Este procesul-verbal suficient pentru a-mi proteja drepturile ca chirias in cazul unui conflict cu proprietarul?

Intrebare

Buna ziua,

As avea nevoie de sfatul dumneavoastra in legatura cu o situatie legata de un contract de inchiriere. In luna martie 2023, am incheiat un contract de inchiriere pentru un apartament cu 3 camere, pe o perioada de 1 an, contract pe care l-am inregistrat deja la ANAF. Initial, totul a decurs fara probleme timp de 7 luni.

Cu toate acestea, ieri, proprietarul mi-a comunicat ca, incepand cu data de 15 a lunii urmatoare, planuieste sa aduca pe cineva in apartament pentru a locui impreuna cu mine si sotia mea. Noi nu suntem de acord sa impartim apartamentul cu o alta persoana. I-am explicat acest lucru proprietarului, dar mi-a raspuns ca nu ma obliga sa plec, insa va aduce acea persoana in locuinta.

Problema principala este ca am platit chiria in mana, fara a primi niciun fel de chitanta pentru ultimele 7 luni. Am avut martori in unele luni cand am facut plata, si am redactat un proces-verbal in care am mentionat ca am efectuat toate platile pana la zi. Proprietarul a acceptat sa scrie sub textul meu ca a primit suma totala reprezentand cele 7 luni de chirie, dar si-a scris doar numele si nu a semnat propriu-zis.

Intrebarea mea este: are procesul-verbal vreo valoare juridica si ce pot face in aceasta situatie pentru a-mi proteja drepturile ca chirias? Pot sa refuz aducerea unei alte persoane in apartament pe durata contractului, avand in vedere ca nu exista clauze aditionale in contractul de inchiriere tip ANAF?

Multumesc anticipat pentru ajutor!

Raspuns

Cum sa te protejezi in cazul unui contract de inchiriere fara chitante si in cazul unui proprietar ce doreste sa aduca alte persoane in locuinta

Inchirierea unei locuinte implica multiple responsabilitati si drepturi atat din partea chiriasului, cat si a proprietarului. In situatia descrisa, exista cateva aspecte legale si practice pe care ar trebui sa le iei in considerare pentru a-ti proteja drepturile ca chirias si pentru a avea o convietuire armonioasa.

Valoarea juridica a procesului-verbal

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Desi procesul-verbal pe care l-ai redactat si semnat de ambele parti nu este perfect din punct de vedere legal, totusi el poate avea o anumita valoare juridica. Faptul ca proprietarul a scris mentiunea ca a primit suma totala reprezinta un inceput de dovada scrisa care poate fi utilizata intr-un eventual litigiu. Acest aspect combinat cu existenta unor martori poate contribui la demonstrabilitatea platii chiriilor in lipsa chitantelor formale.

Protejarea drepturilor tale ca chirias

  1. Consultare juridica: Primul pas recomandat ar fi sa consulti un avocat specializat in drept imobiliar sau contracte de inchiriere. Acesta te poate ajuta sa iti clarifici pozitia legala si sa iti ofere sfaturi personalizate pe baza contractului tau specific si a legislatiei aplicabile.

  2. Revizuirea contractului: Este crucial sa revizuiesti contractul de inchiriere incheiat in luna martie 2023. Majoritatea contractelor standard includ clauze referitoare la exclusivitatea utilizarii locuintei si la drepturile chiriasului. In lipsa unor clauze aditionale care sa permita proprietarului aducerea unei alte persoane, aceasta actiune poate fi considerata o incalcare a contractului.

  3. Documentarea tuturor platilor: Pe viitor, este esential sa documentezi toate platile. Chiar daca acestea sunt realizate in numerar, asigura-te ca primesti chitante semnate si datate sau efectueaza platile prin transfer bancar pentru a avea dovada tranzactiilor.

  4. Adresarea unei notificari scrise: Poti trimite o notificare scrisa prin care ii aduci la cunostinta proprietarului ca intentia sa de a aduce o alta persoana in apartament este contrara prevederilor contractuale si ca nu esti de acord cu aceasta schimbare. Aceasta trebuie sa fie trimisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire pentru a avea o dovada a comunicarii.

  5. Medierea: Inainte de a escalada situatia, poti incerca o mediere cu proprietarul. Depunerea unui efort de negociere cu proprietarul in prezenta unui mediator poate rezolva problema fara a apela la instante sau alte masuri legale.

Citeste si:  Ce masuri legale pot lua pentru a-mi recupera balotii depozitati in saivanul fostului meu sef?

Drepturi legale in situatii de disputa

Daca toate demersurile amiabile esueaza, ai dreptul sa te adresezi instantelor de judecata. Conform legislatiei romanesti, chiriasii au dreptul la folosirea exclusiva a locuintei inchiriate, iar orice incalcare a acestui drept poate fi sanctionata legal. Daca se ajunge la aceasta situatie, documentele existente si martorii vor juca un rol crucial.

In concluzie, situatia prezentata este delicata, dar nu lipsita de solutii. Documentele si martorii vor fi fundamentali in sustinerea drepturilor tale ca chirias. Consultarea unui avocat si abordarea unei comunicari clare si directe cu proprietarul sunt pasi esentiali pentru rezolvarea acestei situatii in favoarea ta.