Ce pot face daca apa se infiltreaza in apartament si asociatia de proprietari refuza sa ma ajute?

Intrebare

Buna ziua,

Am nevoie de ajutor intr-o problema urgenta legata de asociatia de proprietari. Locuiesc la etajul 4, iar in apartamentul meu ploua foarte tare, peretii sunt plini de mucegai si mai grav, apa se infiltreaza prin lustra din tavanul sufrageriei. Mentionez ca nu mai locuiesc in tara de 7 ani.

In 2014, am avut aceeasi problema si am realizat izolatia pe bloc. Problema a fost rezolvata temporar, pana anul acesta, cand ploaia puternica a reinceput sa cauzeze infiltratii. Mucegaiul a inceput sa apara cu un an inainte de a se infiltra din nou apa in apartament.

Cand am realizat izolatia in 2014, am primit o parte din bani de la asociatie si vecini, insa mai mult de jumatate din suma am contribuit eu. Din pacate, situatia financiara nu imi permitea sa acopar intreaga suma, mai ales ca eram la cateva luni dupa decesul sotului si aveam in grija doi copii minori de 10 si 11 ani.

Presedintele asociatiei mi-a oferit banii pentru izolatie doar cu conditia sa semnez un document prin care renunt la orice pretentie financiara pentru acoperisul blocului pe viitor. Fiind intr-o situatie extrem de dificila atat financiar cat si emotional, am semnat acel document.

Recent, am depus o cerere la asociatie, explicand ca ploua foarte tare in apartament si ca mucegaiul s-a raspandit, dar mi s-a raspuns ca nu se poate rezolva deoarece acum 10 ani am semnat ca nu mai solicit bani pentru izolatie. In plus, vecinii si comitetul executiv nu sunt de acord sa ma ajute.

Mentionez ca am lasat toate actele si garantia lucrarii din 2014 la asociatie.

Ce pot face in aceasta situatie? Tavanul este intr-o stare critica si imi este teama sa nu cedeze. Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu pasii legali pe care ii pot urma pentru a rezolva aceasta problema cu asociatia de proprietari.

Va multumesc anticipat!

Raspuns

Probleme legate de infiltratii la etajul superior al blocului si mucegaiul persistent pot genera riscuri serioase pentru sanatate si siguranta, motiv pentru care este esential sa actionezi rapid si decisiv. Daca ai semnat un document prin care renunti la pretentii financiare pentru acoperis, aceasta situatie nu este totusi fara solutii. Iata pasii legali si practici pe care ii poti urma pentru a rezolva aceasta problema urgenta cu asociatia de proprietari.

Verificarea Legalitatii Documentului Semnat

In primul rand, este crucial sa stabilesti legalitatea si valabilitatea documentului semnat in 2014. In multe cazuri, astfel de acorduri semnate sub presiune sau in conditii de vulnerabilitate emotionala si financiara pot fi contestate. Consulta un avocat specializat in drept imobiliar pentru a determina daca documentul respectiv are valabilitate legala si daca exista posibilitatea de a-l anula.

Identificarea Responsabilitatii Asociatiei

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
Citeste si:  Cum se poate corecta o greseala in numele unui contract de vanzare-cumparare din 1992?
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Conform Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, intretinerea si reparatiile partilor comune ale cladirii, inclusiv acoperisul, revin asociatiei de proprietari. Chiar daca ai semnat documentul respectiv, legea prevede ca asociatia sa fie responsabila de intretinerea acoperisului pentru a preveni probleme de genul celor descrise de tine.

Documentarea Prejudiciului Cauzat

Documenteaza in detaliu toate problemele pe care le intampini. Fa fotografii clare ale zonelor afectate, inclusiv infiltratiile de apa si zonele cu mucegai. De asemenea, aduna rapoarte de la specialisti, cum ar fi un expert tehnic in constructii, care sa certifice starea de degradare a tavanului si riscurile implicate. Acest demers va adauga greutate cererii tale catre asociatie si, in caz extrem, intr-un eventual proces.

Trimiterea unei Notificari Formale

Pregateste si trimite o notificare formala, semnata si stampilata, adresata asociatiei de proprietari. In aceasta notificare, prezinta detaliat situatia, ataseaza documentele relevante si solicita interventia urgenta pentru repararea acoperisului. Mentioneaza obligatiile legale ale asociatiei si ameninta cu actiuni legale in caz de refuz sau intarziere.

Apelarea la Mediere sau Inspectoratul de Stat in Constructii

Daca notificarea formala nu produce rezultatele dorite, contacteaza un mediator sau Inspectoratul de Stat in Constructii. Medierea poate facilita un acord amiabil intre tine si asociatie, iar Inspectoratul de Stat in Constructii poate efectua o inspectie si poate emite recomandari si sanctiuni pentru asociatia de proprietari.

Deschiderea unui Proces Juridic

Cand toate celelalte metode esueaza, ultima solutie ramane deschiderea unui proces juridic. Un avocat poate depune o cerere in instanta pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa oblige asociatia de proprietari sa efectueze reparatiile necesare. Adauga toate dovezile colectate, inclusiv notificarile si rapoartele specialistilor, pentru a sprijini cazul tau.

Solutii Complementare

In paralel cu demersurile legale, poti explora finantari alternative, cum ar fi sprijinul din partea primariei sau organizatiilor non-guvernamentale care ofera ajutor pentru reparatii in locuinte supuse degradarii. De asemenea, poti incerca sa strangi fonduri separat printr-o campanie de crowdfunding.

Concluzie

Indiferent de dificultatile intampinate, este important sa actionezi rapid pentru a preveni deteriorarea suplimentara si riscurile pentru sanatatea ta si a familiei tale. Prin urmarea acestor pasi, ai sanse mari sa obligi asociatia de proprietari sa isi respecte obligatiile legale si sa remedieze problemele cu acoperisul blocului.