Care sunt sansele de castig in instanta pentru un chirias care nu a primit restituirea sumei agreate in caz de nelocuibilitate a imobilului?
Intrebare
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru deranj, dar am nevoie de ajutor in legatura cu o problema legala si nu sunt sigur daca as avea sanse de castig in instanta.
Pe 10.10.2015, am incheiat un contract de inchiriere pentru o garsoniera pe o perioada de 6 luni, eu fiind chiriasul. La momentul semnarii contractului, proprietarii au confirmat ca imobilul nu avea probleme vizibile.
Cu toate acestea, la cateva zile dupa mutare, am descoperit o infestatie majora cu gandaci. Conform contractului, am notificat proprietara privind nelocuibilitatea garsonierei, iar aceasta isi asuma responsabilitatea de a rezolva problema in termen de maxim 10 zile de la instiintare. In acest interval, am incercat fara succes diverse solutii pentru exterminarea gandacilor.
Deoarece problema nu a fost rezolvata in cele 10 zile stipulate in contract, am decis sa eliberez garsoniera, conform clauzei contractuale care permite locatarului sa inceteze contractul in caz de neindeplinire a obligatiilor de catre locator in termenul stabilit. Clauza prevede si returnarea chiriei platite anticipat si a garantiei catre locatar.
Dupa ce am notificat proprietara despre eliberarea imobilului si am solicitat restituirea sumei de bani (1500 RON, din care 1200 RON reprezentand garantiile si chiria platite in avans), aceasta a fost de acord sa returneze banii in trei rate lunare egale. Am semnat ambele parti o nota aditionala la contract pe data de 03.11.2015, prin care proprietara se angaja sa restituie intreaga suma pana la data de 15.01.2016. Din pacate, dupa restituirea unei prime rate de 300 RON, proprietara a incetat sa mai raspunda la apeluri si nu a mai facut nicio alta plata.
In lumina acestei situatii, as dori sa stiu care sunt sansele mele de castig in instanta si ce pagube pot solicita. Mentionez ca suma restanta reprezinta 1200 RON.
Va multumesc anticipat pentru asistenta.
Cu respect,
[Un Chirias]
Raspuns
Buna ziua,
In situatia descrisa, pare ca aveti baze legale solide pentru a actiona in instanta impotriva proprietarei pentru recuperarea sumei restante de 1200 RON.
Legislatia in vigoare stipuleaza obligatiile si drepturile atat ale chiriasilor, cat si ale proprietarilor, iar conform contractului semnat de ambele parti, proprietara si-a asumat responsabilitatea de a rezolva problema infestarii in termen de 10 zile. Neindeplinirea acestei obligatii si incetarea contractului in conformitate cu clauzele prevazute va ofera dreptul legal de a recupera sumele platite in avans.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Din perspectiva legala, exista mai multe argumente care sustin cazul dumneavoastra:
-
Incalcarea contractului: Proprietara nu si-a indeplinit obligatiile stipulate in contractul de inchiriere si, ulterior, nu a respectat nici termenii notei aditionale semnate pentru restituirea sumelor datorate.
-
Documentatie solida: Avand in vedere ca aveti atat contractul de inchiriere, cat si nota aditionala semnata, aceste documente constituie dovezi clare ale intelegerii initiale si ale obligatiilor asumate de proprietara.
-
Comunicare si notificari: Notificarea proprietarei cu privire la infestarea din garsoniera si eliberarea imobilului au fost realizate in conformitate cu procedurile stipulate in contract, demonstrand ca ati actionat corect si in limitele legii.
In instanta, veti putea solicita nu doar restituirea sumei restante de 1200 RON, dar si eventuale despagubiri pentru inconvenientele cauzate (de exemplu, costurile generate de mutarea fortata din cauza nelocuibilitatii locuintei).
Iata pasii pe care ii puteti urma pentru a va maximiza sansele de castig in instanta:
-
Consultarea unui avocat: Un avocat specializat in dreptul locativ va poate oferi consiliere profesionala si poate redacta cererea de chemare in judecata, asigurandu-se ca toate detaliile corespunzatoare sunt incluse.
-
Depunerea unei plangeri la instanta: Formularul de chemare in judecata se depune la Judecatoria competenta teritorial (in functie de adresa imobilului sau a domiciliului paratei).
-
Colectarea si prezentarea dovezilor: Pe langa contractul de inchiriere si nota aditionala, adunati orice alte dovezi relevante (e.g., mesaje, e-mailuri, fotografii ale infestarii).
-
Calcularea despagubirilor: Pe langa suma restanta, luati in considerare si eventualele cheltuieli ocazionate de relocare sau alte inconveniente legate de aceasta situatie.
Este esential sa actionati prompt, deoarece exista termene de prescriptie pentru astfel de actiuni legale, desi in cazul dumneavoastra, termenul de trei ani de la data la care trebuia platita suma integrala nu a expirat inca.
Succesul in instanta depinde de claritatea dovezilor si de respectarea procedurilor legale adecvate. Avand in vedere situatia descrisa, aveti motive temeinice sa credeti ca sansele de castig sunt ridicate.
Cu respect,
[Un Chirias]