Este legala procedura de compensare automata a datoriilor in cadrul unei oferte reale stabilite printr-o decizie civila?
Intrebare
Buna seara,
In cadrul unui proces de partaj succesoral, partea adversa mi-a trimis o somatie de oferta reala prin intermediul unui executor judecatoresc, solicitandu-mi sa platesc sulta stabilita printr-o decizie civila. Am fost, de asemenea, obligata sa achit cheltuielile de judecata ale acesteia. Totusi, la data platii, partea adversa a achitat doar diferenta dintre sulta pe care mi-o datora si cheltuielile sale de judecata.
Am intrebat executorul judecatoresc cine a dispus aceasta compensare, intrucat nu era specificat clar in decizia civila. Mi s-a raspuns ca nu era necesar sa fie mentionata si ca se face automat la nivelul executorului, fara acordul meu, si ca nu pot contesta aceasta oferta reala.
Va rog sa imi clarificati daca aceasta procedura este legala si daca eram obligata sa accept plata cheltuielilor de judecata in cadrul acestei oferte reale sau daca ar fi trebuit sa primesc intreaga suma datorata, urmand ca cheltuielile judiciare sa fie reglementate printr-un titlu executoriu separat.
Va multumesc din suflet.
Cu deosebit respect,
Maria
Raspuns
Buna seara,
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In cadrul unui proces de partaj succesoral, este esential sa intelegem modul in care se desfasoara procedura ofertei reale si compensarii datoriilor intre parti. In situatia pe care o descrieti, exista cateva aspecte juridice importante care trebuie clarificate.
In primul rand, o oferta reala este un mecanism legal prin care un debitor ofera in mod oficial plata datoriei catre creditor, adesea prin intermediul unui executor judecatoresc. In cazul dumneavoastra, partea adversa v-a trimis o astfel de oferta reala, solicitandu-va plata sultei stabilite printr-o decizie civila, precum si cheltuielile de judecata aferente.
Compensarea este un alt concept juridic relevant. Ea se refera la situatia in care doua parti care datoreaza sume de bani una alteia compenseaza aceste datorii, astfel incat fiecare parte sa fie considerata platitoare doar a diferentei nete intre sumele datorate. Legea prevede ca daca doua parti au datorii reciproce, acestea pot fi compensate pana la concurenta celei mai mici dintre ele, fara a fi necesar un acord expres al partilor, acest fapt fiind reglementat automat la nivel de executor judecatoresc. Totusi, compensarea nu poate avea loc daca exista o stipulatie contrara intr-o decizie judecatoreasca sau un alt act normativ.
In ceea ce priveste obligatia dumneavoastra de a accepta plata cheltuielilor de judecata in cadrul ofertei reale, trebuie mentionat ca, in general, cheltuielile de judecata stabilite printr-o decizie civila devin executabile odata cu executarea sultei. Executorul judecatoresc poate deduce aceste cheltuieli din suma totala datorata, considerandu-le parte integranta din executie, daca decizia respectiva nu stipuleaza in mod specific un alt mod de reglementare.
Cu toate acestea, daca in decizia civila nu era clar mentionata compensarea sau modul exact de plata a cheltuielilor de judecata, aveti dreptul sa solicitati clarificari suplimentare si chiar sa contestati procedura in fata unui judecator. Executorul judecatoresc ar trebui sa urmeze strict termenii deciziei si orice actiune care nu respecta acesti termeni poate fi supusa unui control judiciar.
In concluzie, procedura de compensare automata efectuata de executorul judecatoresc este legala numai daca nu contravine cu termenii specificati in decizia civila. Este recomandabil sa verificati documentatia juridica legata de procesul de partaj succesoral si sa consultati un avocat specializat in dreptul succesoral pentru a evalua daca exista temeiuri legale pentru a contesta procedura aplicata de executorul judecatoresc. In functie de circumstantele specifice ale cazului dumneavoastra, este posibil sa aveti dreptul la suma intreaga datorata, urmand ca cheltuielile de judecata sa fie reglementate separat.
Cu deosebit respect,
Maria