga avere a defunctului.

Impactul testamentului

Chiar daca tatal dumneavoastra a intocmit un testament in favoarea mamei dumneavoastra denumind-o legatar universal, acesta nu poate afecta rezerva succesorala. Prin urmare, dvs. vi se cuvine 37.5% din bunurile mobile si imobile din masa succesorala.

Exemplu concret: apartamentul

Daca tatal dumneavoastra detinea un apartament in proportie de 100%, iar acesta face parte din masa succesorala, partea care va revine din apartament in calitate de mostenitor rezervatar este de 37.5%. Mama dumneavoastra, avand statutul de legatar universal, va primi restul mostenirii, care este de 62.5%.

Concluzie practica

Deci, in contextul in care tatal dumneavoastra a redactat un testament in favoarea mamei dumneavoastra, ca mostenitor rezervatar, dvs. va revine in mod clar o cota de 37.5% din intreaga mostenire, indiferent de dispozitiile testamentului. Restul de 62.5% va reveni mamei dumneavoastra.

Citeste si:  Cum pot finaliza succesiunea fara documente legale pentru casa construita de parinti?

Este recomandat sa apelati si la un avocat specializat in drept succesoral pentru a va asigura ca toate aspectele juridice sunt corect interpretate si aplicate. Aceasta va poate ajuta sa navigati procesul succesoral cu incredere si sa va asigurati ca drepturile dumneavoastra sunt protejate in conformitate cu legea.