Ce solutii legale avem cand mama viitorului sot refuza sa semneze actele de vanzare a proprietatilor?

Intrebare

Buna ziua!

As avea nevoie de un sfat juridic in urmatoarea situatie: Viitorul meu sot detine doua proprietati, insa acestea au fost inregistrate oficial pe numele mamei sale, care figureaza ca proprietar in acte. Intrucat dorim sa vindem aceste case, ne confruntam cu problema refuzului mamei sale de a semna actele necesare vanzarii.

Ce solutii legale avem in aceasta situatie pentru a putea continua cu vanzarea proprietatilor? Este posibila contestarea actelor sau schimbarea titularului proprietatii? Astept cu interes recomandarile dumneavoastra.

Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Cu respect,
[ex. Maria]

Raspuns

Sfaturi Juridice pentru Vanzarea Proprietatilor Inscrise pe Numele Altcuiva

Buna ziua!

Va aflati intr-o situatie complexa din punct de vedere juridic, dar exista solutii legale pe care le puteti explora pentru a vinde cele doua proprietati detinute de viitorul dvs. sot, insa inregistrate pe numele mamei sale. Intalnirea rezistentei din partea acesteia poate complica procedura, insa nu o face imposibila. Vom detalia mai jos cateva optiuni legale posibile.

1. Discutii si Mediere

Primul pas ar trebui sa fie acela de a purta o discutie deschisa si sincera cu mama viitorului dvs. sot. In multe cazuri, o explicatie clara a motivelor pentru care doriti sa vindeti proprietatile si o discutie despre eventualele avantaje financiare sau personale ar putea rezolva problema mai usor. Medierea poate fi o alta optiune, implicand un mediator neutru care sa faciliteze discutia.

2. Contract de Donatie sau De Vanzare-Cumparare

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Daca mama sotului este de acord cu transferul proprietatii, puteti intocmi un contract de donatie sau un contract de vanzare-cumparare prin care acestea sa fie mutate pe numele viitorului dvs. sot. Actele vor trebui autentificate la un notar public, iar ulterior se vor actualiza si inscrierile in cartea funciara.

3. Actiune in Justitie pentru Revendicarea Proprietatii

In cazul in care mama sotului refuza transferul proprietatilor, iar viitorul dvs. sot poate dovedi ca el este proprietarul de drept (de exemplu, prin intermediul unor contracte de imprumut sau alte dovezi financiare care arata ca el a cumparat proprietatile), este posibil sa initiati o actiune in justitie pentru revendicarea proprietatii. Pentru aceasta procedura, va trebui sa consultati un avocat specializat in dreptul proprietatii si drept civil.

4. Contestarea Actelor de Proprietate

Daca aveti dovezi solide ca proprietatea apartine de drept viitorului dvs. sot, puteti initia o contestatie a titlurilor de proprietate. In cadrul acestui proces, va trebui sa demonstrati in instanta ca actele de proprietate in favoarea mamei sunt nule sau ca s-au facut pe baza unor acte de vointa viciata.

Citeste si:  Ar trebui sa actionez in instanta pentru nerespectarea clauzelor contractuale si desfiintarea contractului de renta viagera?

5. Solutii Alternative

In anumite cazuri, ar putea fi mai viabil din punct de vedere financiar si emotional sa cautati alte solutii, cum ar fi:

  • Compensarea financiara: Prin oferirea unei compensatii financiare mamei viitorului dvs. sot, ea poate fi motivata sa accepte vanzarea proprietatilor.
  • Partaj voluntar: Daca sunt mai multi mostenitori sau proprietatea este indiviza, se poate solicita un partaj voluntar sau judiciar.
  • Profit Sharing: Oferiti-i un procent din profitul obtinut din vanzarea proprietatilor.

In concluzie, problema cu care va confruntati nu este lipsita de solutii legale. Fie ca alegeti calea dialogului amiabil si a medierii, fie ca apelati la forme mai formale precum actiunile judecatoresti, este esential sa consultati un avocat specializat pentru o strategie legala adaptata nevoilor si specificului situatiei dvs.

Va multumesc anticipat pentru intelegere!

Cu respect,

[Maria]