Putem depune actele pentru cununia civila inainte ca partenerul meu sa implineasca 18 ani?

Intrebare

Vreau sa imi fac cununia civila, dar sotul meu inca nu a implinit 18 ani. Pe 4 ianuarie va implini 18 ani si dorim sa ne casatorim chiar in acea zi. Intrebarea mea este daca putem depune actele pentru cununie inainte de 4 ianuarie sau daca trebuie sa asteptam pana dupa aceasta data. Care sunt procedurile legale in astfel de situatii? Va multumesc!

Raspuns

Planificarea unei cununii civile este un eveniment important si include o serie de proceduri legale ce trebuie respectate cu strictete. In cazul in care unul dintre parteneri nu a implinit inca varsta legala de 18 ani, situatia devine mai complexa. In Romania, conform legislatiei actuale, varsta minima pentru casatorie este de 18 ani. Totusi, exista anumite exceptii si proceduri specifice care permit inceperea demersurilor de casatorie inainte de aceasta varsta, sub anumite conditii.

Depunerea Actelor pentru Casatorie inainte de Varsta Legala

In mod normal, pentru a depune actele pentru cununia civila, ambii parteneri trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani. Totusi, Codul Civil din Romania prevede ca, in anumite cazuri exceptionale, minorii care au implinit varsta de 16 ani pot obtine aprobare pentru a se casatori. Acest lucru se intampla numai cu acordul parintilor sau al tutorilor legali, precum si cu avizul medical care sa ateste ca aceasta casatorie nu pune in pericol sanatatea fizica sau psihica a minorului si, in unele situatii, cu avizul instantei de tutela.

Pasii pentru Obtinerea Aprobarii

  1. Consentamant Parental sau al Tutorelui Legal: Primul pas in cazul unui minor care doreste sa se casatoreasca este obtinerea consimtamantului scris al parintilor sau al tutorelui legal. Acest document trebuie sa fie insotit de o copie a actelor de identitate ale parintilor sau tutorelui.

  2. Avizul Medical: Un medic specialist trebuie sa elibereze un certificat care sa confirme ca minorul este apt, din punct de vedere fizic si psihic, sa se casatoreasca. Acest aviz medical este esential si va trebui prezentat autoritatilor.

  3. Aprobarea Instantei de Tutela: In unele cazuri, este necesar ca instanta de tutela sa aprobe cererea de casatorie. Aceasta va evalua toate documentele furnizate si va emite o hotarare care sa permita depunerea actelor necesare pentru cununie.

  4. Depunerea Dosarului la Primarie: Odata ce toate aprobarile si avizele sunt obtinute, dosarul complet poate fi depus la Serviciul de Stare Civila competent. Acesta va include cererea de casatorie, consimtamantul parental, avizul medical si eventual hotararea instantei de tutela, alaturi de celelalte documente standard necesare pentru casatorie (acte de identitate, certificate de nastere etc.).

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Citeste si:  Pot beneficia de prevederile noii legi pentru mamele cu trei copii, daca unul dintre copii a fost in intretinerea tatalui?
Programeaza Consultanta Online

Limitari si Consideratii Practice

Faptul ca sotul dumneavoastra implineste 18 ani pe 4 ianuarie simplifica procedurile, deoarece din acel moment nu mai este necesara nicio aprobare speciala. Totusi, este important de mentionat ca actele pentru cununia civila trebuie depuse cu un minim de 10 zile inainte de data casatoriei. Aceasta este o cerinta legala in Romania, necesara pentru publicarea declaratiei de casatorie si pentru a permite eventuale contestatii.

Recomandari pentru Planificare

Chiar daca sotul nu a implinit inca varsta de 18 ani, puteti incepe sa pregatiti toate documentele necesare din timp, astfel incat in ziua in care acesta implineste 18 ani sa puteti depune actele fara nicio intarziere. Este recomandabil sa luati legatura cu Serviciul de Stare Civila din localitatea dvs. pentru a primi informatii concrete si pentru a verifica daca exista conditii speciale sau documente suplimentare necesare.

Casatoria este un pas major si este esential sa respectati toate procedurile legale pentru a evita orice complicatie ulterior. Cu o planificare atenta si alinierea la cerintele legale, puteti avea cununia civila dorita fara probleme majore.