Care sunt drepturile mele la locul de munca daca sunt gravida?

Intrebare

Buna ziua,

Sunt Ana si am nevoie de cateva clarificari juridice legate de drepturile mele la locul de munca, deoarece sunt insarcinata. Lucrez la o firma din 21 septembrie 2015, dar am obtinut contractul de munca abia pe 1 februarie 2016, atunci cand l-am anuntat pe angajator ca sunt insarcinata. Am urmatoarele intrebari:

  1. Care sunt drepturile pe care le am ca gravida la locul de munca? Mai exact, as dori sa aflu daca pot cere sa mi se modifice programul de lucru din cauza situatiei mele. In prezent, lucrez de luni pana vineri cate 6 ore pe zi: o saptamana in intervalul 10:00-16:00, avand weekendul liber, iar saptamana urmatoare de la 16:00-22:00, lucrand si in weekend in intervalul 10:00-22:00. Problema este ca jobul presupune sa stau in picioare toata ziua, iar eu sunt insarcinata in 4 luni.

  2. Deoarece nu am 12 luni consecutive lucrate, nu pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului. Cu toate acestea, as dori sa stiu daca pot intra in concediu prenatal in momentul in care voi implini 7 luni de sarcina. Este acest lucru posibil?

Va multumesc anticipat pentru informatiile pe care mi le puteti oferi!

Cu stima,
Ana

Raspuns

Buna ziua, Ana,

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In primul rand, felicitari pentru sarcina! Este esential sa te informezi corect privind drepturile tale legale pentru a-ti proteja atat sanatatea cat si cariera. Iata raspunsurile la intrebarile tale, explicate cat mai detaliat posibil:

  1. Drepturile gravidelor la locul de munca

Conform legislatiei din Romania, femeile insarcinate beneficiaza de mai multe drepturi si protectii specifice la locul de munca. Avand in vedere situatia ta, exista cateva aspecte pe care trebuie sa le stii:

- **Modificarea Programului de Lucru:** Potrivit Codului Muncii si legislatiei specifice pentru protectia maternitatii la locul de munca (Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca), ai dreptul sa soliciti modificarea programului de lucru. Dat fiind ca jobul tau presupune sa stai in picioare mult timp si ai un program variabil, poti cere un program de munca mai flexibil sau chiar o reducere a timpului de lucru. Angajatorul este obligat sa iti ofere conditii de munca adecvate starii tale de sanatate, mai ales daca primesti recomandari medicale in acest sens.

- **Evaluarea si Adaptarea Locului de Munca:** Este responsabilitatea angajatorului sa evalueze riscurile pentru sanatatea ta si a copilului si sa ia masuri pentru a elimina aceste riscuri. Daca munca presupune statul indelungat in picioare, solicita o evaluare medicala si prezinta rezultatele angajatorului tau pentru a-ti justifica cererea.

- **Protectie impotriva Concedierii:** Conform legislatiei, angajatorul nu te poate concedia din cauza sarcinii. In plus, pe durata concediului de maternitate sau a oricarei alte absente legale legate de sarcina si maternitate, beneficiati de protectie suplimentara impotriva concedierii.
  1. Concediul prenatal si indemnizatia pentru cresterea copilului

    • Concediul Prenatal: In Romania, concediul de maternitate este impartit in doua perioade: concediul prenatal si concediul postnatal, totalizand 126 de zile calendaristice (63 de zile inainte si 63 de zile dupa nastere). Poti incepe concediul prenatal la implinirea celor 7 luni de sarcina, dar durata efectiva va depinde de recomandarile medicului tau. Este important sa prezinti certificatul medical pentru a dovedi sarcina si a solicita concediul prenatal.

    • Indemnizatia pentru Cresterea Copilului: Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, trebuie sa ai un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului. Daca nu indeplinesti aceasta conditie, nu vei putea beneficia de indemnizatie. Totusi, poti beneficia de alte drepturi, cum ar fi alocatia de stat pentru copii sau pot interveni alte forme de ajutor social, in functie de situatia ta specifica.

Citeste si:  Cum pot verifica vechimea in munca a unui fost angajat la Drumuri si Poduri Regionale Iasi si ce trebuie sa contina o intampinare pentru Judecatoria Sector 2 Bucuresti?

Te sfatuiesc sa consulti un avocat specializat in dreptul muncii sau un consilier juridic pentru a primi informatii personalizate si detaliate legate de situatia ta profesionala si legala. Este esential sa ai toate informatiile necesare pentru a-ti proteja drepturile si a asigura bunastarea ta si a copilului tau.

Cu stima,
Ana