Cum pot dona un teren intravilan statului?

Intrebare

Buna ziua,

Cum pot dona un teren intravilan statului? Am intabularea facuta si toate taxele platite la zi. Doresc sa renunt la acest teren deoarece sunt in varsta, am o pensie mica si nu obtin niciun venit din acest teren, iar vanzarea lui nu pare posibila. In plus, trebuie sa calatoresc anual in alta localitate pentru a plati impozitul. Ce formalitati sunt necesare pentru aceasta donatie?

Raspuns

Buna ziua,

Pentru a dona un teren intravilan statului, trebuie sa urmati o serie de pasi si sa respectati anumite formalitati legale. Procesul de donatie poate parea complicat, insa cu informatiile corecte si pasi clari, veti reusi sa realizati acest lucru fara prea multe dificultati.

In primul rand, trebuie sa aveti toate documentele necesare pe care deja le detineti: actul de proprietate, intabularea, si dovada platii taxelor la zi. Aceste documente sunt esentiale pentru a dovedi ca dumneavoastra sunteti proprietarul terenului si ca nu exista datorii restante.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a dona un teren intravilan statului roman:

  1. Obtinerea unui certificat fiscal
    Vizitati primaria localitatii de unde se situeaza terenul pentru a obtine un certificat fiscal. Acest document atesta ca sunteti la zi cu toate obligatiile fiscale legate de terenul respectiv.

  2. Evaluarea terenului
    Desi nu este intotdeauna necesar, este recomandat sa aveti o evaluare recenta a terenului. Aceasta se poate face de catre un evaluator autorizat si poate fi necesara pentru procedurile ulterioare.

  3. Notarul Public
    Contactati un notar public pentru intocmirea actului de donatie. Actul de donatie trebuie sa fie autentificat de notar pentru a avea valoare legala. Notarul va va solicita documentele necesare (actul de proprietate, intabularea, certificatul fiscal) si va va ghida prin procesul de intocmire a actului. Este posibil sa fie necesara plata unei taxe notariale.

  4. Transmiterea ofertei de donatie catre autoritatea competenta
    Elaborati o cerere de donatie in care sa specificati clar intentia dumneavoastra de a dona terenul catre stat. Aceasta cerere trebuie trimisa catre autoritatea competenta, de obicei Consiliul Local sau o alta institutie publica care ar putea fi interesata de teren.

  5. Verificarea si aprobarea de catre autoritati
    Autoritatile vor evalua oferta dumneavoastra si impactul potential al acceptarii donatiei. Acest proces poate include verificarea scopului pentru care terenul poate fi utilizat si identificarea oricaror probleme juridice sau tehnice legate de acceptarea terenului.

  6. Aprobarea oficiala
    In cazul in care autoritatile decid sa accepte oferta de donatie, va avea loc o sedinta a Consiliului Local sau a altor autoritati relevante, unde se va exprima acordul oficial pentru acceptarea terenului.

  7. Intocmirea contractului de transfer
    Dupa aprobarea oficiala, notarul va va ajuta sa intocmiti contractul de transfer al proprietatii. Acesta va trebui semnat de ambele parti: donatorul (dumneavoastra) si reprezentantul autoritatii competente.

  8. Inregistrarea in cartea funciara
    Dupa finalizarea contractului de donatie, va trebui sa inregistrati transferul de proprietate in cartea funciara. Acest pas este esential pentru a oficializa faptul ca terenul a fost transferat statului.

  9. Primirea documentelor finale
    Dupa incheierea tuturor formalitatilor, veti primi documentele finale care atesta ca terenul a fost donat statului si ca nu mai sunteti responsabil pentru acesta.

Citeste si:  Se restituie ulterior sumele de bani blocate in cazul abuzurilor in procedurile de poprire pe conturi bancare si executare silita?

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Este recomandat sa consultati un avocat sau un consilier juridic pe parcursul acestui proces pentru a va asigura ca toate formalitatile sunt corect indeplinite si ca transferul de proprietate se face fara probleme.

Sper ca aceste informatii v-au fost de ajutor si ca veti reusi sa donati terenul intravilan statului cu succes. Daca aveti nevoie de asistenta suplimentara, nu ezitati sa contactati un specialist in domeniu.