Pot sa cer rambursarea penalizarilor si retinerilor salariale nejustificate de la Posta Atlassib?

Intrebare

Buna ziua!

Numele meu este Andrei Popescu si am 28 de ani. Am lucrat la Posta Atlassib Curier Rapid din Constanta in functia de sofer coletar in urmatoarele perioade: aproximativ din august 2009 pana in mai 2011, si din septembrie 2011 pana in 2013. Desi nu retin exact datele, detin contractele de munca, dar nu si deciziile de incetare a acestora.

Problema mea este legata de numeroasele penalizari salariale pe care le-am primit pe durata celor doua contracte, variind intre 10% si 25% din salariul net. Aceste penalizari au fost aplicate fara preaviz, fara cercetari prealabile si fara niciun fel de notificare. Practic, aflam despre ele doar in momentul in care primeam fluturasul de salariu. Penalizarile erau facute la nivel de holding si nu am primit nicio explicatie din partea companiei, nici de la sediul central din Sibiu, nici in scris, si nici nu am primit vreo aprobare din partea noastra.

In plus, am avut retineri salariale pentru care nu am primit explicatii clare. De exemplu, mi-au fost retinute sume pentru depasirea plafonului pentru telefonul de serviciu, desi in contractul de munca nu era specificat nimic despre un asemenea plafon. Pe chitante aparea doar “Recuperare debit” si sume variind de la 50 la 100 lei. Chiar si cei de la birou nu stiau pentru ce erau aceste retineri.

O alta problema este legata de un accident pe care l-am avut in octombrie 2011. In timp ce ma intorceam de la o livrare, am derapat intr-o curba si am lovit un copac. Desi nu au existat victime, autovehiculul (marca Iveco Daily) a suferit dauna totala. Accidentul nu a fost declarat accident de munca. Firma de asigurari a despagubit doar 18.500 de lei dintr-un total de 23.000 de lei, iar firma angajatoare a cerut ca diferenta de 4.500 de lei sa fie recuperata de la mine. Mi-au comunicat aceasta suma printr-un convocator trimis prin fax inainte sa demisionez. Am facut un acord de plata pentru a achita in rate aceasta suma, dar ulterior am decis sa nu mai continui platile, platind doar prima rata de 300 de lei.

Acum, dupa aproximativ 5 ani de la accident, am primit o citatie pentru restul de bani. Intrebarea mea este: daca firma imi cere acesti bani, pot sa le cer si eu explicatii si eventual rambursarea penalizarilor si retinerilor salariale neexplicate? Mentionez ca detin toate chitantele, fluturasii de salariu si foile de parcurs care atesta orele suplimentare lucrate.

Va multumesc!

Raspuns

Intr-o astfel de situatie complexa, exista mai multe aspecte legale si procedurale pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a-ti proteja drepturile si pentru a intelege mai bine ce poti cere din partea fostului angajator, Posta Atlassib Curier Rapid.

Drepturile Salariatului privind Penalizarile Salariale

Conform Codului Muncii din Romania, orice sanctiune salariala trebuie comunicata in scris angajatului si trebuie sa fie precedata de o cercetare disciplinara prealabila. In cazul in care acestea nu au fost respectate, sanctiunile pot fi considerate ilegale. Ai dreptul sa ceri o explicatie si justificare pentru fiecare penalizare salariala pe care ai primit-o pe durata celor doua contracte. Daca penalizarile au fost aplicate in lipsa unei cercetari disciplinare sau notificari scrise, atunci ai un caz solid pentru a solicita rambursarea sumelor retinute. Este esential sa ai dovezile care sa sustina aceste afirmatii, precum fluturasii de salariu si contractele de munca.

Retinerile Salariale: Telefonul de Serviciu si Alte Debite

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

Citeste si:  Este necesar sa contest o poprire pe salariu nejustificata in instanta si care sunt termenele legale?
  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Retinerile salariale, cum ar fi cele pentru depasirea plafonului pentru telefonul de serviciu, trebuie sa fie clar specificate in contractul de munca sau in documente aditionale, precum ordine interne sau regulamentele specifice ale companiei. In lipsa unor asemenea prevederi clare, retinerile sunt ilegale. Ai dreptul sa ceri clarificari si, eventual, rambursarea acestor sume. Din nou, pastreaza toate chitantele si fluturasii de salariu care evidentiaza aceste retineri pentru a le prezenta ca probe.

Accidentul din Octombrie 2011 si Recuperarea Daunei

Accidentul in care ai fost implicat poate fi analizat sub doua aspecte principale: caracterul sau de accident de munca si acordul de plata pe care l-ai semnat.

1. Accident de Munca:
Daca accidentul a avut loc in timpul desfasurarii activitatii tale de munca, ar fi trebuit sa fie declarat accident de munca, conform normelor de securitate si sanatate in munca. Neindeplinirea acestei obligatii de catre angajator poate atrage sanctiuni pentru acesta si orice costuri asociate accidentului ar putea fi considerate nelegitime din partea ta.

2. Acordul de Plata:
Acordul de plata semnat este un contract prin care iti asumi responsabilitatea de a achita diferenta de 4.500 de lei. Cu toate acestea, daca acest acord a fost semnat sub constrangere sau fara ca tu sa fii informat corespunzator asupra drepturilor tale, acesta poate fi contestat in instanta.

Cum sa Actionezi

Pentru a aborda eficient aceasta problema, urmeaza acesti pasi:

1. Consulta un Avocat Specializat:
Contacteaza un avocat specializat in dreptul muncii pentru a analiza in detaliu situatia ta. Acesta te poate ajuta sa evaluezi sansele de a obtine o rambursare a penalizarilor si retinerilor salariale nejustificate.

2. Colecteaza si Organizeaza Documentele:
Strange toate dovezile disponibile: contractele de munca, fluturasii de salariu, chitantele pentru retineri, acordul de plata si orice alta corespondenta relevanta. Aceste documente vor fi esentiale pentru sustinerea cazului tau.

3. Intocmeste o Cerere Scrisa:
Trimite catre angajatorul tau o cerere formala prin care soliciti explicatii pentru penalizarile si retinerile salariale. Include in cerere toate detaliile relevante si documentele justificative.

4. Pregateste-te pentru Proceduri Legale:
Daca angajatorul refuza sa raspunda cererii tale sau raspunsul este nesatisfacator, pregateste-te pentru a initia o actiune legala. Cu ajutorul avocatului tau, poti sa iti sustii drepturile in instanta si sa soliciti nu doar rambursarea sumelor retinute, dar si daune interese pentru prejudiciul cauzat.

In concluzie, ai dreptul sa soliciti explicatii pentru penalizarile si retinerile salariale si sa actionezi in consecinta pentru a-ti recupera sumele datorate. Procedand conform recomandarilor legale si consultand un avocat, poti sa iti protejezi eficient drepturile de angajat.