Este posibil sa minti notarul spunand ca esti singurul mostenitor dupa decesul mamei tale vaduve?
Intrebare
Comentariu original: “Poti minti notarul ca tu esti singurul mostenitor, in urma decesului mamei, vaduva,, unde se fac verificari, a se vedea daca mai ai frati, inainte de a oficia notarul documentul?”
Comentariu rescris:
“Este posibil sa minti notarul spunand ca esti singurul mostenitor dupa decesul mamei tale, care era vaduva? Unde se fac verificarile necesare pentru a se determina daca mai ai frati sau alti mostenitori inainte de a fi autentificat documentul de catre notar? As dori sa aflu care este procedura legala prin care notarul verifica informatiile furnizate de mostenitori si ce masuri se iau daca exista suspiciuni de fals in declaratii in cadrul proceselor succesorale.”
Raspuns
Este posibil sa minti notarul spunand ca esti singurul mostenitor dupa decesul mamei tale, care era vaduva? Unde se fac verificarile necesare pentru a se determina daca mai ai frati sau alti mostenitori inainte de a fi autentificat documentul de catre notar? As dori sa aflu care este procedura legala prin care notarul verifica informatiile furnizate de mostenitori si ce masuri se iau daca exista suspiciuni de fals in declaratii in cadrul proceselor succesorale.
Minciuna in fata notarului in cadrul unui proces succesoral este ilegala si poate atrage consecinte grave. In Romania, procesul de succesiune este reglementat clar prin legi care asigura ca toate partile implicate, inclusiv fratii sau alti mostenitori, sunt identificate corect si au acces la cota parte care li se cuvine. Notarii au un rol esential in acest proces si indeplinesc o serie de verificari pentru a se asigura ca declaratiile date sunt corecte si cuprinzatoare.
Notarul este obligat sa verifice informatiile furnizate de catre mostenitori prin mai multe metode:
-
Registrul National Notarial de Evidenta a Succesiunilor (RNNES): Notarii verifica in RNNES daca exista deja deschise proceduri de succesiune pentru persoana decedata si cine sunt mostenitorii declarati in respectivele proceduri.
-
Solicitarea de documente justificative: Notarul va cere documente precum certificatul de deces, certificatele de nastere si casatorie ale urmasilor, si actele de identitate ale acestora. In plus, vor fi necesare documente care sa ateste relatia de rudenie cu defunctul.
-
Obtinerea declaratiilor pe proprie raspundere: Mostenitorii vor semna declaratii pe proprie raspundere privind componenta familiei, existenta sau inexistenta altor mostenitori, si natura bunurilor lasate de defunct. Notarul ii va avertiza pe mostenitori despre responsabilitatile legale ale unei declaratii false.
-
Evaluarea testamentelor si donatiilor: Daca exista testamente sau donatii notariale, acestea vor fi luate in considerare. Notarul trebuie sa verifice autenticitatea acestor documente si sa se asigure ca sunt conforme cu ultimele dorinte ale defunctului.
-
Consultarea altor registre si baze de date: In cazurile complexe, notarul poate consulta registrele de stare civila, registrele nationale de acte de stare civila si alte baze de date disponibile autoritatilor publice pentru a verifica veridicitatea informatiilor prezentate.
-
Consultarea martorilor: In cazul in care exista suspiciuni sau informatiile prezentate sunt incomplete, notarul poate solicita marturii suplimentare din partea martorilor care cunosc bine situatia familiala a defunctului.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Daca se constata existenta unei minciuni sau a unui fals in declaratii, notarul are dreptul si obligatia de a anula actele emise pe baza acelor declaratii false si de a sesiza autoritatile competente. Falsul in declaratii este o infractiune prevazuta de codul penal romanesc si, odata dovedita, poate conduce la pedepse legale pentru persoana vinovata.
In concluzie, minciuna in fata unui notar in cadrul unui proces succesoral nu este doar imorala, ci si ilegala. Notarii dispun de toate uneltele necesare pentru a verifica informatiile furnizate si pentru a se asigura ca succesiunea este realizata corect si in conformitate cu legislatia in vigoare. Suspiciunile de fals sunt tratate cu maximum de seriozitate, iar legea prevede sanctiuni severe pentru cei care incalca aceste norme.