Ce pot face daca am platit un credit care a fost transferat intre mai multe firme si am poprire pe salariu?
Intrebare
Buna seara,
Am o problema legata de un credit pe care l-am contractat in 2007 la o firma nebancara in valoare de 4000 RON. Pana in 2010, am achitat 3100 RON, moment in care am fost informat ca creditul a fost preluat de o alta firma. Aceasta noua firma mi-a comunicat ca am de platit 5600 RON.
Am continuat sa platesc pana la sfarsitul anului 2013, iar in 2015 creditul a fost din nou transferat, de aceasta data la o firma de recuperatori. Acestia mi-au spus ca mai am de platit 4500 RON plus o taxa de executare silita de 1000 RON.
Am facut o contestatie la judecatorie, insa mi s-a respins pe motiv ca nu am respectat termenul de 15 zile. Problema este ca nu stiu ce s-a intamplat cu cei 9000 RON pe care i-am platit pana in 2013, avand in vedere ca intre timp prima firma nu mai exista, iar cea de-a doua nu mai opereaza.
Ce pot face in aceasta situatie, avand in vedere ca firma de recuperatori nu mi-a oferit nicio explicatie? In prezent, am poprire pe salariu pentru a achita acest credit.
Va multumesc anticipat pentru raspuns si pentru ajutorul acordat.
Cu respect,
[Prenume fictiv]
Raspuns
Buna seara,
Daca te confrunti cu o problema legata de un credit contractat in 2007 si predat succesiv catre alte firme, este important sa intelegi drepturile si optiunile pe care le ai la dispozitie. Iata pasii recomandati pentru a clarifica situatia creditului si pentru a lua masurile necesare:
Analizeaza documentele si platile efectuate
Primul pas este sa colectezi toate documentele pe care le ai referitoare la creditul tau, inclusiv contractul initial, chitantele pentru platile efectuate si orice comunicare de la firmele care au preluat creditul. Analizeaza cu atentie sumele platite de-a lungul timpului si compara-le cu balantele comunicate de fiecare firma in parte.
Verifica legalitatea cerintelor firmelor de recuperare
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Este important sa verifici legalitatea pretentiilor emise de firmele de recuperare. Pentru aceasta, poti consulta un avocat specializat in drept bancar sau financiar, care te poate ajuta sa intelegi daca toate taxele si sumele solicitate sunt justificate si legale. De asemenea, avocatul te poate ajuta sa verifici daca a avut loc o cesiune corecta a contractului si daca firma de recuperatori are dreptul legal de a colecta datoria.
Solicita clarificari de la firma de recuperatori
Contacteaza firma de recuperatori si cere explicatii scrise si detaliate despre suma pe care pretind ca o datorezi. Solicita un detaliu al tuturor platilor efectuate si modul in care au fost aplicate sumele pe care le-ai platit pana in prezent. Ai dreptul de a primi un raspuns clar si complet privind aceste sume.
Verifica termenul de prescriptie
In legislatia romana, dreptul creditorului de a pretinde plata unei datorii se prescrie in termen de 3 ani de la data scadentei fiecarei rate, daca nu au fost efectuate plati in aceasta perioada. Cu toate acestea, fiecare plata efectuata de tine reprezinta o recunoastere a datoriei, care intrerupe termenul de prescriptie si il incepe de la zero. Avocatul tau te poate ajuta sa determinai daca vreuna din aceste datorii se incadreaza in termenul de prescriptie.
Adreseaza-te autoritatilor competente
In cazul in care firma de recuperatori nu raspunde sau refuza sa ofere clarificari, poti adresa o plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Aceasta poate investiga si poate obliga firma sa clarifice situatia.
Soliciti conciliere
Daca problemele nu se rezolva prin comunicare directa cu firma de recuperatori, poti solicita un proces de conciliere prin intermediul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (SAL-FIN). Aici, conflictele pot fi solutionate amiabil, fara a ajunge in instanta.
Procedeu judiciar
Daca toate aceste demersuri nu ofera rezultatele dorite si consideri ca exista o nedreptate, ultima solutie ramane sa deschizi un nou proces judiciar. Avocatul va putea argumenta incalcarile si neregulile in fata instantei, in incercarea de a obtine anularea partiala sau totala a datoriei.
In imensa majoritate a cazurilor, consultarea cu un avocat specializat este cruciala pentru a te asigura ca toate actiunile sunt corecte din punct de vedere legal si eficient puse in practica. Pastrand o atitudine proactiva si bine informata, vei putea naviga prin complexitatile acestui proces cu o claritate mai mare si cu sanse crescute de a obtine un rezultat favorabil.
Cu respect,
[Prenume fictiv]