Exista posibilitatea legala de a fi inscrisa si eu ca proprietar al acestor masini?

Intrebare

Buna ziua,

As dori sa ma ajutati cu o problema juridica. Sunt casatorita de 10 ani si impreuna cu sotul meu am acumulat mai multe bunuri comune, inclusiv doua masini achizitionate in timpul casatoriei. In prezent, ambele autovehicule sunt inregistrate pe numele sotului meu.

Intrebarea mea este: Exista posibilitatea legala de a fi si eu inscrisa ca proprietar al acestor masini? Ma intereseaza acest aspect pentru a preveni eventualitatea in care, in cazul unui divort, sotul meu ar putea instraina aceste bunuri fara consimtamantul meu. Daca acest lucru este posibil, ce documente sunt necesare pentru realizarea modificarii si unde trebuie depuse aceste documente?

Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.

Cu respect,
Ana

Raspuns

Buna ziua,

Realizarea inscrierii ca proprietar comun al autovehiculelor inregistrate pe numele sotului dumneavoastra

In sistemul juridic romanesc, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune ale ambilor soti, conform Codului Civil. Acest principiu ramane valabil, indiferent pe numele carui dintre soti sunt inregistrate bunurile respective. Astfel, in mod implicit, dumneavoastra aveti dreptul comun asupra autovehiculelor achizitionate in timpul casatoriei, chiar daca acestea sunt inregistrate doar pe numele sotului dumneavoastra.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Cu toate acestea, pentru a clarifica si oficializa co-proprietatea, puteti intreprinde anumite demersuri juridice si administrative specifice.

Procedura de inscriere ca co-proprietar al autovehiculelor:

  1. Acte Notariale:

    • Trebuie sa mergeti impreuna cu sotul dumneavoastra la un notar public pentru a incheia un act notarial prin care sotul dumneavoastra sa declare ca autovehiculele sunt bunuri comune si ca sunteti co-proprietar.
    • Actele necesare pentru notar includ: actele de identitate ale ambilor soti, certificatele de casatorie, documentele de achizitie ale autovehiculelor, si certificatele de inmatriculare.
  2. Registrul Auto Roman (RAR):

    • Cu actul notarial obtinut, trebuie sa va adresati Registrului Auto Roman (RAR) pentru actualizarea datelor de proprietate.
    • Documentele necesare includ: actul notarial, actele de identitate, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului.
  3. Serviciul de Inmatriculari:

    • Dupa actualizarea la RAR, trebuie sa mergeti la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru transcrierea co-proprietatii in certificatul de inmatriculare.
    • Documentele necesare includ: cererea de transcriere a co-proprietatii, actul notarial, dovada actualizarii la RAR, actele de identitate, si certificatul de inmatriculare original.

Beneficiile inregistrarii ca co-proprietar:

  • Protectia impotriva instrainarii: In cazul unor eventuale probleme matrimoniale sau a unui divort, inregistrarea va ofera protectie suplimentara, impiedicand sotul sa instraineze bunurile fara consimtamantul dumneavoastra.
  • Claritate juridica: Co-proprietatea este clar recunoscuta si inscrisa oficial, evitandu-se astfel orice neintelegeri ulterioare cu privire la drepturile asupra bunurilor comune.
  • Facilitatea administrativa: Acesta poate simplifica procedurile administrative viitoare legate de asigurari, vanzari sau alte tranzactii legate de autovehicule.
Citeste si:  Ce putem face in aceasta situatie pentru a contesta valabilitatea acestor acte si pentru a asigura ca drepturile sotiei mele sunt respectate ca unic mostenitor?

Rezumand, este perfect legal si realizabil sa fiti inscrisa ca proprietar al autovehiculelor achizitionate in timpul casatoriei. Actul notarial, Registrul Auto Roman si Serviciul de Inmatriculari sunt pasii esentiali in aceasta procedura.

Cu respect,
Ana