Este legal ca o banca sa oblige un mostenitor cu handicap sa plateasca un credit contractat de un defunct?
Intrebare
Buna ziua, domnule avocat,
Va rog frumos sa ma ajutati intr-o situatie foarte complicata. Tatal meu a facut un credit la banca in anul 2014, cu un certificat de asigurare inclus in contract. Contractul era pe cinci ani, adica pana in 2019. Cu toate acestea, la doar doua luni dupa ce a obtinut creditul, tatal meu a decedat, tot in 2014. Banca a decis sa ma oblige pe mine, ca mostenitor, sa platesc creditul ramas.
De atunci, am platit ratele timp de trei ani, incepand din 2014 si pana in 2017. Inca mai am doi ani de plata daca contractul nu a fost prelungit. Problema este ca sunt o persoana cu handicap. Desi stiu ca persoanelor cu handicap nu li se acorda credite bancare sau produse in rate, dupa decesul tatalui meu, banca m-a transferat la o agentie de recuperare a creantelor. Cand le-am explicat ca tatal meu avea asigurare, mi-au spus ca trebuie sa continui sa platesc.
Am incercat acum cativa ani sa obtin un credit sau sa iau produse in rate, dar mi s-a refuzat, invocandu-se faptul ca sunt persoana cu handicap. Acum, insa, par sa fie de alta parere, considerandu-ma apt pentru a plati datoria. Credeti-ma, situatia aceasta ma streseaza foarte mult. Banca ma contacteaza de 3-4 ori pe luna cu mesaje si telefoane, lucru pe care nu-l mai pot suporta. Din aceasta cauza, am inceput sa nu le mai raspund si sa inchid telefonul.
Avand in vedere problemele mele psihice, acest stres aditional este insuportabil. Va rog, domnule avocat, sa imi oferiti un sfat legal despre cum pot proceda in aceasta situatie.
Multumesc anticipat!
Cu stima,
Un mostenitor afectat
Raspuns
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Pentru a gestiona corect situatia complicata in care va aflati legata de creditul bancar al tatalui dumneavoastra, este crucial sa abordati problema din mai multe unghiuri juridice si practice.
Primul pas important este sa verificati contractul de credit si certificatul de asigurare atasat acestuia. Contractele de credit care includ o asigurare de viata ar trebui, in teorie, sa acopere datoria in caz de deces al titularului. Exista posibilitatea ca banca sa nu fi informat compania de asigurari cu privire la decesul tatalui dumneavoastra sau ca asigurarea sa aiba anumite excluderi. Este vital sa obtineti o copie a certificatului de asigurare si sa consultati termenii si conditiile acestuia.
In al doilea rand, va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in drept bancar si asigurari. Avocatul va putea sa analizeze documentele si sa determine daca banca a actionat in mod legal atunci cand a transferat creditul catre agentia de recuperare a creantelor. De asemenea, avocatul poate sa contacteze banca si compania de asigurari in numele dumneavoastra pentru a clarifica situatia si a identifica solutiile juridice posibile.
Este important sa comunicati in scris cu banca si agentia de recuperare a creantelor. Trimiteti-le o scrisoare recomandata cu confirmare de primire in care detaliati situatia, mentionati existenta asigurarii si solicitati oprirea temporara a executarii datoriei pana la clarificarea situatiei cu privire la asigurare. Acest pas formal va contribui la stabilirea unui document scris pe care il puteti folosi in orice demersuri ulterioare.
De asemenea, in calitate de persoana cu handicap, aveti anumite drepturi si protectii legale. Este esential sa contactati o organizatie de protectie a drepturilor persoanelor cu handicap pentru a obtine consiliere si suport. Aceste organizatii au resurse si expertiza pentru a va ajuta sa navigati prin aceasta perioada dificila si sa va asigure ca drepturile dumneavoastra sunt respectate.
Un alt aspect esential este examinarea posibilitatii de a contesta datoria in instanta. Daca banca si agentia de recuperare a creantelor nu accepta argumentele dumneavoastra si continuati sa primiti presiuni pentru plata, avocatul poate initia o actiune in justitie. Judecatorul poate analiza circumstantele speciale ale cazului si poate dispune anularea datoriei, mai ales daca se demonstreaza ca asigurarea ar fi trebuit sa acopere integral creditul.
Nu in ultimul rand, starea dumneavoastra de sanatate trebuie luata in considerare serios. Este recomandat sa discutati cu un medic specialist despre impactul acestei situatii asupra sanatatii dumneavoastra psihice si sa obtineti documente care sa ateste starea dumneavoastra de sanatate. Aceste documente pot fi utile in demersurile juridice si in negocierile cu banca si agentia de recuperare a creantelor.
In concluzie, este important sa actionati rapid si sa utilizati toate resursele la dispozitie pentru a rezolva situatia cat mai eficient posibil. Verificati documentele, consultati un avocat specializat, comunicati formal cu bancile si agentiile implicate si nu ezitati sa solicitati suportul organizatiilor de protectie a drepturilor persoanelor cu handicap. Sper ca acest sfat sa va fie de ajutor si sa va ofere un punct de plecare solid pentru a solutiona problema.