Poate sotia mea sa ceara partea ei din apartament in cadrul procesului de divort?

Intrebare

Buna ziua!

Sunt casatorit de 6 ani si am un copil in varsta de 2 ani. In 2013, mama a acordat soacrei mele o procura notariala pentru a vinde apartamentul deoarece mai am un frate si dorea ca apartamentul sa fie doar al meu. In decembrie 2015, am finalizat actele pentru apartament. Din cauza unor neintelegeri, eu si sotia mea am decis sa divortam.

Intrebarea mea este: poate sotia mea sa ceara partea ei din apartament in cadrul procesului de divort? Exista vreo posibilitate legala prin care actul de vanzare-cumparare sa fie contestat astfel incat apartamentul sa revina mamei mele?

Multumesc anticipat pentru raspuns!

Acest comentariu a fost actualizat si este conceput pentru a fi relevant pentru acea perioada.

Raspuns

Drepturile Sotului in Cazul Divortului: Posibilitatea de Contestare a Proprietatii Apartamentului

In cazul unui divort, impartirea bunurilor poate deveni un subiect complex si delicat. Unul dintre aspectele esentiale este determinarea apartenentei legale a bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Situatia specificata ridica intrebari importante despre drepturile sotiei si posibilitatile legale de contestare a proprietatii unui apartament achizitionat printr-o procura notariala oferita de mama sotului.

Regimul Bunurilor Dobandite in Casatorie

Primul pas in evaluarea daca sotia ta poate cere partea sa din apartament este sa intelegi regimul matrimonial al bunurilor. In Romania, in lipsa unui contract prenuptial, se aplica regimul comunitatii legale, adica bunurile dobandite de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune.

Data Dobandirii Apartamentului

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Un factor crucial in determinarea apartenentei in regimul comunitatii legale este momentul dobandirii apartamentului. Conform informatiilor furnizate, actele pentru apartament au fost finalizate in decembrie 2015, in timpul casatoriei, ceea ce inseamna ca apartamentul intra sub incidenta bunurilor comune, in conformitate cu regimul comunitatii legale.

Drepturile Sotiei asupra Apartamentului

In contextul unui divort, sotia ta are dreptul sa solicite partea sa din valoarea apartamentului. Chiar daca apartamentul a fost achizitionat prin procura notariala a mamei tale, in momentul in care aceasta a cedat drepturile de vanzare si apartamentul a fost achizitionat, acesta a devenit parte a masei de bunuri comune.

Contestarea Actului de Vanzare-Cumparare

Pentru a reveni in posesia apartamentului, ar trebui sa se demonstreze ca actul de vanzare-cumparare a fost afectat de nulitate, fie absoluta, fie relativa. Nulitatea absoluta se poate invoca in cazul in care actul a fost intocmit cu viciile esentiale ale consimtamantului, cum ar fi frauda, eroarea sau lipsa consimtamantului. Nulitatea relativa poate fi invocata de una dintre partile contractante, daca erorile au cauzat un prejudiciu.

Citeste si:  Poate copilul sa poarte numele mamei si sa aiba rubrica "tata" lasata goala in procesul de tagada a paternitatii?

Pentru a urma calea contestarii, trebuie sa se demonstreze in instanta ca apartamentul nu a fost dobandit legal sau ca au existat viciile majore in procesul de achizitie. Aceasta poate include prezentarea unor dovezi care sa ateste ca procura notariala nu a fost valabila sau ca procesul de vanzare-cumparare a fost afectat de nelegalitati grave.

Consultarea unui Avocat Specializat

Avand in vedere complexitatea juridica a acestui caz, este recomandat sa consulti un avocat specializat in dreptul familiei si in imobiliare. Un avocat te poate ghida prin demersurile legale necesare si te poate reprezenta in instanta pentru a asigura protejarea drepturilor tale.

Concluzii

Pe scurt, sotia ta are dreptul sa solicite partea sa din apartament in cazul unui divort, deoarece acesta a fost dobandit in timpul casatoriei si, prin urmare, este considerat bun comun. Contestarea actului de vanzare-cumparare ar necesita dovezi solide si ar fi un proces complex ce necesita consultarea unui avocat specializat. Asigura-te ca ai toate informatiile si suportul legal necesar pentru a naviga prin aceasta situatie cu succes.