Cum ma pot asigura ca vanzatorul de la care am achizitionat o casa fara carte funciara finalizeaza tranzactia?
Intrebare
Buna ziua,
In urma cu 6 ani, am achizitionat o casa care nu detinea carte funciara. Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare la notar, am platit suma convenita si am facut o procura prin care cumparatorul se angaja sa se ocupe personal de obtinerea tuturor actelor necesare. Din pacate, nu a fost asa si a trebuit sa insist mult timp pentru a obtine documentele. M-am ocupat singura de toate demersurile si in luna mai a acestui an, am reusit sa obtin actele necesare. De atunci, insa, incerc in zadar sa-l conving pe vanzator sa mergem la notar pentru a finaliza tranzactia, dar acesta ma amana constant. Sunt intr-o situatie dificila si nu stiu ce sa fac in continuare. Va rog, imi puteti oferi un sfat juridic?
Multumesc!
Raspuns
Despre finalizarea unei tranzactii imobiliare si solutionarea situatiilor complexe legate de acte si proprietate
In cazul in care ai achizitionat o casa fara carte funciara si ai intampinat obstacole in obtinerea documentelor necesare, exista cateva pasi juridici si recomandari pe care le poti urma pentru a solutiona aceasta situatie.
1. Analizare si pregatirea documentelor:
Primul pas important este sa te asiguri ca toate documentele necesare sunt pregatite si corecte. Verifica toate actele obtinute pana in prezent, inclusiv antecontractul de vanzare-cumparare, procura si orice alte hartii relevante. Asigura-te ca ai toate avizele si aprobarile necesare pentru inscrierea proprietatii in cartea funciara.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
2. Notificarea oficiala a vanzatorului:
Trimite o notificare scrisa oficiala catre vanzator prin care explici situatia si soliciti in mod ferm sa se prezinte la notar pentru a finaliza tranzactia. Este recomandat sa folosesti o formula clara si concisa, evidentiind toate eforturile depuse de tine pentru obtinerea documentelor si subliniind obligatia lui legala de a respecta termenii antecontractului. Pastreaza o copie a acestei notificari si confirmarea de primire a acesteia.
3. Asistenta juridica:
Consulta un avocat specializat in drept imobiliar pentru a-ti oferi asistenta juridica adecvata. Avocatul te poate ajuta sa analizezi toate documentele, sa redacteze notificarea oficiala si sa iti ofere sfaturi concrete despre pasii urmatori. De asemenea, avocatul te poate reprezenta in fata notarului sau a instantei, daca este necesar.
4. Solutionarea pe cale amiabila:
Incearca sa solutionezi problema pe cale amiabila, organizand o intalnire cu vanzatorul si avocatul tau. In cadrul acestei intalniri, explica din nou situatia si importanta finalizarii tranzactiei. Adesea, o discutie directa poate clarifica neintelegerile si poate duce la rezolvarea problemei fara a apela la instanta.
5. Actionarea in instanta:
Daca toate incercarile de solutionare pe cale amiabila esueaza si vanzatorul continua sa te amane, vei avea optiunea de a actiona in instanta. Prin intermediul avocatului tau, poti solicita instantei sa oblige vanzatorul sa respecte obligatiile asumate prin antecontractul de vanzare-cumparare si sa finalizeze tranzactia. Un judecator poate emite o hotarare care sa forteze vanzatorul sa se prezinte la notar si sa semneze actele finale.
6. Plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC):
Daca consideri ca drepturile tale de consumator au fost incalcate, poti depune o plangere la ANPC. Aceasta autoritate poate investiga si lua masuri impotriva vanzatorului, contribuind astfel la protejarea intereselor tale.
7. Feedback si recenzii negative:
Daca solutionarea pe cale amiabila si actiunea in instanta par sa dureze foarte mult, poti utiliza si alte metode pentru a atrage atentia asupra comportamentului neloial al vanzatorului. Scrierea de recenzii negative pe forumuri, grupuri de socializare si site-uri specializate in imobiliare poate exercita presiune asupra vanzatorului pentru a-l determina sa respecte obligatiile contractuale.
Situatia in care te afli este complexa si poate necesita mai multi pasi legali pentru a fi solutionata. Este important sa ramai perseverenta, sa ceri asistenta unui avocat specializat si sa urmezi procedurile legale adecvate pentru a-ti proteja drepturile de proprietar. Cu rabdare si determinare, vei putea finaliza tranzactia si vei deveni proprietara de drept a casei achizitionate.