Cum pot obtine pensie alimentara din veniturile internationale ale tatalui meu si ce actiuni juridice pot initia pentru a asigura traiul familiei mele?
Intrebare
Buna seara, domnule avocat,
Am nevoie de sfatul dumneavoastra intr-o situatie dificila. Sunt studenta la Medicina si v-am scris initial in 2017, in legatura cu situatia tatalui meu care doreste sa divorteze de mama, desi ea sufera de cancer si a suferit o mastectomie. Intentioneaza sa ne paraseasca si sa se mute in Danemarca, unde a obtinut un contract de munca, ceea ce ne lasa intr-o situatie financiara foarte dificila. Mama trebuie sa urmeze sesiuni de radioterapie postoperatoriu si nu poate munci, iar eu inca sunt in facultate si am nevoie sa-mi continui studiile.
Tatal meu este pensionar M.A.I. cu o pensie neta de 3374 lei si, in Danemarca, castiga 4000 de euro brut, din care ii raman 2000 de euro dupa cheltuieli. Vreau sa stiu daca pot beneficia de pensia alimentara din veniturile sale atat din tara, cat si din strainatate. As dori sa stiu ce suma s-ar cuveni mamei si mie pentru a ne asigura traiul si a putea continua studiile si tratamentele medicale necesare.
De asemenea, avand in vedere ca tatal meu a plecat in Danemarca si nu a initiat inca procedura de divort, cum ar trebui sa procedez pentru a obtine pensia alimentara? Este posibil sa demaram un proces de abandon de familie sau alta actiune juridica care sa ne ajute in aceasta situatie?
Va multumesc anticipat pentru ajutorul oferit.
Cu stima,
Ana Popescu
Raspuns
Draga Ana Popescu,
Intr-o situatie atat de dificila, demersurile legale pe care le poti intreprinde sunt esentiale pentru a-ti asigura stabilitatea financiara si suportul necesar mamei tale.
Pensia Alimentara din Venituri Nationale si Internationale
Primul pas in obtinerea pensiei alimentare este sa intelegi ca ai dreptul la aceasta din partea tatalui tau, indiferent de unde provin veniturile sale. Conform Codului Civil din Romania, parintii sunt obligati sa isi intretina copiii, chiar daca acestia sunt majori, pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de varsta de 26 de ani. De asemenea, tatal este obligat sa sprijine si sotia, mai ales in cazul in care aceasta nu poate munci din motive de sanatate.
Calcularea Pensiei Alimentare
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In ceea ce priveste cuantumul pensiei alimentare, acesta se stabileste in functie de nevoile copilului si de veniturile parintilor. Deoarece tatal tau are un venit de 3374 lei din pensia MAI, plus 2000 euro net din veniturile din Danemarca, instanta poate stabili o suma proportionala cu nevoile tale si ale mamei tale. Teoretic, pensia alimentara poate constitui pana la o treime din venitul sau total, dar nu va depasi jumatate atunci cand trebuie sa fie impartita intre mai multe persoane aflate in intretinere.
Pasi pentru Demararea unui Proces pentru Pensie Alimentara
-
Depunerea Cererii la Instanta de Judecata: Trebuie sa inaintezi cererea de stabilire a pensiei alimentare la judecatoria din localitatea de domiciliu. In acest sens, vei avea nevoie de acte care sa ateste veniturile tatalui tau atat din Romania, cat si din Danemarca.
-
Despartirea de Bani pentru O Avocata: De preferinta, ar fi bine sa consulti un avocat specializat in dreptul familiei pentru a te asigura ca dosarul este complet si bine argumentat.
-
Documente Necesare: Vei avea nevoie de acte precum certificatul de nastere, dovada ca esti studenta, adeverinta medicala pentru mama ta, dovada veniturilor tatalui si orice documente relevante care sa sustina necesitatea pensiei alimentare.
Alte Actiuni Legale: Procesul de Abandon de Familie
In cazul in care tatal tau refuza sa plateasca pensia alimentara, poti initia un proces de abandon de familie. Conform Codului Penal, abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere fata de un membru al familiei, nu isi indeplineste aceasta obligatie pentru o perioada mai mare de 3 luni. Pedepsele pot include amenzi sau inchisoare de la 1 la 3 ani.
Demararea Procedurii de Divort
De asemenea, daca tatal tau nu a initiat procedura de divort, mama ta poate sa o faca, solicitand si pensie alimentara pentru ea si pentru tine. In cazul in care se divorteaza din culpa exclusiva a tatalui, judecatorii pot fi mai indulgenti cu cererile de pensie alimentara.
Draga Ana, in situatia ta, prioritar este sa te asiguri ca sunt intrunite toate conditiile legale si ca sunt urmati toti pasii necesari pentru obtinerea pensiei alimentare. Este extrem de important sa ai sprijinul unui avocat specializat care sa te indrume pe tot parcursul acestui process.
Cu stima,
[Numelui Avocatului]