Care sunt procedurile legale pentru a evacua un chirias neplatitor si cum se pot recupera datoriile acumulate?

Intrebare

“Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema legata de un chirias. Am un apartament pe care l-am inchiriat unei persoane in ianuarie 2023, insa aceasta nu a platit chiria in ultimele trei luni. Vreau sa stiu care sunt procedurile legale pentru a-l evacua, inclusiv ce documente sunt necesare si care este timpul estimativ al acestui proces . De asemenea, as dori sa aflu daca exista modalitati de a recupera datoriile acumulate. Multumesc anticipat pentru ajutor!”

Raspuns

In situatia in care un chirias nu a platit chiria pentru ultimele trei luni, este esential sa cunoasteti pasii legali pentru a-l evacua si pentru a recupera datoriile acumulate. In acest articol, vom detalia procedurile legale necesare pentru evacuare, documentele necesare si modalitatile de recuperare a datoriilor in Romania,.

Procedura Legala pentru Evacuare

  1. Comunica oficial cu chiriasul:
    Inainte de a incepe orice procedura legala, incercati sa rezolvati problema pe cale amiabila. Trimiteti o scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in care solicitati plata chiriei restante si avertizati despre posibilele actiuni legale in caz de neplata.

  2. Notificare de evacuare:
    Daca discutiile nu duc la un rezultat, primul pas formal este trimiterea unei notificari de evacuare. Conform legii, trebuie sa puneti chiriasul in intarziere (somatie) printr-o notificare scrisa, de preferinta trimisa prin executor judecatoresc, pentru a avea dovada comunicarii.

  3. Plangere la judecatorie:
    Daca chiriasul refuza sa paraseasca apartamentul in urma notificarii, trebuie sa demarati o actiune in instanta pentru evacuare. Depuneti o cerere de chemare in judecata la judecatoria de care apartine imobilul, in care veti solicita evacuarea chiriasului si plata chiriei restante.

  4. Procesul in instanta:
    Instanta va fixa un termen pentru judecarea cauzei. In general, procesul poate dura cateva luni, insa timpul variaza in functie de instanta si de complexitatea cazului. Este important sa aveti un avocat specializat in drept imobiliar pentru a va asigura ca procedura este urmata corect.

  5. Decizia de evacuare:
    Daca instanta va da castig de cauza, va emite o hotarare judecatoreasca de evacuare, care va trebui pusa in aplicare de un executor judecatoresc. Executorul va comunica chiriasului decizia si va stabili un termen pentru parasirea locuintei.

  6. Executarea silita:
    Daca chiriasul nu respecta termenul acordat de instanta, executorul judecatoresc va proceda la evacuarea fortata a acestuia. Este recomandat sa fiti prezent in timpul evacuarii pentru a asigura inregistrarea inventarului obiectelor apartinand chiriasului si starea apartamentului.

Documente Necesare pentru Evacuare

  • Contractul de inchiriere.
  • Dovezi ale notificarilor trimise chiriasului (notificare de neplata, notificare de evacuare).
  • Recipisa de primire a scrisorilor recomandate (daca este cazul).
  • Documente justificative pentru neplata chiriei (extrase bancare, chitante etc.).

Recuperarea Datoriilor

  1. Cerere privind plata restantelor:
    Odata cu solicitarea de evacuare, puteti cere si plata sumelor restante. Instanta poate emite o hotarare care obliga chiriasul la plata datoriilor acumulate.

  2. Executare silita pentru datorii:
    Daca chiriasul nu plateste voluntar sumele restante, aveti optiunea de a incepe o procedura de executare silita. Acest proces presupune identificarea bunurilor sau veniturilor chiriasului care pot fi executate pentru a recupera datoria.

  3. Raportarea catre Biroul de Credit:
    Unii proprietari aleg sa raporteze datoriile chiriasilor neplatitori la Biroul de Credit, ceea ce poate afecta negativ capacitatea acestora de a obtine credite in viitor.

Citeste si:  Cum se calculeaza pensia alimentara?

Timpul Estimativ al Procesului

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Procesul de evacuare si recuperare a datoriilor poate varia considerabil in functie de rapiditatea reactiei chiriasului, incarcarea instantei si durata procedurilor de executare silita. Estimativ, procesul poate dura intre 4 si 12 luni.

In concluzie, detinerea apartamentului inchiriat vine cu responsabilitati si riscuri, iar neplata chiriei de catre chiriasi este o problema comuna. Urmand pasii legali si avand documentele adecvate, puteti asigura o solutionare corecta si eficienta a situatiei. Consultarea unui avocat specializat in drept imobiliar este esentiala pentru a naviga cu succes prin aceste proceduri complexe.