Pot sa o dau in judecata pe fosta mea partenera pentru datoria la Orange?

Intrebare

Buna ziua,

Am o problema juridica si sper ca ma puteti ajuta cu niste informatii. In urma cu aproximativ patru ani, am incheiat un abonament la Orange pe numele meu. Pe atunci, eram intr-o relatie care s-a incheiat ulterior. Fosta mea partenera m-a rugat sa-i transfer ei abonamentul, asigurandu-ma ca va plati factura in mod regulat. Am acceptat, iar la scurt timp dupa despartire, m-am mutat din locuinta in care stateam impreuna si nu am mai pastrat legatura cu ea.

Pe 15 decembrie 2015, parintii mei au primit o citatie de la EOS KSI, in care mi se comunica ca am de plata aproape 1300 RON si se mentiona ceva despre un ordin judecatoresc. Am contactat numarul indicat in scrisoare si mi s-a spus ca mi-au gasit adresa pe baza evidentei populatiei. Totusi, persoana cu care am vorbit mi-a mentionat ca mi-au trimis anterior alte opt instiintari. Ma intreb unde au ajuns acele instiintari, deoarece parintii mei nu au primit nicio notificare pana acum.

De asemenea, ma intreb de ce nu am primit niciun fel de notificare la adresa din buletin timp de trei ani. Oare este vreo manevra a lor? Eu nu mai locuiesc la parinti de aproximativ 6-7 ani.

Intrebarea mea este: Pot sa o dau in judecata pe fosta mea partenera pentru aceasta situatie? Exista vreo posibilitate legala de a o obliga sa plateasca ea suma respectiva? Mentionez ca nu am intentia de a plati eu acesti bani.

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Raspuns

Buna ziua,

Inteleg ca situatia dumneavoastra juridica este destul de complicata, iar neclaritatile privind notificarile si platile restante pot crea un stres suplimentar. Sa abordam intrebarile dumneavoastra pe rand, clarificand aspectele juridice legate de raspunderea contractuala si posibilitatile de recuperare a datoriei.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In ceea ce priveste abonamentul la Orange, conform legislatiei in vigoare, titularul contractului este responsabil pentru plata serviciilor utilizate in perioada contractuala, chiar daca a existat un acord verbal cu alta persoana (in acest caz, fosta partenera) pentru transferul obligatiilor de plata. Asadar, s-ar putea sa fie dificil sa o responsabilizati legal pe fosta dumneavoastra partenera doar pe baza acestui acord verbal.

In functie de situatia specifica, aveti cateva optiuni:

  1. Contactati Orange si EOS KSI: Incepeti prin a contacta Orange direct pentru a clarifica detaliile legate de abonament si pentru a solicita informatii complete despre istoricul platilor si al notificarilor trimise. Apoi, discutati din nou cu EOS KSI pentru a lamuri circumstantele exacte ale citarii si pentru a obtine detalii despre comunicarile anterioare. Este posibil ca notificarile sa fi fost trimise la o adresa gresita sau sa fi fost alte erori administrative.

  2. Examinati termenii contractului: Verificati termenii contractului pe care l-ati semnat cu Orange. Unele contracte permit transferul responsabilitatilor catre altcineva, dar acest transfer trebuie aprobat de furnizorul de servicii. Daca nu a fost urmata procedura corecta, responsabilitatea legala ramane a dumneavoastra.

  3. Evaluarea posibilitatii de actiune legala: In cazul in care considerati ca aveti o baza solida pentru a revendica suma de la fosta dumneavoastra partenera, ati putea explora posibilitatea de a intenta un proces civil impotriva ei. Totusi, sansele de succes depind de posibilitatea de a dovedi ca ati avut un acord clar si ca ea a acceptat sa preia obligatiile financiare. Adunarea oricaror dovezi ajutatoare (cum ar fi mesaje, e-mailuri sau martori) este esentiala.

  4. Consultarea unui avocat specializat: Pentru o evaluare corecta si amanuntita, consultati un avocat specializat in drept contractual sau litigii civile. Un specialist va poate ghida in mod corespunzator prin pasii necesari si poate evalua sansele de succes ale unui proces juridic.

  5. Verificarea termenului de prescriptie: Un aspect important este termenul de prescriptie, care la contractele civile in Romania este, de regula, de trei ani. Daca aceasta perioada a expirat, Orange sau EOS KSI ar putea sa nu mai aiba dreptul sa va ceara plata. Verificati cand a fost emisa prima notificare si in ce masura termenul de prescriptie poate influenta situatia dumneavoastra.

Citeste si:  S-a prescris datoria mea daca nu am facut plati din 2008 si nu am fost executat silit pana in prezent?

In concluzie, desi transferul verbal al abonamentului catre fosta partenera complica acest caz, exista pasi concreti pe care ii puteti urma pentru a clarifica situatia si a explora optiunile legale disponibile. Consultarea unui avocat va va oferi cea mai buna sansa de a obtine o solutie favorabila si de a evita raspunderea financiara.

Mult noroc si sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor!