Care este cota parte din mostenire pe care o detin eu si mama mea dupa decesul tatalui?

Intrebare

Buna ziua,

As dori sa stiu care este cota parte din mostenire pe care o detin eu si mama mea dupa decesul tatalui. Este vorba despre o casa achizitionata de parintii mei in timpul casatoriei. Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Cuvinte cheie: cota parte mostenire, drepturi mostenitori, casa mostenire.

Cu respect,
[Prenume Fictiv]

Context pentru avocati: drepturile mostenitorilor legali, partaj mostenire, acte necesare pentru succesiune.

Raspuns

Buna ziua,

Doresc sa va ofer informatii detaliate despre cota parte din mostenirea pe care o aveti dvs. si mama dvs. dupa decesul tatalui. In situatia specifica a unei case achizitionate de parintii dvs. in timpul casatoriei, drepturile mostenitorilor legali sunt reglementate de Codul Civil din Romania.

In primul rand, fiind un bun achizitionat in timpul casatoriei, casa este considerata bun comun, conform regimului matrimonial al comunitatii legale. La decesul tatalui dvs., se va desfasura succesiunea lui, iar bunurile vor fi impartite intre mostenitorii legali.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Cota parte din mostenire dupa decesul unui sot este influentata de prezenta si numarul descendentilor. In cazul in care sunteti singurul copil al parintilor dvs., impartirea se va face conform urmatoarelor principii:

  1. Mama dvs.: Conform legii, sotul supravietuitor si descendentii defunctului sunt mostenitori simultani. Sotul supravietuitor are dreptul la o patrime din mostenire, restul revenind descendentilor. Astfel, mama dvs. are dreptul la 1/4 din cota parte din mostenirea tatalui dvs.

  2. Dvs.: Fiind singurul copil, veti mosteni cota ramasa de 3/4 din mostenirea tatalui dvs.

In acest caz specific, avand in vedere ca bunul proprietate comuna trebuie partajat, implicatia directa este urmatoarea:

  • Mama dvs. va pastra automat jumatate din casa (ca bun comun), iar din jumatatea ce i-ar fi revenit tatalui, va mosteni 1/4.
  • Dvs. veti mosteni 3/4 din jumatatea tatalui dvs.

Practic, cotele parti din casa dupa partaj sunt:

  • Mama dvs.: 1/2 (din bunul comun) + 1/4 din ce-i revenea tatalui, adica 1/2 + 1/8 = 5/8 din casa.
  • Dvs.: 3/4 din ce-i revenea tatalui, adica 3/8 din casa.

Pentru a oficializa aceasta partajare si pentru a intra in posesia cotelor parti, este necesara parcurgerea procedurii succesorale la notar. Actele necesare includ certificatul de deces, certificatul de casatorie al parintilor dvs., certificatele de nastere ale mostenitorilor, titlul de proprietate asupra casei si alte acte de identitate relevante.

Drepturile mostenitorilor legali sunt clar reglementate, iar parcurgerea corecta a fiecarui pas legal asigura o impartire justa a bunurilor. Este recomandat sa consultati un avocat specializat in drept civil si succesiuni pentru a asigura respectarea stricta a procedurilor legale si pentru a usura procesul de partaj.

Citeste si:  Are concubina dreptul la bunurile parintilor socrului dupa deces si fara succesiune?

Cu stima,
[Prenume Fictiv]