Care este calea de atac si temeiul juridic impotriva unui proces verbal de licitatie, intocmit pe data de 20 februarie 2018, conform dispozitiilor din Noul Cod de Procedura Civila?
Intrebare
As dori sa stiu care este calea de atac si temeiul juridic impotriva unui proces verbal de licitatie, intocmit pe data de 20 februarie 2018, conform dispozitiilor din Noul Cod de Procedura Civila. Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Raspuns
Calea de atac si temeiul juridic impotriva unui proces verbal de licitatie conform Noului Cod de Procedura Civila
In contextul licitatiilor, procesul verbal constituie un document esential ce atesta desfasurarea si rezultatele procedurii. Totusi, pot exista situatii in care una dintre parti sa considere ca drepturile sale au fost lezate prin intocmirea acestui proces verbal. In acest caz, calea de atac si temeiul juridic impotriva procesului verbal de licitatie sunt reglementate de Noul Cod de Procedura Civila, aplicabil din data de 15 februarie 2013.
Conform Noului Cod de Procedura Civila, contestatia impotriva actelor de executare reprezinta principala cale de atac impotriva unui proces verbal de licitatie. Detaliile sunt reglementate in articolele 712-716. Contestatia la executare poate fi formulata intr-un termen de 15 zile de la data la care contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta sau de data cand trebuia sa ia cunostinta de acesta. In cazul procesului verbal de licitatie intocmit pe 20 februarie 2018, termenul de contestatie incepe sa curga de la data luarii la cunostinta.
Articolul 712 prevede ca aceasta contestatie trebuie sa fie formulata la instanta de executare competenta. In cazul licitatiilor, instanta de executare este judecatoria in a carei raza teritoriala se desfasoara executarea silita. Contestatia poate fi indreptata fie impotriva actelor de executare in sine, fie impotriva modului in care acestea au fost efectuate de executorul judecatoresc.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Cadrul legal specific pentru contestatia la executare, precum si procedura adiacenta, sunt detaliate in urmatoarele articole:
Articolul 714 reglementeaza solutionarea contestatiei la executare. Instanta poate suspenda executarea silita daca contestatorul solicita acest lucru si depune o cautiune stabilita de instanta.
Articolul 715 detaliaza ca instanta va cita toate partile interesate si va solutiona contestatia conform procedurii contencioase. Contestatia poate conduce la anularea totala sau partiala a actului de executare contestat sau la obligarea partii care a gresit la repararea prejudiciului cauzat.
Articolul 716 specifica posibilitatea formularii apelului impotriva incheierii de respingere a contestatiei la executare, in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii.
Temeiul juridic pentru contestatia actelor de executare este Noul Cod de Procedura Civila, articolele 712-716. Pe langa aceste prevederi, trebuie luate in considerare si normele specifice de reglementare a licitatiilor, cum ar fi cele prevazute de Codul Civil sau alte acte normative aplicabile in functie de natura bunului scos la licitatie (imobiliare sau bunuri mobile).
In concluzie, pentru a contesta un proces verbal de licitatie din 20 februarie 2018, trebuie sa formulati o contestatie la executare in termen de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta de acest act, adresandu-va instantei competente, respectiv judecatoria in a carei raza teritoriala executarea se desfasoara. Temeiul juridic pentru aceasta actiune este reglementat de Noul Cod de Procedura Civila la articolele 712-716.