Se pot contesta donatiile imobiliare intre rude dupa semnarea acordului la notar?

Intrebare

Salut,

Am si eu o intrebare legata de donatia unui apartament. Mama mea doreste sa imi doneze un apartament deoarece aceasta varianta este mai accesibila financiar comparativ cu vanzarea-cumpararea. Mentionez ca am doi frati. As dori sa stiu ce pot face pentru ca aceasta donatie sa nu fie contestata dupa decesul mamei.

Va rog sa imi spuneti daca fratii mei, mergand la notar si semnand o declaratie prin care isi exprima acordul cu donatia si precizeaza ca nu vor avea pretentii dupa decesul mamei, mai pot ulterior sa atace aceasta donatie?

Multumesc anticipat pentru ajutor!

Raspuns

Donarea unui apartament: Proceduri si Precautii pentru a Evita Contestari Ulterioare

Donarea unui apartament intre membri ai familiei poate fi o solutie atractiva din punct de vedere financiar, comparativ cu vanzarea-cumpararea. In cazul in care mama doreste sa iti doneze un apartament si ai doi frati, este esential sa iei masuri pentru a preveni eventualele contestari dupa decesul mamei.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Primul pas important este sa intelegi ca donarea unui imobil reprezinta o forma de transfer de proprietate si necesita calcularea drepturilor succesorale ale tuturor mostenitorilor. In contextul legislatiei din Romania, orice donare trebuie sa fie facuta respectand drepturile rezervate ale mostenitorilor necesari (copii, sot supravietuitor).

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca actul de donatie este intocmit si autentificat de un notar public. Aceasta implica intocmirea unui act de donatie in care sa fie specificate toate detaliile imobilului si conditiile in care se face transferul de proprietate. Notarul va verifica, de asemenea, daca donatorul este proprietarul de drept al imobilului si daca acesta nu este afectat de alte sarcini juridice (precarti, ipoteci, litigii).

Un aspect crucial pentru a preveni eventualele contestari post-mortem este obtinerea consimtamantului fratilor tai. Acest lucru poate fi realizat prin solicitarea semnarii de catre frati a unor declaratii notariale in care acestia isi exprima acordul cu privire la donarea imobilului si renunta la orice pretentii ulterioare. Este important sa specifici in aceste declaratii ca fratii tai sunt de acord cu donarea si nu vor contesta actul respectiv dupa decesul mamei.

Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca, in anumite circumstante, fratii ar putea avea totusi posibilitatea de a contesta donatia. Dreptul de raport este un principiu legal prin care un mostenitor rezervatar poate solicita raportul donatiilor facute in timpul vietii de catre defunct, pentru a se asigura ca partea sa rezervata din mostenire nu a fost diminuata in mod necuvenit. Daca donatia afecteaza cota-parte rezervata a fratilor, acestia ar putea aduce in discutie acest drept, chiar daca au semnat declaratii de consimtamant.

Citeste si:  Cum pot actiona pentru a-mi apara drepturile intr-o curte partajata cu Primaria si pentru a remedia situatia creata de constructia unei parcari publice?

Pentru a minimaliza riscul unor contestari ulterioare, se recomanda urmatoarele actiuni:

  1. Consilierea juridica: Consultarea cu un avocat specializat in drept succesoral pentru a evalua toate implicatiile legale ale donatiei si pentru a intocmi documentatia necesara in mod corect.
  2. Clauza de interzicere a raportului: Includerea in actul de donatie a unei clauze prin care donatorul dispune interzicerea raportului donatiei. Aceasta nu elimina complet riscul, dar poate consolida pozitia ta in eventualitatea unui litigiu.
  3. Acordul notarial al fratilor: Asigurarea ca fratii semneaza declaratii notariale de consimtamant, precis intocmite, in care renunta la orice drept de a contesta donatia.

Donarea unui apartament este un act legal complex care necesita pregatiri riguroase si o atentie deosebita la toate detaliile implicate. Luand in considerare pasii de mai sus, poti reduce substantial probabilitatea ca fratii tai sa conteste donatia dupa decesul mamei.